reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża bliźniacza

celina ja mam dokładnie taką samą sytuację, ciekawa jestem czy moje dziewczyny są identyczne...ale czytałam że tylko 10% jest jednojajowa, więc większa szansa na dwojaczki, bo to już wtedy nie są bliźniaki :rofl2:

Co do twardnień, to ja mam powiedziane od gina że gdyby brzuch robił się twardy to jeść magnez, jeśli chodzi o same twardnienia to nie są jakieś niebezbieczne, od połowy ciąży macica się stawia i ćwiczy do porodu, to skurcze Braxtona Higgsa, powinny być nie bolesne i szybko mijać. Ja ich miałam w pierwszej ciąży bardzo dużo i bali się że wywołają skrócenie szyjki i brałam 3 razy dziennie po 2 tabletki. W efekcie i tak leżałam na patologii przez te twardnienia ale więcej się wszyscy martwili niż to było warte... Niepokojące jest jak brzuch tak jakby drętwieje i się unosi w skurczu i puszcza i to sie powtarza kilka razy na godzinę... Generalnie magnes pomaga, zaszkodzić nie może.
Matko, ale się rozpisałam :sorry:

reklama
ja takie twardnienia miałam w pierwszej ciązy,wlasnie tak od połowy,bardzo często i do konca,szyjka się nie skróciła ale w 37tc odeszły wody,nic nie bralam na to twardnienie,lekarz nic nie zlecał mówil,ze normalne,macica cwiczy,po wiekszym wysiłku,dłuzszym spacerze tak się działo wiec najlepiej trochę spusic na luz i wiecej leniuchowac jak kto moze:)

Julianna tez jestem bardzo ciekawa jak to jest u mnie.:) tym bardziej,ze nie znam płci drugiego malucha,to mnie to nurtuje.
u męza w rodzinie jest baardzo duzo blizniaków jednojajowych,ale wg dziedzicznosci ja nie mam szans na takowe.ale moja prababcia miała blizniaki,niestety nie wiemy,jakie bo ona umarła w połogu,jedno dziecko nie przezyło porodu a drugie zmarło pozniej.

Z tego co czytałam, to bliźniaki jednojajowe nie są dziedziczne, tylko to "przypadek", a bliźniaki w rodzinie taty nie mają wpływu na dziedziczenie, tylko jak coś u mamy.
A tak w ogóle to na Mikołaja dostałam fajna książkę, "Bliźnięta" J. Tkacz. Dobrze się czyta ;-)Polecam

myślę,ze jednak jednojajowe sie dziedziczy,byłby to dziwny zbieg okolicznosci,ze u męza-po linii matki co 2 pokolenie kobiety rodzą bliznięta jednojajowe,moja tesciowa jest z blizniaków jednojajowych,jej blizniacza siostra ma córkę,która ma bliznięta jednojajowe,i druga siostra ma córkę,która ma bliznieta jednojajowe;)sporo:)

Celina86 jednojajowe nie sa dziedziczone tylko dwujowojewe jednojajowe to zbieg okoliczności nie odkryto jak narazie czemu tak sie dzieje że komórka dzieli sie dwujajowe dzieciczy sie od strony matki jednojajwoe to tez nieznaczy identyczne odkryto na jakiejs grupie blizniat że miały około 360 róznic genetycznych te zmiany powstały juz w momencie podziału komórki co do usg mozna okreslic czy ciaża jest jednojajowa widać taki jakby trójkąt ja tak miałam ale wtedy właśnie się dowiedziałam że to bedą bliżniaki I powiem szczerze że nie pamietam tego trójkata:-)moja ciąża była duowodniowa jednokosmówkowa chłopaki sa jednojaowi wiem na 100% bo mieli robione badania genetyczne I nawet maja taka samą grue krwi charakteri zupełnie różne:-)Julianna ja tez przeczytałam książkę j.tkacz po lekturze mowię do mojego emka że czeka nas armagedon a nie dzieci :-) w realu było zupełnie inaczej tzn łatwiej:-)

No ja tez jestem ciekawa czy moi chlopcy beda identyczni:-) mam ciaze dwuowodniowa,dwukosmowkowa,wiec male prawdopodobienstwo,ale zawsze jakies jest:-)

reklama
Do góry