reklama

Ciąża bliźniacza

Madison ja w szkole miałam pre wykładów o wieloraczych ciazach ale nic przypomnieć sobie nie mogę a lekarz który prowadził mi ciążę właśnie specjalizował się w jednokosmowkowych oczywiście jak się dowiedziała jaka mam ciążę dostała ulotkę i wszystko mi wytłumaczone ale z szoku po USG nie wiele do mnie dotarło i później szukalam w necie i w książkach teraz tylko mam nadzieje ze kolejna ciąża będzie pojedyncza

reklama
Dziewczyny to jeszcze ja dołożę od siebie, to co usłyszałam od lekarza nt bliźniaków jednojajowych (ja jestem w takiej ciąży podobno) i potwierdzę to co piszecie: na etapie ciąży na bliźniaki jednojajowe wskazuje jednokosmówkowość oraz ta sama płeć dzieci. Pytałam, czy na 100% będą takie same, to usłyszałam jeszcze, że to okaże się po porodzie jak będą takie same, ale tak na 100% to pewność można mieć po wykonaniu badań genetycznych:-).

Hmm ja bylam najbardziej zdziwiona (moja ciaza jednojajowa, jednokosmowkowa ) kiedy podczas badania w 12 tc, lekarz badając pierwszego powiedzial ze wszystko ok, nie ma zespolu Downa, wiec ja juz usmiechnieta ze oba zdrowe, a na to lekarz ze drugiemu musi zmierzyc nosek i kark bo drugi i tak moze miec Zespol Downa, hmm i tu moje zdziwienie bo przeciez jednojajowe dziela sie z 1 komorki, wiec skad u jednego wada chromosomowa ( np zespol downa ) a u drugiego nie, no ale lekarz powiedzial ze tak sie zdarza, wynika z tego ze nie maja identycznego zestawu genow.

O kurcze :) Wynika z tego, ze pewne moga byc tylko mamy mające parke ;)

Az sobie poczytalam co internet na to. I faktycznie, badania pokazują, ze zestaw genów u blizniakow jednojajowych nie musi byc absolutnie identyczny, co wiecej z wiekiem zaczyna byc coraz bardziej rozbieżny.
I rzeczywiście nawet u jednojajowych moze byc tak, ze jedno ma jakaś wade genetyczną, a drugie nie.

No to znowu czuje sie tak jakbym nic nie wiedziała :)

Mama290 - planujesz 5 dziecko? Jestem pełna szacunku i podziwiam. I pociesza mnie fakt, ze po blizniakach kobieta nie ma wszystkiego po kokarde
moze planować kolejna ciążę :)

Wczoraj przyszly na swiat w 29tc moje dzieci. Sciskam inne mamy wczesniaczkow. Goraco wierzylam ze dociagne do konca, nawet szyjka wytrzymala, odeszly mi wody:(
Maluchy na szczescie w miare dobrze, najpierw byly zaintubowane, wieczorem przeszly juz na tlen. Niestety w ciazy niezdazyli podac mi sterydu na rozwoj pluc.
Cannot a czy ty mialas sterydy?
Dziewczyny mozecie mi przypomnien w ktorych tyg ciazy urodzilescie?

Madison np moje dzieci maja obydwaj spodziewactwo i są jakby lustrzanym odbiciem jeden ma płaska główkę po lewej stronie a drugi po prawej to samo tyczy się np uszu taka ciekawostka co do kodu DNA maja w 99% identyczny ale to było po urodzeniu w wieku okolo 5 lat beda miec poiwtorzone badanie to wtedy dopiero ocenia jak bardzo sie roznia ich kody Celina mój Max miał podane sterydy po urodzeniu choć w ciąży zaliczyła dwa kursy sterydów zdrowka dla twoich dzieci:-)

reklama
Celina dużo zdrówka i sił dla maluszków, miałaś termin na ten sam dzień co ja

[TABLE="class: cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table"]
[TR]
[TD]1.[/TD]
[TD]Agniecha777[/TD]
[TD]16 kwiecień 14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.[/TD]
[TD]Adb7[/TD]
[TD]17 kwiecień 14
[/TD]
[/TR]
[TR]