• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Olusia to trochę indywidualne jest, bo to jest liczone na podstawie wieku, rasy, wagi matki + wyniki z usg. Przezierność do 2,5, powyżej 2,5 to sugeruje jakieś wady, u nas dziewczynki miały 1,3.

A jakie powinny wyjsc badania z krwi na prenatalnych u blizniaków.. chodzi mi o wolne beta-hCG oraz Pappa i jaka powinna byc przeziernosc?

Bete robiłam raz, 12dpt i wyszla ok 600. Przeziernosc powinna być do 2,5, jak u każdego dziecka.
Pappa mi nie polecali lekarze, bo nie wiadomo jak przy bliźniakach wynik interpretować. Bo jak wyjdzie podwyższony to nie wiadomo czy dzielic na 2, a jak tak, to wynik jest niemiarodajny, nie wiadomo który bliźniak ma wade. Tego badania nie robiłam, strata kasy.
Za to miałam prenatalne, te genetyczne w 12tc u bardzo dobrego specjalisty.

Dziewczyny dzieki za odpwoiedzi... :tak: ja w ogole zastanawiaam sie nad testem Pappa bo nie bardzo bylam pewna czy chce to zrobic... ale kolezanki mowily ze to obowiazkowe i zebym je jednak zrobila...

Dziewczyny dzieki za odpwoiedzi... :tak: ja w ogole zastanawiaam sie nad testem Pappa bo nie bardzo bylam pewna czy chce to zrobic... ale kolezanki mowily ze to obowiazkowe i zebym je jednak zrobila...

Pierwsze slysze, ze test pappa jest obowiązkowy. W przypadku ciąży bliźniaczej jest bez sensu, każdy lekarz to potiwerdzi.
A masz jakies wskazania? Dobre usg wychwyci nieprawidlowosci i jeśli cos będzie podejrzane to pewnie skierują na amniopunkcje.

Good luck!

reklama
jjka wiesz zle sie wyrazilam chodzilo o to ze jak juz idzie sie na USG to potem na badanie krwi.... nie mam wskazan... no jedyne ze po In vitro jestem...:tak: mowily mi dziewczyny.. dlatego wiesz lepiej siegnac opinii dziewczyn ktore mialy z tym do czynienia i wiedza.. :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry