reklama

Ciąża bliźniacza

Wielu lekarzy poleca robic Pappa w ciazy mnogiej. Moja jedna ginekolog, prowadząca moja pierwsza ciąże była przeciwna Pappie w ciazy mnogiej, ale druga poprowadzaca mnie była za. Tak jak i ginekolog specjalista od usg i testów Pappa. Oraz lekarze w szpitalu, w ktorym lezalam na kroplowkach przez wymioty. Takze rożne sa opinie.
Problem jest taki, ze jak wyjdzie podwyższone to jesli chce sie wiedziec co dalej to trzeba robic amniopunkcję u obojga dzieci.
Ja tez miałam dylemat czy robic czy nie. Zwłaszcza, ze tyle mozna przeczytać o błędnych złych wynikach i miesiącach niepotrzebnego stresu.

Usg daje 80% pewności, usg plus Pappa 90%, wg oficjalnych danych.

Żadne badanie w ciazy nie jest obowiązkowe ;)

Pappa przy niektórych wskazaniach jest zalecane jak np wiek powyżej 35 r.z, poronienia, przekroczone normy na usg.

reklama
Ja jestem po jednym poronieniu i dlatego myslalam ze musze to zrobic.. w piatek mam wizyte i dowiem sie co i jak.. zobacze jak wyjdzie USG.. a amnio sie boje robic.. do dzis sie boje i mam stracha.. ech.. :-(

A tak czy siak co wykaze badanie ciazy nie usune a bede miala miesiace z glowy bo bede o tym myslec a np okaze sie ze jest wszystko dobrze.. ;-) mam czas do piatku...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny wczoraj gdzieś wyczytałam, ale nie pamiętam gdzie to było, że tak jak w przypadku ciąży pojedynczej za donoszoną uznaje się koniec 36 tyg tak w przypadku ciąży bliźniaczej koniec 34, spotkalyscie się z tym?

Hej mamusie ;)

Jestem w 11 tygodniu ciąży bliźniaczej. Chciałam się z wami prztwitać i zapytać czy przyjmiecie mnie do swojego grona?

Olusia - ja pracjuję w labolatorium i testu pappa robić nie będę bo badania biochemiczne w ciąży często wychodzą zafałszowane, a stres po błędnym wyniku mi zbyteczny. Sam lekarz zresztą mi go odradzał ze względu na duży próg błędu.

Pozdrawiam :)

Madzia - donoszona pojedyncza to 37t0d, a podwójna niby o tydzien wczesniej 36t0d. Ale jak nie trzeba to nie rozwiązują ani jednej ani drugiej w tym terminie :)

Na ogol dzieciaki sa samodzielne po 34tc. Ale w moim szpitalu zdarzył sie porod w 37t4d pojedynczy i dziecko wymagało wspomagania oddechu. Takze rożnie to bywa.

Witaj KAtka napisz więcej o ciąży, jaka kosmówkowosc czy znasz już może płeć.?
Kurcze moje dziewczyny już chyba mają bardzo ciasno bo tak się wierca od kilku dni że wytrzymać nie mogę, kopia mnie w zebra, rączkami boksuja w pęcherz i tak napieraja na krocze że masakra. Oby wytrwały w brzuszku do terminu.

Dzięki Madison, tak myślałam że te informacje jakieś z palca wyssane, i masz rację że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, tak jak po urodzeniu, jedne szybciej stawiają pierwsze kroki i zaczynają mówić a inne dużo później. Moja córa zaczęła chodzić jak miała 10 miesięcy ale rozgadala się dopiero niedawno mając 2,5 roku.

reklama
Madziawse - ciąża wszystko dwu :p
Płci nie znam w piątek mam druga wizytę u gina. Termin porodu mam na 28.04 :)
W domu mam już prawie czterolatkę. I trymestr przechodzę praktycznie bezobjawowo. Na przełomie 5/6 tygodnia leżałam w szpitalu z krwawieniem, które było spowodowane zapaleniem pęcherza. Dostałam antybiotyki i od tej pory wszystko jest ok.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry