Anka, byc moze szykuje ci sie dziecko leworeczne, ale spokojnie - lateralizacja ustala sie zasadniczo az po 12 rok zycia dziecka (w sensie pelnej lateralizacji), choc juz wczesniej pojawiaja sie tendencje. Byc moze mala bedzie leworeczna, zwracaj wowczas uwage czy ida za tym nozki, uszka i oczka. Jesli Twoja mama jest mankutem, masz duze prawdopodobienstwo pojawienia sie leworecznosci u dzieci.
U nas.. Ojciec mojej mamy byl leworeczny, ja jestem przestwiona (debilizm skrajny), stryj mojego eksa byl mankutem, dwoje moich dzieci tez. Co do przestawienia... To miesza. Jesli dzieciak jest w pelni zlateralizowany lewostronnie i przestawi sie mu rece (na reszte sie nie zwraca uwagi, prawda?) to zaburza sie koordynacje wzrokowo-ruchowa. Przyklad? Cale zycie wydawalo mi sie ze nie umiem strzelac - nie szlo, nie trafilabym z metra w drzwi od stodoly. Az odbilo mi cos na strzelnicy i zlozylam sie z lewego ramienia. Bylo mi cholernie niewygodnie, ale okazalo sie ze trafiam kiedy celuje z lewego oka. Z prawego mialam "przesuniecie".
I wszystkiego najlepszego dzis! Skleroza (moja przynajmniej) nie boli.