Jestem koszmarną tradycjonalistką jeżeli chodzi wychowanie i pielęgnację niemowląt i dzieci. Mogę chyba zabrać głos jako matka dwójki potężnych facetów, mimo iż od ich urodzenia minęło wiele lat...
Podkreślam - jestem tradycjonalistką - można zatem przymknąć oko na moje zdanie

))
Dzieci kąpałam codziennie od dnia ich urodzenia w granicach godziny 18.00 własnie w nadmanganianie, obydwaj moi chłopcy to alergicy-astmatycy w związku z tym opieka nad nimi była nieco bardziej uciążliwa. Pampers na noc lub na wyjście poza dom. Ubranka i pieluchy z tetry prałam tylko i wyłącznie w nitkach mydlanych, bo te nie były perfumowane (płatki mydlane już miały chemiczne dodatki), prasowałam wszystko do 3 miesiąca życia chłopaków, potem odpuściłam sobie pieluchy, ubranka nadal wyparzałam żelazkiem. Do pielęgnacji używałam olejku bambino i johnsons baby, chusteczki do mycia pupy johnsons, mydełko do ciała bambino, żadnych pudrów i zasypek, bo te się zwijają w mikroskopijne rolki i powodują odparzenia. Na odparzenia alantan i nic innego.
Dzieciaki spały w takim śpioworku bez rękawów żeby mogły machać łapkami ale za to nie odkrywały nóg, do spania koszulka, kaftanik i zwykłe śpioszki zapinane na ramionach żeby nie było odgniotów. Po kapieli czapeczka bawełniana póki dziecko nie ostygło i nie wyschły włoski, potem przez sen ściagałam czapeczkę i ewentualne skarpetki jeśli było chłodno w domu.
Nie uzywałam poduszki aby nie skrzywić kręgosłupa, w poszewkę na poduszkę wkładałam pieluchę z flaneli, bo ludzie dziwnie na mnie patrzyli "biedne dziecko nawet poduszki nie ma"
Karmienie na żądanie, dopajanie herbatkami, inne pokarmy powolutku od 4 miesiąca życia tzn delikatne zupki jarzynowe z kaszką kukurydzianą i na kawałku mięska z królika, potem soki robione w domu. Nigdy nie kupowałam słoiczków z potrawami dla dzieci, zawsze sama wszystko robiłam.
Teraz szczęśliwy koniec: Maciek rozmiar buta 46 i 198 cm wzrostu, Filip rozmiar buta 41 i 161 cm wzrostu a ja kurdupelek poniżej 158 cm

Jestem starym, upartym osłem, którego nie przekonają żadne nowinki ze świata dotyczące karmienia i wychowania dzieci... i już

)))))))))
Basiu krochmal wysusza skórę, nadmanganian wygładza i odkaża - możesz przemywac buzię szmatką w tym roztworze