Korzystając z tematu, napiszę, że moja przyjaciółka zdecydowała się na ciąże właśnie w wieku 40 lat. Okazało się jednak, że w tym wieku to nie jest już takie łatwe. Mieli po prostu z tym problem. Tak dla jasności, warto dodać, że już wcześniej mieli dziecko. Ponoć taki stan nazywa się niepłodnością wtórną. Z tego, co miałam okazję przeczytać, może mieć wiele przyczyn. Zaczynając właśnie od wieku, poprzez zaburzenia hormonalne, aż po nadwagę, czy też przyjmowanie leków, które mogą wpływać negatywnie na płodność. Wpływ może też mieć pogorszenie nasienia partnera. Co ważne, w takim przypadku trzeba upewnić się, że starania są w najlepszym momencie cyklu. W razie braku efektów nie ma w tym wieku, co czekać tylko należy udać się do odpowiednich specjalistów, którzy podpowiedzą stosowne badania i określą dalszą ścieżkę działań. Przyjaciółka wspominała mi, że w klinice InviMed, gdzie się właśnie udali, zrobili jej i jej mężowi odpowiednie badania i wszystko się już po nich wyjaśniło. Trochę czasu minęło, ale jest już w ciąży, a termin porodu ma za niedługo.