reklama

Ciąża po 40

reklama
Zoyka ja mam niedoczynność tarczycy. Kto Ci przepisywał leki ? po porodzie brałam euthyrox w takiej samej dawce jak w będąc w ciąży. Policz kiedy mija Ci połóg czyli 6 tygodni i umów się ze swoim ginekologiem. Zrób sobie poziom hormonów tarczycy - nie pamiętam jak się wszystkie nazywają ale Ci napisze bo mnie też to znów czeka i krzywą cukrową, powinnaś teraz kontrolować poziom cukru jak dotychczas.

A widzisz. A ja od kiedy trafiłam do szpitala czyli od poprzedniego wtorku nie brałam juz. W ciąży brałam 175. Teraz fatalnie sie czuje, mam ostre kołatania serca, jestem spocona i mam podwyższone ciśnienie. O krzywej cukrowej mówił mi mój diabetolog ale chyba zrozumiałam ze to jak dostane miesiączkę.

echhhh ZOYKA - ale ktoś tę niedoczynność Ci wykrył i przepisał tabletki !!!
Musisz sobie zrobić podstawowe TSH - nawet jutro - nie musisz być na czczo i zobaczyć jak Ci wyjdzie.
Mnie diabetolog kazała zrobić krzywą po 6 tygodniach - kończę połóg robie badania (i znów glukoza) a do tej mierzę cukry jak dotychczas.

Zoyka na tarczycy sie nie znam, ale odnosnie laktacji... posłuchaj Majki bo prawdę pisze i mądrze radzi. Tylko spokój i pozytywne podejście pozwolą na uruchomienie produkcji mleka. Przystawiaj malutką jak najczęsciej do piersi, pobudzanie pozwoli na rozbujanie ilości mleka.

Zoyka a może to jeszcze reakcja organizmu na znieczulenie do cesarki?? sama nie wiem, ja miałam też różne jazdy tak do 2 tygodni po porodzie...

Majuska : nie wiem w czym problem. Jula lubi ssać, to ja uspokaja. Jednak gdy jest głodna denerwuje się ze nie ma tam mleka, odpycha , wyrywa sie. Jeszcze w szpitalu przyłaziły te pindy pielęgniarki i zanim podały mleko wpychały mojego cyca jej na sile a ona darła sie w nieboglosy. Drugi problem to ja nie umiem jej włożyć do buzi sutka żeby mogla go złapać. Na 10 prób, tylko jedna kończy sie powodzeniem. Sutki już miała pogryzione w szpitalu, az porobiły mi sie krwiaki. Ona tak gryzła bo się wkurzała.

wiecie jaki komentarz mi sie nasuwa ?? po cholerę tak wszędzie wszyscy trąbią o karmieniu piersią skoro kiedy pojawia się problem postajemy z tym same ??
U mnie miłe panie ze spzitala wpędzały mnie w poczuje winy, podobnie pediatra ... wszystko było przez to, że za mało karmiłam go piersią ... ale nikt - żadna z pind szpitalnych nie usiadła przy mnie, nie pokazała mi jak trzymać młodego, jak go przystawiać i co z tego że szpital: oblepiony certyfikatami, poradnia laktacyjna tylko nie wiem dla kogo i kto tak porad udziela!!!
Rozumiem Cię Zoyka doskonale - sama przez to przechodziłam - najwazniejsze żeby Mała była najedzona :-) i tego się trzymaj.

Ostatnia edycja:
Misia dokładnie tak. MI tez nikt nie pokazał jak przystawić mała, wszystkie tylko ściskały mi sutki i jak sie nachyliłam nad dzieckiem wpychały je do pysia.

W szkole rodzenia nie załapałam sie na odcinek o laktacji
I mam to poczucie winy bo wbiły mi je w szpitalu.

misiu masz racje w 100% :-)

Kochane dziewczyny ratujcie.... dzis leze w wannie, myje sie i przezylam szok! hemoroid mi wyszedl, pierwszy raz w zyciu...zreszta w ogole nie wiedzialam, ze mam problem, nigdy nie mialam zadnych objawow. No i ja w ryk, mm przybiegl, zadzwonilam do mamy pielegniarki, panika (tzn moja jedynie) i jutro pojde do apteki po jakis ratunek.
ALE czytam, ze jak juz jest zewnetrzny to jest wielki problem, bo przy porodzie moze wyjsc tego wiecej i to jest koszmar...
Matko miala ktoras? pocieszcie, zle mi i plakac mi sie chce, powiedzcie ze to sie schowa :(((

Zaczyna bolec i to mocno...w normalnych warunkach wzielabym ketonal i poszla spac...matko zle mi, ze tak daleko od PL jestem i nie wiem co mam robic i czy cos tu maja w aptece bez recepty...

Ostatnia edycja:
reklama
Sandy dasz radę chociaż wiem, że do słodkości ciągnie okropnie. Podobno bardziej gdy ma być dziewczynka :-D Dobrze, że inne wyniki są dobre, gratuluję:)

Toż to ja jestem właśnie przekonana ,że właśnie będzie trzecia mała dama ,ale poczekam do stosownego usg ,bo wszyscy twierdzą ,że tak źle w żadnej z ciąż nie wyglądałam i będzie syn

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry