reklama

Ciąża po 40

Azula ja szłam spokojna, mówiłam na fotelu lekarce że zęby mam ok i żadnego ubytku. Nic nie boli, nic nie widać. Dziury są :baffled: niewidoczne, ukryte i podobno może być gorzej gdy się karmi, bo dziecko wyjada cały wapń. Jak masz okazje to idź i sprawdź, bo smialam się z zaleceń kontrolnych ginekologa wysyłającego mnie do dentysty i cóż... niemile się rozczarowałam.

reklama
No właśnie, Marzenko. Zobaczysz, będzie tak jak pisze Misia, i wizyty u lekarza będą tylko formalnością, ale oczywiście trzeba wszystko sprawdzić i potwierdzić, że jest ok. Głowa do góry.
Och Aniu, u mnie jest gorzej, ale ja w ciąży mało wychodziłam z domu i teraz jeszcze karmienie. Ale pani doktor nie załamała rąk nade mną, więc wierzę, że jeszcze najgorzej nie jest :) No właśnie, a czasem nawet w jakichś japonkach widzi się maluszka. Zgroza!
A ja przed pójściem do pracy będę musiała uzupełnić garderobę, bo cycki nie we wszystkie stare ciuszki się mieszczą ;) I but też pasujący tzreba kupić :)

No ja właśnie byłam jakieś półtora miesiąca temu bo ginka mi kazała zrobić wpis do karty ciąży i odetchnęłam ,bo na początku ciązy poleciał mi jeden ale zaleczony bez znieczulenia bezboleśnie bo jak się odłamał to od razu tego samego dnia leczyłam .Drugi niestety strasznie bolesne leczenie bo dentysta ze względu na ciążę nie dał znieczulenia .No i jak niedawno byłam to na razie ubytków nie zauważył.Pójdę już chyba po porodzie.Ja dziennie piję sporo mleka swojskiego i ze względu na skurcze biorę raz na 3 deni wapno.Zresztą reperacja kosztuje i jeśli już to dopiero po wypłacie się udam jak dam jeszcze radę.

anka dla maluchow zadne buty sztywne i z usztywniana kostka!!! to zabojstwo i ta metoda juz dawno zostala obalona! Stopa w bucie ma pracowac, ma byc on jak najbardziej miekki i odkryty, zadnych usztywnianych :( teraz kazdy ortopeda Ci to powie! Usztywniane buty TYLKO jak zajdzie taka konkretna potrzeba i to nie zawsze. Bo np. moj Patryk mial delikatnego platfusa to powiedzial ortopeda ze ma chodzic jak najczesciej boso i w skaropetkach a buty takie zeby noga pracowala i z takim wylozniebien jedynie (wkladka moze byc) a Crocsy takie cos posiadaja!

No i one sa odpowiednie od poczatku bo wlasnie noga idealnie jest w nich ulozona!
Zadnych sztywnych butow!

Katrina wiem jakie chodaki..drewniaki tak? tez kiedys mialam, byly strasznie wygodne, uwielbialam je. Teraz jest tyle takich kolorowych i nie tylko, ze tylko kupowac;)

Będę płakać, bo jestem uczulona na wapno w postaci dodatkowej i przyswajam tylko naturalne w mlekach i serach. Dlatego bardziej muszę uważać na jego brak w organiźmie :baffled: Ja mam zamiar robić zęby na NFZ bo chociaż tyle mi się należy za 23 lata sumiennej pracy i nie odpuszczę :))) Gorzej, że jeden brakujący ząb to za mało :-) trzeba wybić sobie 6 sztuk żeby dostać koronkę od NFZ i ten wydatek niestety mnie czeka. Nie dam sobie wyrwać 6 zębów żeby państwo płaciło za moją koronkę :-)
Basiu nie myslę o ciuchach, zyjąc nadzieją że jednak zmieszczę się w te luźniejsze sprzed ciązy a obcisłe kiecki i spodnie to może nieco później... dobrze, że w szafie wisi kilka modeli :)))

Ollena wybacz, ale Twoje teorie na temat wychowywania dzieci typu jajecznica, buty czy też wożenie bez czapeczki sa po prostu "mądre inaczej". Starałam się powstrzymać od uwag, ale dzis czara goryczy się przelała. Chcesz to chowaj syna w klapkach, karm jajkami i wietrz nad Atlantykiem. Reszty idiotyzmów nie pamiętam, bo był moment że Cie po prostu nie czytałam załamana Twymi poglądami.
Na marginesie: połowa mojej rodziny to chirurdzy i ortopedzi, druga połowa to okuliści i kardiolodzy.

Ostatnia edycja:
Azula co to za konował, że ci nie dał znieczulenia:wściekła/y::wściekła/y:, ja robilam w ciąży zęba i jest takie które mozna dać ciężarnej, w przeciwnym razie bym z fotela spieprzyła:-D..moja pani dentystka znalazła pod koniec ciązy tylko jedna małą dziurke u mnie i kazała mi przyjść juz po porodzie na ściąganie kamienia..no ale ja nan razie sie nie wybrałam, i fakt mogło mi już coś nowego powyłazić, bo słyszałam, że przy karmieniu ten wapń schodzi.
A u mnie noc super, Paćka wstała o 4 na krótkiego cyca i potam o 6 już na harce więc rewelacja, chcę żeby tak zostało:-D Kręgosłup znacznie lepiej, ruszam się spokojnie i schylam, czuję oczywiście przytępiony ból, ale to niebo a ziemia jeżeli chodzi o wczorajszy dzień. Niestety do rodzinnej sie na dziś nie załapałam bo nie było numerków, muszę jutro polować. Basiu na kręgosłup ćwieczenia to raz, tak jak Zoyka pisze, no i basen. Ja to wogóle zauważyłam, że my mamy podobne problemy, kości nam wysiadają, te zakończenia nerwowe w stopach...ech.

Ale nam się wczoraj zrobiło "butowo":-D:-D dziś wtorek, dzień plot, może pociągniemy ten temat ciuchowo-butowo-torebkowy?:-D
Flor
te buty co wkleiłaś to po prostu cudeńka, wręcz dzieła sztuki, gdzie to to można nabywać?? U mnie na wsi na pewno nie, ale w Krakowie znajdę?? Jak tak, to pakuję Paćkę w fure i jadę:-D:-D Pewnie nie tanie, ale na dobre, wygodne buty jestem w stanie wydac kasę.

aniaD ale o butach to nie moja opinia i nie moje widzi mi sie... teraz wszyscy pediatrzy mowia i w tv nawet o tym bylo, m.in w DDTVN ze dziecko ma miec od poczatku buty w ktorych nogi pracuja bo maja sie uksztaltowac i maja miec miekki zapietek i miekka podeszwe, bron Boze nie sztywna i twarda.
Ale ja rozumiem, ze Ty mozesz wierzyc w stara szkole, ja za opinie dostalam opr od ortopedy w PL i w IE tez. Dawno i nie prawda, nie wolno dzieci zakuwac w sztywne obuwie bo krzywde mozna zrobic.
KOIlejny przyklad. KOlezanki corka krzywila bardzo jedna stope do zewnatrz, tez nastawiona byla na sztywne buty, pojechala do specjalisty...jak najwiecej na boso, lekkie buty, po domu zadnych papci i buty tylko wtedy jak jest mus. Stopa teraz prawie idealna, sladu krzywienia nie widac.
Ortopedzi bardzo teraz uciekaja od sztywnych butow.

A co z jajecznica nie tak?

Hełoł .... to ja tak późno dzis sie pojawiłam ??? Niestety ale zmiana czasu gorzej działa na mnie niż na młodego ...
Zęby w ciązy miałam OK a na dzień dzisiejszy są 4 do zrobienia (skończenie 2 kanałówek), ukruszone wypełnienie... dwa kolejne do obserwacji - to widzę ja a co zobaczy moja dentystka ... ech wolę nie myśleć :-(
Dziewczyny - prześwietlenie a potem rehabilitacja po zizycuie u lekarza jednak. Samozwańcy rehabilitancji mogę zrobić wiele krzywdy - dlatego jestem przeciwna wszelkim kręgarzom, masażystom bez konstultacji lekarskiej. Osobiście znam przypadek niedowładu po "rękach które leczą" pana masażysty.
Ollena - bieganie na bosaka po trawie, piachu jest wskazane przez każdego ortopedę ale nie sądzę żeby krokoddyle były obuwiem idelanym dla dziecka które zaczyna się uczyć chodzić !! bo nie trzymają kostki, kupując je trzeba jednak wybrać nieco większe ... Nikt Ci nie każe zakuwać Twego syna w brązowy butek ortopedyczny ale buty dobrych marek mają elastyczną podeszwe, stosowne wkładki, Są miękkie gdzie trzeba, zaginają się jak trzeba i sztywno trzymają to co trzeba... nt. teorii żywieniowych nie będe się wypowiadała bo może mi sie uruchomić złośliwiec.
Chciałaś uswiadomoenia to proszę bardzo: dążenie do podawania dziecku normalnego jedzenia jest czymś naturlanym ale nie polega na podawaniu dziecku 7 miesięcznemu a tak wynikało z Twego wpisu JAJECZNICY !!! Białko kurze podobnie jak wszelkie twarożki, kefiry i jogurty podaje się po 11 miesiącu.
Obnojetne jakiej "szkole" kto hołduje proponuję jednak używać MÓZGU !!!

Ostatnia edycja:
reklama
No Bartek spadl jakosciowo i nie tylko bardzo nisko, ale wiem o co Ci chodzi. My tu Bartka nie mamy, pierwsze buty to byly Clarksy ale one tez sztywnej piety nie maja.

Co do zywienia to ja dawalam wszystko wg obowiazujacych norm. Zoltko tez mial wprowadzane w tym co potrzeba miesiacu zycia, od 7 miesiaca zycia jadl juz jajecznice z wiejskich jajek w PL i nic mu od tego nie bylo:-)
Ale ja mam manie jedzeniowa, zadnych bialych bulek dla dziecka, slodkich kaszek, zadnych slodyczy i roznych takich, wiec nie wypowiadam sie bo nie raz wylano mi wiadro zimnej wody na leb na forach ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry