reklama

Ciąża po 40

Cześć,

misia - a skąd czerpiesz ta wiedzę o rozwoju ruchowym ? Jest jakas strona ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Hej hej!
Niezmiernie dumna z siebie jestem - uszyłam młodemu kocyk edukacyjny:
DSC_0294.jpg

co jakiś czas pojawia się nowa teoria - im starszy pediatra tym więcej teorii przeżył
:-D
któryś z pediatrów mi powiedział że ok 6 miesiaca - a dokładniej kiedy dziecko zaczyna zjadać inne pokarmy zwłaszcza stałe - mleko nie ma już takich wartości odżywczych i ochronnych. Nie wiem z czym to ma związek i jak to działa ale jestem za :-D jakoś stojace dziecko z garniturem zębów wiszące przy cycu wzbudza u mnie odruch wymiotny. Zresztą ... ostanio byłam świadkiem - pani załatwiała coś w urzędzie, podeszło dziecię płcu męskiej lat ... 3-4, pani podniosła bluzkę a dziecię wbiło się zębami w cyc :eek::eek: musiałam wyjść bo mnie ciągnęło ...
Zoyka współczuję :-(
psychoruchowy rozwój ... od swego reh :-D kiedyś widziałam w książęczce fajne opis, bo dzieciaki sie rozwijają różnie - ale tam było napisane na co zwracać uwagę i co powinno wzbudzać niepokój. Mój znajomy ojciec trójki dzieci i lekarz w jednym zapytał: stoi ? ja na to że tak: NO i dobrze. jakby nie stał to wtedy jest problem.
Flo GRATULACJE kocyk cudny :-)

Dzień dobry ostatni raz z Wrocławia:-)
Wrzucam rzeczy do autka i jedziemy, wyję i tupię ze szczęścia:))Polecimy jak najszybciej żeby nas upał nie dopadł, bo 30 stopni to patelnia:))
Poszłam spać bardzo zdegustowana wynikiem meczu, bramka z karnego to nie bramka więc jakby było 2:0 bleee.
Majuśka kibicuję (kibicowałam) Niemcom bo podoba mi się ich styl gry, taka Deutsche Machine :-D idą przed siebie w rytmie Wagnera :-D
U nas też z tą sterylnością kiepskawo, wszędzie kłaki Tabriska i wydłubuję je dosłowanie w pieluch, ubranek a ostatnio wylewałam porcję mleka bo gdzieś się włosek na dnie butelki przykleił :baffled: Tylko czekam kiedy mi pediatra zwróci uwagę czemu Wandzia ma czarny długi zarost:))))
Kapiemy właściwie codziennie, Wandzia ma skłonności do odparzeń i chwila nieuwagi a zaraz ma czerwoną pupę a najgorsze miejsce to fałdki na szyi. Tam trwa istna walka bo tłuściutka jest jak ksiądz proboszcz i drugi podbródek swietnie gromadzi resztki mleka czy pot. Za to ciemieniucha pokazała się raz i odpukać spokój do tej pory. Pewnie dlatego, że jak to babunia mówi, stosujemy zimny chów cieląt :-D Rodzina zasadniczo nie wtrąca się w wychowanie i pielęgnację dziecięcia, ale co do ubierania to cały czas słyszę że jest jej za chłodno. Tylko, że jak ubiorę cieplej to potówki i odparzenia. Lepiej żeby była chłodniejsza w dotyku niż obsypana i czerwona.
Florka kocyk przepiękny! masz zdolności, zazdraszczam :-D Powoli szyj drugi kolorowy dla nieco starszego Maksia i maty edukacyjne masz z głowy:)))
Misia popieram w całej ozciagłości, uzębiona paszcza przy cycu brzmi paskudnie. Nie pamiętam kto mi opowiadał, jak to 7letni chłopiec przed wyjściem do szkoły przysysał się do matki. Mało nie wykonałam wtedy pawika:baffled: na żywo raczej nie chciałabym tego oglądac.
Kończę poranną kawę, trzeba się ubrać i ogarnąc czego zapomniałam... mmmm uśmiech jak banan na pysku że za góra 3 godziny będziemy w domku :-D
Zapraszam na kawkę :)))

:-D Póki co patrycja ma dopiero niecałe 8 miesięcy i mam nadzieje, że nikt się nie wyrzyga jak mnie zobaczy karmiącą , chociaż nie robie tego publicznie:-D niestety Hipp nie działa, miałam dziś pobudki dwie + powstanie na dobre o 5, widocznie mam kurna takie dziecko i pora przestać szukać skąd i dlaczego, pocieszam się, że będzie może potem grzeczniejsze:tak:
Flo to nie jest Twoje pierwsze wspaniałe dzieło, Ty się kobieto marnujesz, może zechcesz mnie na swojego menadżera, zbijemy razem fortunę:tak:
I my sie kąpiemy codziennie, raz żeby zmyć ten całodzienny "chlew" z dziecka , a dwa żeby jakieś rytuały były wieczorne:tak:
Słuchajcie..moja Patrycja dostaje ostatnimi czasy szału przy zmianie pieluchy, ubieraniu się, wycieraniu po kąpieli i na wiązaniu w chuście skończywszy. Ma taki pałer, że szok, póki co jeszcze nad tym jakoś panuje, ale po przewinięciu jej jestem upocona jak koń po westernie, zrobiła sie strasznie nieznośna, ma tak któraś z Was?? To zdaje się w tym wieku właśnie nadciąga takie "cholerstwo" , ja już wiem, że mam niedobre dziecko, nie będę sobie robić żadnych nadziei, wypruje ze mnie flaki i tyle:-( No ale jest skorpionem, można się było tego spodziewać:baffled:

Cześć Piątkowo :)

U nas błękit za oknem :)

Majuska
- Ty masz dobre dziecko i kochane. Twoje dziecko ma po prostu duży temperament i jest żywiołowe i energiczne. Skorpiony nie brykają , one atakują z zaskoczenia :)
Moja przy zmianie pieluszki tez bryka, wygina się i za wszelką ceną próbuje mnie kopnąć.
Teraz się martwię to nie powinna jeszcze sięgać nóżkami do buzi a sięga. Ba! Ona leżąc na brzuszku podnosi biodra i ugina kolanka i wygląda to jakby chciała klęczeć.

Misia, ja juz gdzies kiedys ogladalam jakis dokument o alergiach i wlasnie tam cos bylo, ze sterylne warunki sprzyjaja alergiom - organizm jak ma wroga zewnetrznego to z nim walczy i to jest naturalne. Jak nie ma to go sobie wymysla. Bajer w tym filmie byl taki, ze facetowi ciezko uczulonemu na mase rzeczy, wszczepili jakiegos pasozyta - nieszkodliwego z sensie ze nie zarazliwy i nie wyniszczajacy organizmu - coby mial jakiegos wroga do zwalczania i jemu to pomoglo. A faktycznie zgadzam sie ze dziecko MUSI miec prawo do upaprania sie, do wsadzenia brudnej lapki do buzi, do kontaktu ze zwierzakami. A z mrozonym pokarmem to nie wiedzialam - czyli mozna rownie dobrze wylac do sracza.
Majuska, u mnie tez nie ma mowy o sterylnosci - odkurzacz chyba nie do konca zbiera z wykladziny, dosc ze jak maly spelznie z koca i playmaty, to na tych swoich wiecznie mokrych lapkach ma mase kocich klakow. A ile sam sobie utarga z kota... Do III klasy to przejdzie jak bedzie raczkowal i siadal bocznym. Nogi w dziobie to nie wiem czym groza, ale podoba mi sie jak lapie raczka za noge i dziob juz otwarty... A to wczorajsze kopanie w "fortepian" to w ogole byl czad - siedzial mi na kolanie z taka zacieta mina i kopal jak wkurzony Chopin.:-D Ta zabawka byla swietnym strzalem.
Flo...:szok: Zajedwabisty!! Pierdykam, Ty masz talent, kobito!

Przerwa - Panicz Smrodo sie wyprodukowal...

Uff... Ten to ma pojemnosc...
Zoyka, Julka - mam wrazenie - jest bardzo ruchliwa, aktywna, a zatem sprawna. Karol to kluch - on dopiero ostatnio zrobil sie bardzo ruchliwy, wczesniej koncentrowal sie na manipulowaniu zabawkami, obserwowaniu otoczenia. Dopiero od niedawna cwiczy wszelkie mozliwe ruchy. Nogi w buzi, bicie pupa o podloze w lezeniu na plecach, kopanie wszelkich przedmiotow, przewracanie sie... Wczesniej maniakalnie stal. Domagal sie trzymania pod pachy i pomagania mu w utrzymaniu pozycji stojacej. Moze chodzilo o lepsza pozycje obserwacyjna.

O co chodzi z tą 3 klasą ?
Julka jest ruchliwa, sprytna i bardzo się wyciągnęła. Nie ma juz śladu z tego pulpeta którym była. Jest długa i wyczuwać można małe żeberka. Idę do miasta kupić bobasowi zabawkę. Wczoraj była u koleżanki z Julką cały dzień i tamta rozłożyła matę i powiesiła mnóstwo zabawek, obłożyła tez kajtasa z każdej strony. Byłam zdziwiona. Julka była jak zaczarowana , bawiła się, śmiała , łapała. I stwierdziłam ze nie am zabawek. MA tylko żabę montowana do wózka, mate (5 figurek) i dwie grzechotki. Julka bawiła się takim czymś i była zafascynowana
Tiny Love Mój pierwszy owoc WZORY + Gratisy - 35% (2415296199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

idę po coś takiego .

reklama
Jesteśmy już na wsi, pogoda jest cudowna. Siedzę na dworze, Wandeczka obok śpi w wózku... Laptop, zimy gingers i ziapiący Tabi :-D Rozpakowałam już część rzeczy, reszta gdy przeniesiemy się do domu po kolejnym karmieniu a dokończę pewnie jutro. Nigdzie mi się nie spieszy... okna trzeba pomyć, poszorowac szafki kuchenne. Mam dużo czasu na wszystko gdy będziemy same, teraz czekam na chłopinę i tak liczę, że będzie około 18.00.
Zoyka zmieniaj zabawki na pałąku od maty, tak jak Kłaczek bo dziecku wtedy się nie nudzą a te schowane są jak nowe. Ja mam zestaw 8 różnych grzechotek plus oryginalne zabawki z maty i nawet na bujaczku zmieniam konfigurację "wisaidełek" bo szybko się opatrzą.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry