Chętnie poznam Twoją opinie na temat Malty, bo akurat mamy możliwość pojechac tam bez biura podrozy, tylko ze w listopadzie to raczej juz nie będzie za ciepło chyba.
Jak dojdzie do skutku moj wyjazd, to sie podziele opinią o wybranej wyspie. Ja bylam na Lanzarote, ale w lipcu i tam akurat zawsze do poludnia bylo pochmurno, dopiero przed 12 wychodzilo słońce, ale niebo nigdy nie bylo tak niebieskie jak u nas mimo pięknej pogody.
@mamcia2014 dobrze by bylo zrzucic 2 kilo przed wyjazdem. Czekam na dobre rady.
Jeśli chodzi o Maltę to ja akurat byłam typowo w sezonie letnim - lipiec - i było około 40 st .. co w danym momencie było dla mnie dość męczące , ale z tego co się dowiadywałam to w listopadzie w dzień temperatura dochodzi do 20 st

więc jak na zimę nie ma tragedii

My postawiliśmy głownie na zwiedzanie plaż i niestety przeważają kamieniste , tych piaszczystych trzeba szukać, ale krajobrazowo piękne i lazurowa, czysta,ciepła i przejrzysta woda

... Wynajęliśmy skuter więc mieliśmy możliwość szybkiej zmiany w razie, gdyby nam się dana plaża nie spodobała

Jeśli chodzi o krajobraz ogółem hmm architektura w kolorze piasku , strasznie sucha ziemia, aż spękana i bardzo mało zieleni ale to chyba przez klimat - ciepło i sucho ,wszystko zlewało się w coś ala pustynny krajobraz. Za to owoce i warzywa pyszne

Z Malty bardzo szybko można promem przepłynąć na wyspę Gozo , która jest ciut bardziej zielona i można powiedzieć że bardziej dziewicza

sam rejs trwa jakieś pół h także raz dwa i można znaleźć się na drugiej wyspie

jest jeszcze mniejsza niż Malta , plaże bardzo podobne , woda tak samo

a pomiędzy najpiękniejsza, niezamieszkała wyspa Comino z bardzo atrakcyjną Blue Laguną

i tak jak opisują w przewodnikach woda tam jest lazurowa , widok piękny

, jednak w sezonie tłok straszny i to mnie od razu odrzuciło ... My postawiliśmy na wynajem mieszkań - nie hoteli - bo wychodziło dużo taniej... a jeśli chodzi o jedzenie mogliśmy wiele potraw wypróbować sami przez to, że mieszkaliśmy jak w domu a nie hotelu z all inclusive

Ogólnie byliśmy tydzień ale na tak małe wyspy w zupełności wystarczy