reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

reklama
kilolciu ja jeszcze myślę na bieżąco i dopisuje.. jeszcze tez wkładki laktacyjne kupiłam i wiadomo jeszcze takie drobiazgi jak kapcie do szpitala i takie tam. Te majtki poporodowe siatkowe tez kupie bo nawet koleżanka mówiła ,ze się lepiej goi i na pewno się przydadzą.
podkłady na materac i podpaski po porodowe kupiłam w aptece ... za 20 szt podpasek i 5 szt podkładów zapłaciłam w sumie 20zł
dorka dzięki na początek tez najlepiej kupie taki tańszy a później jak będzie mi faktycznie potrzebny lepszy to kupie;)
słyszałam ,ze dobrze mieć te butelki na wodę z dzióbkiem:) bo czasem tak są suche usta ,ze ciężko je otworzyć szeroko.
Ja dla dziecka kupiłam butelki firmy lovi bez kolkowe a smoczek ma kształt sutka:) są bardzo polecane:)

Mamusie te juz doświadczone ;-) napiszcie prosze czy zakupić chociaz jedna butelke na poczatek w razie czego??? czy wstrzymac sie z takim zakupem??? zaznaczam ,ze chce karmic piersia ale czy się uda to czas pokaże :confused2:jak tak to jakiej firmy polecacie itp :tak:dziekuje z góry za pomoc bo ja jestem głupia w tym temacie :eek:
ja mam nasyzkowaną 1 sztukę na wszelkiw yadek wlaśnie ale ja jestem panikara i zawsze muszę byc przygotowna ana "wszelkie wypadki"

pieszczoszka jescze sobie pomyślałam o ręcznkach z kapturkiem i płynie do kapieli. Ja kupuje Oilatum lub Linomag z parafiną.

paulinka ja uzywąłam 3 ręcnzych laktatorów i żaden mi się nigdy nie połamała a używane były niemal non-stop.

woda z dziubkiem bardzo się przydaje jak sie pije na leżąco. Ja jak karmilam to ciągle mi sie chciało pić. Butelka 0,5 szła na jedno karmienie. Jak nie miałąm z dziubkiem to wkładłaam slomkę

edit:
co do skarpetek sobie przpomniałam, ze dobrze je meic do porodu nawet jak bardzo ciepło, bo jak jest cieplo w stopy to się lepiej oksytocyna w organiźmie uwalnia i szybciej poród idzie. Generalnie lepiej jak jest ciepło i ciemno.

Ostatnia edycja:
Ja mam mala butelke Avent u chyba na poczatek wystarczy:tak:
Ten maly, zwykly, reczny laktator moim zdaniem jest dobry do szpitala, bo nie trzeba jeszcze tyle mleka odciagac:tak: Ja mam nawal pokarmu na 2,3 dobe po porodzie i ostatnio mi sie przydal:tak:Troszke odciagnelam i bylo lepiej:tak:Po pierwszym porodzie nie mialam laktatora i polozna pokazywala jak sciagnac recznie dla mnie masakra:no:Naciskala mi na piersi bolalo okropnie,lepiej troche sciagnac laktatorem:tak:wg mnie oczywiscie:tak:

widzisz kurde o płynie nie pomyślałam...
Na razie kupiłam mydełka od 1 dnia życia
no taki ręcznik z kapturkiem tez dopisze do listy :)
co do ręcznych laktatorów to nie słyszałam żeby się łamały:P Moja kuzynka ma laktator ręczny używany od koleżanki jakiejś a ta z kolei tez miała od koleżanki .. wiec już troszkę przeszedł i dalej spełnia funkcje;)

no to ja tez sobie zakupie jedna butelke na sam poczatek a pózniej bedzie sie dalej myślało :tak: ja kupie chyba wpierw mydelko i oliwke a jesli faktycznie mały bedzie mial bardzo sucha skóre to zainwestuje w Oilatum bo słyszałam ze to podobno drogie no ale dobre.Pieszczoszka jak masz mydełko to ci płyn nie potrzebny ;-) no i jeszcze kupie sól fizjologiczna do przemywania oczek :tak:

podobno im mniej kosmetyków, tym lepiej. mam płyn dla niemowląt od 1 dnia życia J&J , 3w1. można nim myć włoski i ciałko. nie potrzeba wtedy mydełka ani szamponu - ale np AS pisała, że jej Kubuś miał uczulenie na kosmetyki J&J. Barti miał jeszcze oliwkę w żelu tej samej firmy, dla mnie super, bo nie rozlewała się jak zwykła i dobrze się wchłaniała. Teraz trzylatka smaruję po kąpieli (i jak go masuję) balsamem lawendowym - stosowaliśmy go od 6miesiąca, kiedy odstawiliśmy oliwkę.
z kosmetykami jest tak, że każdy może uczulić, zależy od dziecka - mojej przyjaciółki córeczka nie mogła znieść "bambino". trzeba niestety "testować" swoje dziecko, obserwować skórę po każdym użyciu.

butelkę kupię małą lovi - samosterylizującą. miałam je wcześniej i uwielbiam. czasem nawet jak się karmi piersią, to się przyda na np wodę, którą poleca się podać przed piersią, czy butlą żeby zapobiegać kolce. dziecko, które nie ma skłonności do kolek nie potrzebuje jej wcale, bo picie ma w mleczku mamusi:)
myślę jednak, że warto mieć, bo gdzie np w nocy szukać odpowiedniej butelki?

Ostatnia edycja:
My Misie kapalismy w Oliatum,ale ona ma problemy skorne i to dlatego,po 3 latach zaczelismy w koncu uzywac normalnego mydla dla dzieci, jak skonczylismy z Oliatumem to mylismy ja kosta myjaca Iwostin(mowia na to mydlo bez mydla:tak:) Moj syn tez mial problemy skorne, i kilka dni po porodzie kapalam Go na zmiane w kali i krochmalu,a pozniej bylo ok:tak:
Oliatum jest drogi ale jak sie kapie w malej wanience to duzo sie nie wlewa:tak:Na dosc dlugo starcza:tak: Po takiej kapieli nie smarowalismy jej juz niczym:no: Nie lubie oliwek,wiec dla mnie bylo ok:tak:

reklama
jest troche tańszy polski Oilan, a skład ten sam albo uzyć linomagu z parafiną, troche podobny ale nie do końca a kosztuje niecałe 10zł. Moi obydwaj mieli strasznie sucha skórę. Po roku zaczełam uzywc płynu bobini, bo po wszytskich inych mają sucha skórę.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry