Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
Ollena, odradzam golenie woskiem w czasie ciąży, ponieważ po pierwsze skóra jest w tym czasie bardziej podatna na alergie, a woski lubią uczulać, a poza tym juz nie pamietam dlaczego, ale moga zostac slady, kolezanka depilowała sie woskiem podczas ciazy i do dzis ma malenkie plamki a minelo juz sporo czasu, cos tam sie zbytnio rozszerza a jesli chodzi o stroj po porodzie to starałam sie wyglądać czysto i ładnie, ale było mi wszystko jedno czy jest to koszula czy cos innego. w szpitalu smigałam w koszulach, ktorych na codzien nie lubie i zupelnie mi to nie przeszkadzało
Ollena a kiedys kobiety sie nie goliły to oznacza ze były brudne? Trzeba sie myć a golenie nie ma nic z tym wspolnego... w ciazy poprostu
są mniejsze checi do pewnych rzeczy i tyle! Mi jest ciezko sie juz schylać przez dość okrągły brzuch i z tad ta niechec a to,ze sie nie ogole(tak czesto teraz) nie znaczy,ze nie utrzymuje higieny -CO ZA BZDURA!
martaik o widzisz, dobrze wiedziec, dzieki. Ciekawe czy ogolnie to od ciazy zalezalo czy moze zanjoma byla ogolnie uczulona na wosk.
pieszczoszka no ja sie nie schylam teraz przy goleniu chyba, ze jak siedze w wannie to wykonuje tzw mostek ale najwygodniej na stojaco nie zagladajac a co do higieny to ja poprostu czulabym sie niekomfortowo i brudno (mimo, ze mylabym sie tak samo), no ale kazdy ma inaczej. Np nawet gdybym nie wspolzyla to bym to robila bo od po 3 dniach mnie tak wszystko swedzi ze musialabym sie drapac w towarzystwie ))
ginekolog mojej kolezanki uznał ze to od depilacji woskiem w ciazy, poniewaz własnie nie powinno sie tego robic. dziecku nie zaszkodzi ale skorze mamy moze a szkoda byłoby...
dokładnie tak jak martaik napisała nie powinno się w ciąży wosku używać z tego co czytałam to nawet niektóre salony nie wykonują tych zabiegów u ciężarnych bo skóra niestety jest o wiele wiele bardziej wrażliwa i różnie to mogą być efekty
Aleście się rozpisały...
ja nadal się golę ,ale rzadziej jednak bo brzuch już przeszkadza.
Co do wosku w ciąży.
Absolutnie zakazany z racji zwiększonej ilości krwi w organizmie,delikatniejszej skóry i tendencji do pękania mikro naczyń krwionośnych ,które powodują ,że skóra wygląda jak po sepsie .
Są takie maleńkie kropeczki,ale to mikrouszkodzenia.
Bardzo rzadko zdarza się ,aby znikneły do końca te wylewy .
Po za tym wosk boli i stres matki powoduje ,że dziecko też się stresuje i może dojśc nawet do skurczy i przedwczesnego porodu.
Być może więcej i dokładniej jest tu Depilowanie w ciąży: co wolno, a czego unikać - Depilacja, depilacja laserowa, golenie, usuwanie zbędnego owłosienia - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl
Wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora woskuje sie regularnie i jest teraz w 3 ciazy i mowi, ze w kazdej chodzila na wosk i nie bylo zadnych problemow. Powiedziala mi tez, ze przede wszystkim...boli tylko pierwszy i juz mniej drugi raz. Pozniej to juz jak normalne golenie
Mi się marzy fotodepilacja w tamtych rejonach, bo golenie wiecie jak działa - im częściej tym gorzej. Normalnie golę co 2-3 dni, z przerwą na @, teraz dalej co 2-3 dni - tyle, że przerwy na @ nie ma:/ Jestem zafascynowana tym co ciąża robi z kobietą w sferze przytulanek i wolę być gotowa w każdej chwili
Przerażacie mnie tym co Wy już macie, wiecie, że musicie mieć do porodu i po. Zastanawiam się co robią mamy, które netu nie czytają - moja znajoma, która ostatnio tu rodziła mówi mi, że mam sobie wziąć ulubione picie - a reszte w szpitalu dają albo mąż poleci w szpitalnej aptece kupi, jak będzie potrzebne - przynajmniej będzie miał poczucie, że się na coś przydał
Flaurka jeszcze duzo czasu jest
a co do wspolzycia to ja libido mam rowne 0, poza tym jak probuje to i tak czuje sie ociezala i ciagle mysle o tym, ze jestem gruba i mm mnie taka widzi (5kg na plusie juz mam), ze nic z tego nie wychodzi
ja dołącze do wcześniejszego tematu listy z rzeczami do kupienia dla maluszka jestem mama po raz pierwszy więc pewnie znajda sie tu rzeczy zbedne Łożeczko Pościel ( zastanawiam się czy nie kupić samego ochraniacza, prześcieradła i organizatora bo mamy małe mieszkanie ale sprawa jeszcze do przemyślenia ja będzie kaska to wezmę odrazu całą pościel a jak nie to pojedyńcze bo pościel i tak dopiero pózniej a i tak ciepło w lecie raczej więc kocyk wystarczy)Materac do łożeczkaCeratka pod prześcieradłoPrzewijakWóżek 3-cześciowyKocyk polarowyKocyk bawełnianyLaktatorButelkapodgrzewacz do butele ( te rzeczy koniecznie przed porodem bo niestety jestem osobą ucząca się i będę musiała mojego maluszka zostawiać czasami z tatą na pare godzin więc bez niego się nie obejdzie)Smoczki do butelkiSmoczki do ssania Podgrzewacz do butelekRożekWanienka ze stojakiem Ręcznik z kapturkiem 2 sztfridaMyjka frote, gąbka do wanienki( to narazie wpisane ale nie wiem czy będe kupować )Termometr do wanienkiPieluszki tetrowe 30 sztPieluszki flanelowe 10 szt Pieluchy jednorazowePieluchy wielorazowe (ja zamierzam używac takich kilka sztuk na początek i zobaczymy jak mi to wyjdzie) Proszek do prania Pojemnik na pieluchy brudne ( do wielorazówek będzie przydatny)Miseczka mała na wodę do przem twarzyAlnatan albo sudokrem Chusteczki wilgotneGaza do przemywania pępkaWacikiPatyczki do uszu dla dzieci Mydło a raczej płyn do kąpieli Body 6 szt z dłuim rękawkiemBody 6 szt z krutkim rękawkiemKaftaniki 4 szt Rampersy 4 szt Koszulki 4 szt Pajacyk 4 sztleginsy 3 szt Czapeczka bieliżniana 2 szt Czapeczka wiosenna 2 szt Cienki kombinezonik polarowy lub welurowy Skarpetki 6 parRękawiczki niedrapki Bluza na chłodniejsze dni Spodenki na spacery co do ubranek dodatkowo oczywiście to co jest zbędne a podoba się młodej mamie nie zamierzam sobie odmawiać tej przyjemności przy pierwszym dziecku