• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

U nas spiworek sie sprawdzil jak malenka miala z jakies 5-6msc i tyle go bylo ;-)
Ja wciaz zakupow wyprzedazowych nie zrobilam,szczegoly na ogolnym za pare chwil :-p

reklama
Co do dziecięcych ubranek, przydałaby się jakaś ściąga dla nieogarniętych pierworódek, takich jak ja. Taka, taka jak dla naprawde nieogarniętych, najlepiej z obrazkami i tabelką czym to się różni?! Pieszczoszka, będzie zdjęcie ale popołudniu ;)

Co do dziecięcych ubranek, przydałaby się jakaś ściąga dla nieogarniętych pierworódek, takich jak ja. Taka, taka jak dla naprawde nieogarniętych, najlepiej z obrazkami i tabelką czym to się różni?! Pieszczoszka, będzie zdjęcie ale popołudniu ;)
Jak mi się uda to po południu coś takiego stworzę ,bo teraz jadę z małym do fundacji na zimowisko
;-):-):-)

Jeśli chodzi o wyprawkowe ubranka to ja polecam rozpinane w kroku, zakładane kopertowo a nie przez głowę, zatrzaski metalowe a nie plastikowe bo te utrudniają prasowanie i podczas maglowania wiele zespawałam:zawstydzona/y: Wcale nie używałam półśpiochów, bo mimo że niby nieuciskowe to zostawiały ślad, więc wolałam nie ryzykować.

Pierwsze miesiące Lenka przechodziła w zestawie kaftanik kopertowy, na to śpioszki na ramiączka, na to kaftanik zapinany i niedrapki lub zestaw 2: kaftanik kopertowy i pajac z długimi rękawkami i nogawkami welurowy. Masę rzeczy ślicznych, ale kompletnie niepraktycznych w Niemczech kupiłam, wyprałam i później się zmarnowały, bo strach to było zakładać;-)

Wbrew wszystkim opiniom ja ubranek miałam dużo, choć mi każdy to odradzał, ale dzięki temu nie musiałam codziennie prać, a taki mały bobas się często zesiusia lub coś przecieknie, uleje się i przebierać trzeba.

Aha, i jeszcze jedno: jeśli chodzi o pieluchy tetrowe to nie kupujcie tych zwykłych a te grubsze LUX, one są droższe ale i tak się je opłaca mieć, bo po praniu maja równe kąty i się nie zbiegają i nie rozciągają jak te tanie. Chodzi mi o te dokładnie: Pieluchy Tetrowe PREMIUM LUX 140g/m2 80x80cm VAT8% (2059622624) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Sporo miało w opisie, że podwójnie tkanie i takie tam bajery, ale się zeszmaciły po 2-3 praniach i nadawały do wywalenia. Teściowa się cieszyła, bo brała je sobie do mycia okien:-D

Dla mnie wózek jak wózek, niczym się nie wyróżnia, ale też nic mu nie brakuje. Kolorów masz tam masę (ja nie lubię pstrokatych, więc wzięłabym jednolity), często takie wózki na ulicy widuję. Opinii w necie poszukaj, najlepiej aby to były opinie użytkowniczek. Sprawdź wagę, szczególnie jak będziesz musiała go dźwigać. Patrz też ile zajmuje miejsca po złożeniu, jak szybko go złożysz/rozłożysz, czy jesteś w stanie sama to zrobić i czy zmieści Ci się w bagażniku.

Wiele Kwietniówek 2010 ma i poleca x-lander XA a jest niewiele droższy, więc pewnie dołożyłabym i kupiła taki: http://allegro.pl/wozek-wielofunkcyjny-x-lander-xa-kol-ocean-i2046147521.html
Sama mam spacerówkę x-lander XT ale jej akurat nie polecam.

Ostatnia edycja:
elvie nie kazda prasuje i magluje (?) ubranka. Moja mama maglowala i to chyba tylko posciel ale 20 lat temu...
Prasowalam przed porodem, ale juz nigdy wiecej, teraz nie planuje wcale.
Niedrapki? nie lepiej paznokcie od razu obciac? ja tym razem od razu do szpitala biore nozyczki...

pieszczoszka spacerowka taka i tak na dlugo Ci sie nie przyda, wiec albo kupuj od razu porzadna spacerowke albo sama gondole a pozniej oddzielnie lekka spacerowke. To moj maclaren, mozna dokupic gondole, ale rodzimy w maju wiec ja nie planuje mimo, ze kuzynka ma i moze mi dac. Miękka Gondola SoftCot Maclaren - Miękka Gondola Maclaren Techno XLR Soft Carry Cot Coffee/Champagne Maclaren.pl
A X-lander jest chorendalnie ciezki...spacerowka wlasnie.

reklama
Niedrapki? nie lepiej paznokcie od razu obciac? ja tym razem od razu do szpitala biore nozyczki...
trochę się wtrącę, ja też myślałam że najlepiej tuż po porodzie obciąć paznokcie maluszkowi, ale jak zrobiłam to to przyszła położna i powiedziała coś co dało mi do myślenia... nie mam zamiaru kogoś przekonywać ale może warto o tym pomyśleć: dziecko pod paznokciami ma tak delikatną skórkę, że lepiej nie narażać ją na bakterie ze szpitala i obciąć paznokcie dopiero po powrocie do domu, jak trzyma mamusia przy piersi dziecko to lepiej niedrapek nie zakładać, ważna jest każda chwila kiedy maluszek dotyka skóry mamusi, ale przynajmniej jedna para niedrapek jest potrzebna, często dzieciaczkom zakładają wenflon i wtedy najlepiej chronić tą rączkę właśnie w niedrapkach (które zresztą można zastąpić skarpeteczkami)...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry