reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciężarne na Wyspach

czesc Dziewczyny!

Melduje sie spowrotem, przepraszam za nieobecnosci! Powinnam pojawiac sie czesciej bo przyznalam sie w pracy i moge pisac na oficjalu na lanczu :)

Karolina- bardzo mi przykro! Trzymaj sie i trzymam kciuki za szybkie zaciazenie i szczesliwe rozwiazanie.
Wiem przez co przechodzisz i wiem ze nic nie ukoi Twojego bolu, ale nie poddawaj sie bedzie dobrze!

Agatakat- jak samopoczucie? Kiedy wizyta u poloznej?

Eklerkaa ja jeszcze nie myslam o znieczuleniu, mam dosc wysoki prog bolu ale kto to wie czy wytrzymam?
Mysle o porodzie w wodzie , czy ktoras z Was ma doswiadczenia w tym wzgledzie?

Pozdrawiam

reklama
Dziekuje Wam wszystkim za mile slowa:) nie poddaje sie i czekam na moja kolejna szanse i juz nie moge sie doczekac:))) mam nadzieje, ze niedługo znow bede mogla do Was dolaczyc:tak:

hej dziewczyny!

karolina dużo siły dla Was, już niedługo znowu dołączysz do nas :tak:

landrynka witaj, zapraszamy :-)

alekisiel ale Twoja ciąża szybko leci, już za chwilę będziesz szła na pierwszy scan z nhs, zresza landrynka ta samo. Masz już termin na scan?

My siódmego w niedziele byliśmy prywatnie u polskiego gin, jest mały dzidziek, wszystko jest ok :-) mówiła że widać u mnie że było drobne krwawienie ale nie ma co się tym przejmować, pozatym kazała mi przebadać tarczyce bo niby mam grubą szyję. Mam drętwienia dłoni i nóg i na to mi doradziłą picie soku pomidorowego i branie witamin z omega i jodem :tak: no i standradowo kwas i magnez. A takto mdłości zaczęły mi się na dobre :confused2: dzisiaj było względnie, ale zazwyczaj do godziny 13 męczą mnie na zmiane mdłości i szarpanie nad kibelkiem. Z Amandą było mi niedobrze całe 8 miesięcy, mam nadziej że teraz szybciej wróce do świata żywych.

edit jutro mam się zgłosić po papiery, info, karte ciąży a pierwsze spotkanie z położną mam 24

Aleksiel tu masz linka i wszystko o porodach,takze o porodzie w wodzie Poród na Wyspach - kompleksowe informacje o porodzie w UK (Szkocji, Anglii, Walii, Irlandii Północnej) | Macierzyństwo w Wielkiej Brytanii - POLEMI.co.uk - Polski Portal - Szkocja, Anglia, Walia, Irlandia Północna
ja osobiecie sie tez zastanawialam nad porodem w wodzie,ale polozna moiwlam mi,ze akurat u nas w szpitalu jest jedna wanna i moze byc zajeta akurat gdy zaczne rodzic,wiec wtedy szybko na sale,jakos sie tego wystraszylam,bo rodzac chcialabym byc pewna gdzie bede rodzic,a nie zmieniac plan w ostatnich minutach.
fakt ciaza mija bardzi szybko pomimo,ze to az 9 miesiecy. Moja dama juz duza,a ja nadal pamietam pierwsza wizyte u poloznej,pierwszy skan,bicie jej serduszka,mdlosci:)

Kopka dzieki za linka :) kochana jestes! ide zaraz poczytac :)

Fajnie, ze sie zameldowalas Landrynko! Fajnie na pazdzierniczkach ale strasznie duzo dziewczyny pisza i czasami nie nadazam!
Poza tym tu mozemy porozmawiac o rzeczywistosci, ktora nas wspolnie otacza :)

Agatakat- ciesze sie ze bylas ogladac Groszka prywatnie, na pewno podobnie jak mi ciezar spadl Ci z serca. Pani Krysia jest dosc specyficzna w obejsciu mozna ja lubic lub nie ale zawsze to lekarz i cos tam wie :) Masz zdjecia z usg? pochwal sie! Na mdlosci polecam migdaly i imbir - u mnie dzialaly a i jedz malo i czesto - ale to na pewno juz wiesz!

U nas wszystko ok - tak jak mowilam powiedzialam w pracy o ciazy, szefowa nawet mila pomimo ze jestem 3 osoba ktora ona trenuje i a ta po 2 latach idzie na macierzynskie :) Uwielbiam te komentarze kolezanek w pracy pt czy ciaza byla planowana... Czy oni mysla, ze jesli pochwalilam sie w pracy majac na twarzy usmiech numer 5, jestem w szczesliwym zwiazku od 7 lat - rok po slubie, mam 31 lat - to chce sie dziecka pozbyc? Jeslibym chciala nikt w pracy by sie nie dowiedzial!

Raz w tyg mam lekcje na prawo jazdy, idzie mi coraz lepiej - musze sie wyrobic przed pazdziernikiem :)
Na poczatku maja lecimy do PL - zrobie toxo, przeciwciala na ospe (bo chyba nie przechodzilam), porzadne usg pewnie wymaz. Macie jeszcze jakies pomysly co do badan, ktore w Pl sa w standardzie a tu ich nie ma?

Mysle takze co ze soba przywiezc na okres ciazy i porodu i potem czego tu nie ma... W pl kupujemy na pewno materacyk kokosowo - gryczany no i obowiazkowo przywioze spory zapas plynu do higieny intymnej. Tu jest tylko jeden, ktory nie do konca mi odpowiada... Jakies pomysly dziewczyny?

Milego dzionka

fajnie że jest nas coraz więcej ciężarnych w uk :-) jednak tutaj ciążą przebiega troche inaczej niż w pl i miewamy inne problemy.

alekisiel pojechaliśmy wkońcu do innej przychodni niz Wy byliście, też pani ginekolog, zrobiła mi między innymi cytologie - wyniki mam dostać na email. Mam zdjęcie ale malutko co widać ;-) z niestandardowych badań co mogłabyś zrobić w pl to może test glukozy na cukrzyce? tutaj robią tylko tym co są w grupie ryzyka albo są otyłe. A prawda jest taka że cukrzyce mogą mieć nie tlyko takie osoby. Co do rzeczy dostepnych w pl to może tantum rosa - dobry do przemywania po porodzie, kosmetyki dla dzieci z firmy Oilatum - najlepsze na suchą skóre (moja Amanda po porodzie cała się łuszczyła) a ten płyn do kąpieli był rewelacją, tutaj chyba też są dostępne, ale cenowo chyba więcej. Kropelki na kolki sab simplex - ale to głównie dostępne w Niemczech. Hmm co jeszcze czopki dla dzieci, o ile mi wiadomo tutaj nie ma, a takie mogą się przydać :p hmm witamina d3, co prawda podobno tutaj ostatnio też jest dostępna - dopiero w tym tygodniu się dowiedziałam jak byłam na bilansie z Amandą z okazji 2 i pół roku, ale warto ją kupić jeśli w pl jest tańsza. Ufff dużo można by wymieniać narazie tyle mi przychodzi do głowy ;-)

A tak ogólnie to tutaj jest bardzo dużo ciekawych rzeczy dostepnych, my sobie poradziliśmy z produktami tutaj kupionymi, tylko tyle co mi teściowa ze dwie paczki z lekami przysłała.

żabcia witaj! :-)

Ja dzisiaj byłam na spotkaniu z położną. Ogólnie to tak było nas 6 babeczek w ciąży. A na spotkaniu to dużo info, ogólnie chodzi o to że wcześniej podczas pierwszego spotkania z położną tyle schodziło czasu na takie organizacyjne sprawy że mało się wynosiło z wizyty i teraz organizują wcześniej takie wprowadzenie w większej grupie. Gościnka gadała np o tym co nie można w ciąży jeść, o seksie w ciąży, o ćwiczeniach, o wodnych zajęciach. AAA będą organizować szkołe rodzenia - z Amandą nie byłam, może teraz będe chodzić a co mi tam. Rozdała pudełka na siku, skierowania na badanie krwi, formy do wypełnienia itp. Po tym spotkaniu można było zostać jeśli ktoś ma problem - krwawienia itd to ona umówi wcześniejszy scan w szpitalu, a takto super nowość u nas w szpitalau teraz robią 3 skany w ciąży, w 12 tyg w 22 i 32 :)) no i spoko, bo było duzo przypadków małych brzuchów i małych dzieci i dużo babek wysyłali na ten dodatkowy skan w 32 tyg i postanowili wszystkim taki skan robić. Ogólnie ja bardzo pozytywnie to wszystko odebrałam, ostatnio coś mam szczęscie do tego ich systemu zdrowotnego

Agatakat - dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :) a orientujesz sie moze w sprawie podkladow poporodowych? Sa tu dostepne? Fajnie takie spotkanie grupowe :) I super pomysl z 3 usg ciekawe czy to tylko u Was w szpitalu czy tez w calym Kencie... Ja na pewno pojade prywatnie na usg na koncowce. Jakos nie wyobrazam sobie nie wiedziec jakie jest duze dziecko przed porodem i jak jest ulozone... U mojego Malza w rodzinie rodza sie dzieci po 4.5-5 kg... ja do drobnych nie naleze ale halo!

Zabciu, Landrynko co tam u Was?

Jakie plany na weekend dziewczyny?

Milego piatunia :)

reklama
Ja przywozilam w kraju witaminke d3,czopki przeciwgoraczkowe,czopki viburcol. Rozek przyslala nam tesciowa moja,tutaj tylko na ebay-u widzialam ze sa dostepne. Teraz znajomej przywozilam pieluszki tetrowe,bo sa o wiele tansze niz tutaj.Super pomysl z tym 3 skanem,ja mialam tez trzymale to tylko dlategom,ze w 8 tyg ciazy zaczelam mocno krwawic i zrobili mi skan,ale standardowo ciagle dwa. Jak bylam w koncowe 6 miesiaca ciazy w Pl to tez zrobilam skan prywatnie,tak dla samej siebie,zeby sie upewnic czy z dzieckiem wszsytko dobrze. Zrobilam tez badania na cukrzyce,bo tutaj mi nie zrobili,bo nie bylam w grupie ryzyka.

Do góry