Witam.
Agnieszka.kk witaj na forum
Vanilka tak to wlasnie tutaj jest,nie chca podawac dzieciom szczegolnie wit.D3 i ja zaczne podawac malej jak nam sie pogoda zrabie i nie bedzie slonecznie wiecej(oczywiscie przywieziona z Polski-chyba ze moja obecna HV zechce mi dac).I wlasnie jak napisala
Smoniq tutaj pogoda jest duzo gorsza niz w Polsce a nie chca dawac wit.D3 a w Polsce podaja ja dzieciom wiec to wydaje mi sie troszke dziwne.
Ssabrinaa witaj na forum i gratulacje:-)Do lekarza mozesz sie juz umowic i on Cie skieruje do poloznej(bo tu polozne prowadza Ciaze)-z tym roznie bywa bo niektore polozne umowia Cie na wizyte za kilka dni a niektore poczekaja az bedziesz ok 12 tygodni w ciazy.Jesli chodzi o prowadzenie ciazy to jest to inaczej niz w Polsce i napoczatku rozne rzeczy moga Cie denerwowac,ale sie przyzwyczaisz do tego.Na 1 spotkaniu z polozna bedziesz musiala wypelnic stos papierow i powinnas miec pobrana krew do badan:hemoglobiny, grupy krwi matki, czynnika Rh+/-, przeciwciał różyczki, żółtaczki typu B, HIV/AIDS, syfilisu i chorób wenerycznyc.Na poczatku powinnas miec wizyty co miesiac a pod koniec ciazy co tydzien lub dwa.
USG robione jest tylko 2 razy przez cala ciaze-w 12 i okolo 20 tygodniu ciazy,dodatkowe USG bedziesz miec tylko jesli np beda jakies podejrzenia ze cos jest nie tak lub sie bedziesz bardzo zle czula.Jesli chodzi o sam porod to masz kilka srodkow znieczulajacych do wyboru jesli chcesz i sa one darmowe.Po porodzie naturalnym w szpitalu musisz zostac do minimum 6h po porodzie jesli jest wszystko ok,tak ze moze byc tak ze Cie wypuszcza ze szpitala w ten sam dzien,ale na nastepny dzien powinna przyjsc do Ciebie do domu polozna ktora prowadzila Twoja ciaze zeby zobaczyc czy wszystko ok.Nie wiem czy cos pominelam,ale jak bedziesz miec jeszcze jakies pytania to pytaj.Ja bylam bardzo zadowolona z prowadzenia ciazy i porodu,tylko na poczatku sie troszke denerwowalam jak zobaczylam ze jest inaczej niz w Polsce ale przyzwyczailam sie.
Wklejam Ci jeszcze linka-tam mozesz sobie cos poczytac apropo prowadzenia ciazy,itd;-)pozdrawiam
Ciąża w UK i jej prowadzenie / Ciąża i poród w UK / Mama i dziecko / Strona główna - Polkadot.pl