• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

A co do cen, to faktycznie w Polsce rzeczy dla dzieci bardzo drogie. Tutaj, mozna fajne spioszki czy bodziaki kupic w zwyklym markecie ( asda, sainsbury itp), sa w miare dobrej jakosci, fajne kolorki i za 3 sztuki body z dlugim rekawem i nogawkami wychodzi okolo 35 zl. Jak bodziak bez rekawkow i nozek , to za ta cene 7 szt. w opakowaniu. A jak wyprzedaż to jeszcze taniej. Oczywiscie, mozna kupowac firmowki za 4 razy tyle, ale ja nie widze powodu. po co tyle placic za zwykle spioszki.

reklama
Trzcinka, 2h po porodzie???:szok: Rozumiem,ze nie ma to ja w domu ale chyba lepiej polezec te 3 dni dla pewnosci,ze w razie czego pomoc jest na miejscu a i polozne pomoga w pierwszym karmieniu,przewijaniu, czy kapieli.

Aga- tak tu jest jesli nie chcesz zostac w szpitalu. Kolezanka urodzila 0 6 a o 8 juz byla w domu. Przy pierwszym dziecku zostala dobe w szpitalu, bo porod byl bardzo ciezki i trwal 36h. Mysle, ze wiecej bede wiedziec po spotkaniu na szkole rodzenia, ktore mam 18 czerwca, tam wszystko nam wytlumacza. Mysle, ze jak sie chce to mozna zostawc w szpitalu i personel nie moze tego odmowic. Co do kapania, tu z pierwsza kapiela sie czeka dosc dlugo. Dziecko rodzi sie w mazi, ktora chronila je przed wodami plodowymi i podobno dobrze jest ja zostawic na dluzej na skorze dziecka. Jest to naturalna bariera i ochrona skory maluszka. Maluch po porodzie jest tylko wycierany recznikiem. Tak samo z pepkiem, w Polsce wiem,ze smaruja spirytusem lub jodyna. Tu nic nie robia, tylko kaza obserwowac i nie moczyc i nie ma jakiejs specjalnej pielegnacji.Co kraj to obyczaj :).

Czesc dziewczyny,

Jestem mega szczęsliwa bo właśnie koleżanka z pracy oznajmiła, że urodziła córcię (też po IVF) - banan mi z twarzy nie schodzi co najmniej jak bym to ja już urodziła :-)
Piękne te Wasze zakupy - ciuszki, karuzelki itp :-) Ja dzisiaj też szalałam po sklepach co prawda zakupy dotyczyły "starszaków", których skromną piąteczke musze zadowolic prezentami na Dzień Dziecka. Qrcze ale wszystko wymiecione niestety nie kupiłam rolek zgodnych z zamówieniem i księżniczki cadence (kucyk pony) więc w piątek muszę zakosic męzowi auto, którym nie lubie jeździc i wio po sklepach.
Brzusio mi trochę dokucza - mam wrażenie, że Zuzka waży z tonę a ponieważ z niej niezła wiercipięta cały czas widac na moim brzuchu wędrujące pagórki czyli pupę i nóżki. Muszę ją nieraz delikatnie przesuwac bo potrafi tak się wypinac i kopac, że jest to aż bolesne, noi zabawa w ładowanie nóg pod żebra bo tutaj mamusia nie sięga i nie ma jak przesunąc to koszmar.
Dziewczyny co do porodu to ja jestem zwolenniczką sn ale jeden w miarę lekki poród mam już za sobą więc wiem czego się spodziewac. W zasadzie przed pierwszym porodem byłam zdecydowanie za cc, tym bardziej, że u mnie w rodzinie ciężko to idzie (przykładem jestem ja gdzie lekarz rwał mnie na siłę i zerwał mi ścięgno w szyi i teraz mam trochę plastiku w sobie bo musiałam miec rekonstrukcję) ale jak przyjechałam na porodówkę i usłyszałam, że już mam rozwarcie 3 cm, któe szybko postepuje to zadecydowałam, że rodzę sn i nie załuję. Dla mnie i męża było to niesamowite przeżycie teraz też chcemy razem rodzic:-) Myślę, że najważniejsze to postąpic zgodnie z tym jak czujemy - jesli poród sn was przeraża i ma byc to traumatyczne przeżycie to myślę, że trzeba żadac cc. Po IVF raczej nikt wam nie odmówi (mi w szpitalu, który promuje sn zadano pytanie czy chcę cc sam ordynator stwierdził, że po takiej walce o dziecko mam prawo zadecydowac czego chcę):-)

Kiwisia - tyle prezentów???:szok: Ile Ty masz tych dzieci?:-)
Gosia dostanie beret z cekinów :-)
Trcinka - ja będę polowała na wyprzedaże dzieciowe w internetowym Monsoonie i next, a dla siebie w Phase eight. Pewnie atmosfera wyprzedaży z nocną listą kolejkową mi się nie udzieli, ale zapewne i tak będę usatysfakcjonowana.

Misia - moja córa plus siostrzenica plus moja chrześnica i jej brat (no bo jak dac prezent jednemu dziecku pomijając drugie)+ chrześniak mojego m (syn mojego kuzyna) + jego brat razem 6 ale ten ostatni nie ma życzen więc dla niego prezent dawno już kupiony. Mamy jeszcze jednego chrześniaka więc okazje typu Mikołaj, Dzień Dziecka oznaczają u nas skok na Bank.

Różyczka - gratuluję 34 tygodni - i trzymam kciuki za kolejne dwa! :)

Marcysiowa - wiem, co to znaczy, ja w pierwszej ciąży pod koniec też depresji dostawałam, bo miałam już dość tego stanu i wielkego brzucha, a Ty jeszcze masz bliźniaczki - naprawdę, masz prawo tak się czuć. Trzymam kciuki, żeby szybko minął czas do porodu.

Dorex - super, że wszystko się unormowało i rozwija się laktacja.

Aisha - To już ponad dwa tygodnie temu - ale ten czas leci. Super, że się odezwałaś, dawaj znać, co słychać. Na kolki ja stosowałam u synka Sab Simplex (w internecie kupowałam, bo jest dostępny w Czechach), pomagał ten specyfik,a dodatkowo masaże i delikatne nagrzewanie suszarką brzuszka (z daleka, i masowanie jednocześnie) Masaz na kolke niemowlecia - YouTube

Dla Dorex i Aishy i zaraz Marcysiowej wklejam link (niestety tylko po angielsku), który przy synku był dla mnie niesamowitym odkryciem - niestety nie mam płytki z takim całym szkoleniem, ale w tym filmiku w zasadzie wszystko jest - chodzi o interpretację dźwięków, które wydają niemowlęta - wierzcie mi, że u nas sprawdziło się co do joty i bardzo pomogło zinterpretować, czego chce dziecko, bo czasem to jest oczywiste, co chce, a czasem nie do końca :-D
Priscilla Dunstan On 60 Minutes - YouTube

Agapl -gratuluję dziewczynki! :-D Testowałyśmy takimi samymi testami i mamy obie dziewczynki :-D

Milagors, martka - ja też upolowałam zestaw na allegro:
* BAJKOWA WYPRAWKA* 56 62 68CM,TYLKO NOWE! (3249957235) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ceny w sklepach są straszne, a jakość pozostawia dużo do życzenia. Ten zestaw był takim złotym środkiem, niestety jest w dominujących odcieniach różowych, ale jakoś przeboleję, inne kolory są praktycznie nie do dostania, albo bardzo rzadko spotykane.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry