reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Co na sniadanie?

moja corcia na sniadanie je to co ja
czyli kanapki z twarozkiem,pomidorkiem ze szczypiorkiem i ogorkiem,
jajecznice jadłysmy raz bo nie przepadam ale jajka z majonezem i szczypiorkiem czesciej jemy :happy:
raz-dwa razy w tygodniu jemy cielece paróweczki,ja z musztarda Milenka z ketchupem

ale rowniez czesto jest tak ze corcia po obudzeniu wypija 210ml mleka modyfikowanego
a potem jak ja robie sobie sniadanie je znowu ze mna :-)

głodomorkiem Mili nie jest ;-)

reklama
u nas do tej pory na śniadanie podawałam: paróweczkę,jajko na twardo lub jajecznicę, zupę mleczna z płatkami, dopiero od jakiegoś czasu mały zje kanapkę (nawet w całości,tzn. nie osobno wędlina ser i chlebek);:-)
butle z mlekiem dostaje 2 razy dziennie ( jak jest w domu, bo chodzi do żłobka), ok. 12.30 przed spaniem południowym i ok. 20.00 przed spaniem nocnym i też jest to NESTLE Junior, głównie waniliowe z kleikiem ryżowym.;-) a na obiadek dostaje to co my jemy,czasem ewentualnie z innym dodatkiem jak jest za dużo smażonego, to np. ziemniaki z jajkiem, a uwielbia makaraon, w każdej postaci nawet suchy, a szczególnie w rosole i z sosem, pycha:happy: a na podwieczorek to je chyba wszystko-serek,jogurt,owoce i oczywiście uwielbia słodycze.

jeżeli chodzi o herbatkę dla dorosłych, to gdzieś wyczytałam,że dziecko nie powinno jej pić do 3 roku życia,ale zdarza mi sie ja podawać,ale wtedy staram się aby była "przeźroczysta" i mało słodka, ogólnie podaję sok i herbatke owocową granulowaną :tak:
w chwili obecnej ma 2 lata, ok. 90 cm i waży 11,800 (od września przybrał na wadze tylko 1 kg,ale dobrze wygląda)

jarzebinka ja odnosnie tej herbaty
ja nie podaje,ale jak nie masz pomysłu to :

ja corce kupuje syropy z Herbapolu
zima kupowałam syrop z malin i dziką różą
teraz kupiłam jej smak owoców lesnych

nalewam do kupka czy bidonu
zalewam przygotowana wodą i to pije moja mała

a jak lubi :-)

musze tez powiedziec ze odkad jej daje soczek z Herbapolu....wogole mi nie choruje
nawet zimą jak tyle dzieci chorowało bo to zima nie zima była...Mili nie miala nawet kataru

polecam!!!!

Oliwka zjada 2 x dziennie butle mleka ok 200 ml z kaszka smakowa lub kaszka i kakao Rano po przebudzeniu i wieczorem przed spaniem
drugie śniadanie to najczęściej serek Danio lub Danonki lub Monte
po drzemce ok 14 zjada obiad,jak ma ochote,bo ostatnio wszystko jest na NIE, jako przekaski rózne owoce-bardzo lubi,czasem deserek ze sloiczka-tez lubi jakies ciacho,budyn,kisiel,galaretka,nalesniki,parowki,kielbaska
rózne rzeczy zjada-otwieram jej lodówke i sama pokazuje co chce :-)

Moja mała do póki piła mleko z bidonu to dawałam na śniadanie i kolację bidon i juz.
Ale ostatnio na śniadanie zjada płatki śniadaniowe z mlekiem! ostatnio jest jej to ulubione danie ;)
Ale czasem zawoła że chce kanapkę.
Kolację zjada z nami przy stole, więc kanapeczki i kakao do popicia ;-)

Zuzia zaraz po przebudzeniu woła mleczko a za jakąś godzinę je ze mną śniadanie tzn. kanapki z wędlinką lub pasztecikiem i pomidorkiem czasem uda mi się namówić ją na sałatę. Potem zjada monte albo paróweczkę z keczupem i z bułką.Zuzia ma dobry apetyt więc nie mam kłopotu, ale czasem zdarzają się dni że nie chce jeść i wtedy jej nie zmuszam.

reklama
moja emilka, na dzien dobry (i na dobranoc) kakao !!! tak rozpoczyna dzien, wczesniej to byla kaszka w butelce, potem to roznie, raz platki z mlekiem i z kakao, chleb z maslem, ktore uwielbie i zlizuje a chlebek zostawia, paroweczka z keczupem,jajo (czyli jajecznica),serek bialy, uwielbia pomidory, kiszone ogorki, czasami jogurt z platkami, a czasami samo jablko czy pomarancze, generalnie nie zmuszam ja do jedzenia, ma ochote to sama przychodzi i mowi,duzo pije .............

Do góry