• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

poniewaz maly przez chorobe malo je zrobilam mu dzis jajeczko na parze... zjadl moze pol... smakowalo - ALE GO UCZULILO...... I TO JAK CHOLERA!!!:-( MA NOZKI W POKRZYWCE, POSLADKI, RACZKI, TROSZKE NA POLICZKU... KURKA AZ SIE WYSTRASZYLAM.... POSMAROWALAM, DALAM WAPNO I CZEKAM DO JUTRA........... - CO JESZCZE MOZNA ZROBIC?

reklama
HANIU - o kurka to lipka:no:.......ja mysle ze zrobilas wszystko co trzeba, mam nadzieje ze szybko zejdzie. Kubali na szczescie po jajeczku nic sie nie dzieje, tez jadl przed chwilka:tak:

Haniu-współczuję tego uczulenia. U nas to norma-Basia jest uczulona na bardzo dużo produktów (w tym oczywiście na białko mleka krowiego). My wspomagamy się kremem Laticort, ale z tego co wiem, to przy atopowym zapaleniu skóry się stosuje-no i tylko na receptę.
Jestem tu od niedawna-jestem pod wrażeniem, tego co jedzą Wasze dzieciaczki:-):-) Ja niestety nie mogę dawać Basi nawet połowy z tego, bo zaraz coś jej wyskakuje. Mam nadzieję, że kiedyś to minie:tak::tak::tak:
Jeżeli macie jakieś przepisy dla alergików (bez mleka i tym podobnych, jajek, cielęciny, makaronu...) to będę wdzięczna, bo już nie mam pomysłu co gotować:-p

kasia no to nie zaciekawie z tym jedzonkiem u was:-(ja nie znam zadnych przepisow ale jak sobie przypominam na stronie nestle chyba maja kilka takich przepisow...
hana :szok:po bialku pewnie co?takie uczulenie zejdzie samo po kilku dniach:tak: z tego co wiem jak ma dzidzia taka praawdziwa alergie to za uszkami cos sie robi,nie wiem dokladnie ale tak mi sie cos o uszy obilo...

a wyczytalam o danonkach:tak:ze maja za duzo wapna i cukru i takie tam inne skladniki i ze za wczesnie podawane skutkuja alergia na nabial w pozniejszym okresie zycia...tak wiec zastanowcie sie..:tak:.to tak jak z papierosami..palimy dzisiaj i nic nam nie szkodzi a odbija sie na zdrowiu za kilka lat...uff ale sie nawymadrzalam

przez noc uczulenie zeszlo - na szczescie bo koszmarnie to wygladalo, nie tylko czerwone ale i wypukle jak po komarze i duze obszary......
i troche sie wystraszylam bo tak - bierze antybiotyk i tez moze byc uczulony ale pomyslalam,ze skoro to juz 4 doba nie chyba raczej nie... a przy obiedzie dawalam mu ziemniaczki z sosikiem wolowym... nie duzo tego ode mnie zjadl ale........
ale najbardziej to to jajko obstawiam

a propo sosikow-robicie? kumpela daje 10 m-ej niuni sosy i robie je tak jak dla siebie tzn podbija maka i smietana:confused:ciagle ta smietana mnie zastanawia....ktora z was idzie niedlugo do pediatry? spytajcie prosze o te nieszczesna smietane...ale jogurt naturalny chyba mozna co nie?
hana uff to kamien z serca,a jajeczko odstaw na jakis czas i kiedys znowu sprobuj a nuz widelec nie wysypie Matiego

HANIA - ufffff no to super ze zeszlo:tak:
SZMINKA - ja tez jak przeczytalam o tych danonkach to mi sie odechcialo:baffled: na szczescie tylko raz dalam.....mysle ze normalny jogurt naturalny z owocami napewno zdrowszy. A na sosikiem tez sie zastanawiam...mysle ze z jogurtem wlasnie sprobuje...chcialabym np pulpciki gotowane z sosem koperkowym...powinno byc ok:tak:

aneta dawaj ten przepis na pulpeciki!!!
mktosia daje Nelci serek zolty ja sie wlasnie zastanawialam i chyb a tez dam na kolacje:tak:

o wyczytalam
• 9. miesiąc: sok, owoce, zupka jarzynowa z mięsem, kaszka (dwa posiłki) - w miarę możliwości dziecka zwiększać porcje (j.w. oraz banany, czereśnie, wiśnie, wieprzowina);
• od 10. miesiąca: j.w. oraz zboża glutenowe - chleb, bułki, makarony, kasze;
• od 11. miesiąca: j.w. oraz całe jajko, chuda wędlina, produkty na bazie mleka krowiego - twarożek, jogurt, kefir;
• 12. miesiąc: truskawki, cytrusy, ryby, żółty ser, kakao;

no to Emilcia niektore rzeczy zaczela predzej...

nelce nic po zoltym nie bylo choc malo probowala, ale dzis to zaszalalam i dosc sporo nakroilam jej w kosteczke, jak cos to dam znac oczywiscie...

wiecie ja to mam taka wlasna filozofie ze jesli dziecko jest motorycznie do przodu to i uklad trawienny zapewne troszke juz dojrzalszy, tak sobie wydumalam ze jak malutka zacznie chodzic to moze jesc juz wszystko poza orzechami :dry:

tak mi mowia doswiadczone kol ze nela juz za 8 tygodni zacznie smigac jak nic, wiec to wcale nie tak daleko i ja tak probuje juz jej dawac wiecej nowych rzeczy, a przede wszystkim poprostu to samo ca ja jem

reklama
a szynke dajecie? u kol nela sie zajadala szyneczka pokrojona w kosteczki :-) (i ja tez)

i spodobalo mi sie jaki ta babeczka miala sposob w miseczce w kosteczke takie rozne smakolyki do podjadania dla dzieciako i byla szyneczka i ser zolty i rodzynki i tego typu...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry