reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

U nas też pępek zaczyna się odsłaniać, a najlepsze jest to, że połozna mówiła, że lepsza jest pioktanina (ten fiolet) niż spirytus, bo lepiej zasusza, ale my smarujemy spirytem i też się ładnie pępek goi, a fioletem zakropiliśmy w pierwszy dzień i wszyscy byli brudni, łącznie z małą :-D

A Dobrusia potrafi już sobie troszkę główkę przekręcić jak leży i oczywiście siłaczka dźwiga główkę jak podnosimy ją do odbicia :tak: ja nie mogę się doczekać, aż będzie bardziej stabilna, bo na razie leci na wszystkie strony :sorry:

reklama
Ja za każdym razem jak ją biorę do odbicia to ona się budzi i szuka buźką dalej cyca, muszę trochę odczekać i jak leży i się patrzy to znaczy że mam ją wziąść i dopiero wtedy ma się jej odbić

moja prawie za każdym razem przysypia przy cycu i jak biorę do odbicia to się budzi :sorry2: potem znów dostaje cyca, bo szuka i tak w kóło, aż nie uśnie kilka razy pociągając, wtedy już nie biorę ją do odbicia, tylko kładę do łóżeczka spać

Bardzo fajny wątek!!!;-)
Zośka dzielnie dźwiga głowę, kilka chwil udaje się jej ją utrzymać- najfajniej jak leży na M albo na moim brzuchu i wtedy patrzy w oczy. :tak:
Dziś nauczyliśmy się ją kłaść wysoko na barku do odbicia- bardzo jej się podoba świat z tej perspektywy.
No i uśmiech się od pierwszego dnia, czasem myślę, że świadomie:-D
A podczas przewijania, po wymyciu i nakremowaniu sika jak chłop- strumień jak ze strażackiej sikawki, ostatnio musiałam sprzątać podłogę:-D

Mój mały dźwigał głowe już jak miał 2 tyg (zdjęcie na wątku zamkniętym). Ogólnie pępek odpadł 1,5 tg temu a teraz przemywam raz na dzień jeszcze w środeczku. Witaminki podaję na łyżeczce ale kwasi się Jasiek i czasem wypluwa:eek:.A jakie ma humory :sorry: najlepszy jest z pieluchą kupa mu nie przeszkadza ale jak zrobi iku to nic nie pomoże drze sie, że chce suchą:-D:szok::-D

Kubie po wyjściu ze szpital smarowałam pępek spirytusem, ale zaczął się troszkę paprać to znaczy krewka się pojawiła i jak przyszła położna to powiedziała żeby kubić Gencjanę i tym smarować. I kikut odpadł po następnych 5 dniach. Teraz już jest OK lae mówiła żeby jeszcze przez jakiś czas smarować. Więc robimy jak kazała:-D

a my z pepkiem robilismy "po angielsku" czyli moczylismy w kapieli i potem dobrze osuszalismy i odpadl po 6 dniach :tak:
maly usmiecha sie narazie tylko jak spi:-) glowke podnosi..nawet polozna mowila na wizycie ze silny jest...i przy pobieraniu krwi nie plakal :-)

W Belgii tez kaza pepek moczyc w kapieli,a potem dobrze osuszyc i smarowac spirytusem przy kazdej zmianie pieluszki.Majka jednak czasem tak wierzga przy przewijaniu,ze nie zawsze moglam jej ten pepek przemyc-no i caly czas jest,wcale nie wisi itp.-chociaz suchy jak drewno.
A,wlasnie-zauwazylam w tym kikucie,ze tam byly tylko 2 naczynia krwionosne!Czy to mozliwe,ze ginka tego nie zauwazyla na usg?Przeciez juz pod koniec ciazy za kazdym razem dokladnie sprawdzala przeplywy.

A jesli chodzi o zdolnosci naszej Mai,to od poczatku uparcie dzwiga glowke-najbardziej lubi byc noszona w pozycji pionowej,az sie zastanawiam,czy jej to nie zaszkodzi,tak czesto.Przewraca sie z pleckow na boczek i odwrotnie,a na miekkim lozku nawet na brzuszek!No i wpatruje sie we wszystko-wydaje mi sie,ze mnie rozpoznaje z twarzy,ale nie jestem pewna.;-)

reklama
Ja jednak do pępka używałam Leko i muszę przyznać, że świetnie się sprawdził :-) kikut odpadł po około 2 tyg. co prawda został jeszcze fałd skóry ale lekarz powiedział,że wszystko juest ok i to zniknie.

Z tym odbijaniem to u mnie też cyrk - zaśnie mi już przy cycku a tu trzeba wziąć go do odbicia i już się denerwuje i koniec spanka :-(

Koimiczne jest to jak zapewne przypadkowo chwyci swojego smoka i trzyma go mocno w łapce :-) albo odrzuci go gdzieś daleko :-)

Do góry