reklama

Co z tym wiekiem ciąży?

EdytaLLL

Aktywna w BB
Hej. Mam pytanie, bo już glupieje. Tydzien temu wg usg pokazalo że jestem w 11 tyg.i 1 dzien. Wedlug ostatniej miesiaczki powinno byc pare dni wiecej. Dzwonilam dzis aby umowic sie na prenatalne, bylam pewna ze jesy dzis 12 tydz.i 1 dzien a babka polozna mowi ze mam sie kierowac miesiaczka i ze juz mam ostatni dzwonek na prenatalne. Tlumaczylam jej ze przeciez gin mowi co innego, ale ona ze w poniedzialek to najpozniej moge zrobic. I wez badz tu madry. Zaczynam sie stresowac.

reklama
Rozwiązanie
Najlepsze jest to, ze nawet w szpitalu mieli u mnie problem z wyliczeniem tygodnia. Bylam w 28, wyliczyli mi 29. Potem jeszcze wrocili do 28. Potem urodzilam w 31 a w dokumentacji mam w jednej karcie wpisane 32 a w książeczce 31 i w innym miejscu 32. Niby proste a jednak nie [emoji16]

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom
Po pierwsze nie wiem po co się oburzasz :) Ty napisałaś jak to było u Ciebie, a ja napisałam jak było u mnie. Po drugie, jeśli potrafisz czytać, to napisałam że nie krytykuje, tylko interesuje mnie jak to lekarz ogarniał skoro różne sprzęty rozneróżne pomiary pokazują. Po trzecie U mnie też w 6 tyg nie było serduszka widać, co by świadczyło, że ciąża jest młodsza, a później dziecko nadgonilo. Tylko Ty w tym temacie piszesz, że lekarz sugeruje się terminem z usg, reszta twierdzi że miesiączka, więc nie zarzucają mi, że gadam głupoty ;) a po czwarte ochlon troszeczkę, bo nikt Cię nie atakuje, a jedynie każdy wyraża swojaswoją opinie i pisze o swoim doświadczeniu. Mimo wszystko pozdrawiam ;)

reklama
Oj kobitki kobitki. Nie kloccie się bo to nie ma sensu:eek:każdy lekarz jest inny i robi po swojemu. Spokojnie z opanowaniem...no chyba że musicie to robta co chceta:tak:mi lekarz mimo nieregularnych cyklow liczył tygodnie od ostatniego OM.

Tj mówiłam termin OM miałam 03.04.14 termin porodu wyszedł na 09.01.15 urodziłam 15:tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U mnie liczą różnie tygodnie ciąży :)
W karcie ciąży wpisują tygodnie z OM natomiast lekarz kieruje mnie na badania zazwyczaj dwa tygodnie później (prenatalne miałam w 14 tygodniu, połówkowe w 22 tygodniu). Podobnie jest w szpitalu... patrzą na termin z OM jak i na wymiary i tygodnie dziecka według usg. Moje dziecko od początku ciąży spóźnia się o około 1-2 tygodnie.
Można tyle wywnioskować że każdy lekarz liczy po swojemu i wie co jest dla nas najlepsze. :)

kimi zgadzam sie z tobą, u mnie w 6 tyg nie było nic widac a lekarz rownież liczył od czasu miesiączki bo przy tym pyta jakie masz cykle czy 28, 29 a moze 40 dniowe i dodaje dni do terminu im dłuższy cykl. Moja córcia do 20 tyg ciąży była 2 tyg mniejsza na UsG niz średnia, a pózniej wystrzeliła i w 30 tyg usg pokazywało 33 tydzień.
USG wogole nie jest wyznacznikiem bo urodziłam w 39 tyg a Mała ważyła 4400 prawie wiec poprostu była z tych większych. Olcia to co piszesz to sprawdza sie w sytuacjach wyjątkowych wlasnie takich jak ty - nie ma co tu sie oburzać. Moja siostra rownież miewała miesiączki co 2 miesiące i faktycznie lekarz musiał sugerować sie usg ponieważ miała długie cykle i do tego raz 50 dni raz mniej. Tak naprawdę obie metody sa tylko domniemaniem kiedy doszło zapłodnienie, lecz wg miesiączki sprawdza sie przy regularnych cyklach.

Dziewczyny ja też się gubię, jak chodziłam na usg to ciaza zawsze o kilka dni starsza, niż z om stąd dwa terminy porodu, co lekarz to inaczej, ja zawsze liczę skończony tydz teraz jestem w 17 tyg i 5 dni a lekarz w karcie ciazy zapisał 18 hbd wiec nie wiem a jestem swiezakiem w tych sprawach

Faktycznie idzie ogłupieć ☺
Ostatnią miesiączkę dostałam 20 września. 10 listopada ginekolog potwierdził ciążę informując, że to 6 tydzień 3 dzień (biło serduszko ), że jest tydzień młodsza. W karcie ciąży mam Hbd wg ost. miesiączki 7+2. CRL 6+3.
Jestem pierwszy raz w ciąży i to wszystko to magia dla mnie.
Liczę tak jak mówił (od 6), wiec w tym tyg. to koniec 10 tygodnia ciąży. Heh ciekawe czy faktycznie. ☺

reklama
Najlepsze jest to, ze nawet w szpitalu mieli u mnie problem z wyliczeniem tygodnia. Bylam w 28, wyliczyli mi 29. Potem jeszcze wrocili do 28. Potem urodzilam w 31 a w dokumentacji mam w jednej karcie wpisane 32 a w książeczce 31 i w innym miejscu 32. Niby proste a jednak nie [emoji16]

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom

Rozwiązanie
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry