a masz gdzieś w papierach ile jest birulbiny?
kurcze strasznie długo się ta żółtaczka u was utrzymuje, no i dobrze jakbyś się z jakimś neurologiem spotkała, nie wiem jak to jest za granicą, ale żółtaczki nie można lekceważyć, i nie można szczepić na Polio broń boże jak jest.
Żółtaczka wpływa na rozwój układu nerwowego !!!
Wiem, bo mój mały miał bardzo silną przegapioną.
Wypisali nas w drugiej dobie a w trzeciej dostał żółtaczki (noworodki bardzo często dostają w 3 dobie), ja niestety nie miałam pojęcia jak to się objawia, synek miał pomarańczowo-brązową karnację więc ciężko było jednocześnie stwierdzić (teraz wiem na co zwraca się uwagę).
Siostra mi powiedziała, że on chyba żółtaczki dostaje jak przyjechała, ale mama która była ze mną w tych dniach uparcie mi wmawiała, że to nie jest żadna żółtaczka.
W końcu zabraliśmy po tygodniu od urodzenia synka przy okazji zdjęcia szwów do poradni laktacyjnej, bo słabo ssał (też objaw żółtaczki) i myślalał, że coś nie tak go przystawiam.
Kobieta w poradni mi pokazywała jak go przystawić, ale tak ogląda go ogląda i mówi, e kolego ty to chyba masz żółtaczkę, zaczęła go oglądać pod światło ale pewna nie była (ach ta karnacja) i zadzwoniła na neonatologię, żeby mu badania zrobili i już go ze szpitala nie wypuścili, dostał kroplówkę i naświetlania od ręki i odstawili go na 4 doby od mojego pokarmu.
Wypuścili go jak mu bilurbina do 8 spadła. Ale potem musiałam iść do neurologa i okazało się, że ma wzmożone napięcie (bardzo częsty objaw po żółtaczkowy) i musieliśmy go troszkę rehabilitować.
Ale mój synek był sporo młodszy, na 2 miesiące to już mieliśmy po rehabilitacji.
Nie mam nic
bo oni tu wynikow nie wydaja
My jak wychodzilismy po porodzie do domu to tez nikt nie zaowarzyl ze Kacper ma żółtaczke bo niby cera sniada,na drugi dzien po powrocie przyszla polozna i stwierdziala ze ma i tak przychodzila przez miesiac,az wkoncu wyslal nas do szpitala,ale tam lekarz powiedzial z nie jest wysoka.No i mamy 2,5 miesiaca a żółtaczka nadal z nami
i nikt nawet mu jednego leku nie podal
.Az boje sie pomyslec jakie moga byc tego konsekwecje:-(Co to znaczy ze wplywa na uklad nerwowy?Bo maly ostatnimi czasy strasznie nerwowy sie wieczorami zrobil,to moze byc od zoltaczki?A co do objawow to tak naprawde u niego ja widac bo ma bialka zolte w oczach no i ja patrzec pod swiatlo to skore tez mimo ze niektorzy mowia ze jest ciemny po tacie:-(.
Zaczekam do nastepnego pobrania krwi i jak nie podejma zadnych krokow to bede musiala cos wykombinowac:-(

Moj Kacperek ostanio malo sie smieje wogule jak by nie ten sam:-(