reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

cos pysznego zjadla(by)m.....

reklama
Ostatnimi czasy mam ochote jeść rzeczy niejadalne takie jak farba do ścian, lakier do kaloryferów, lakier do paznokci, pasta do butów, benzyna itp.:-D Powala mnie ich zapach:tak: Słyszałam, że to sie nazywa spaczony smak i trzeba o tym powiedzieć lekarzowi, bo prawdopodobnie brakuje w organizmie jakiejś witaminy. Chętnie bym to zrobiła, ale boje sie, że te zapachy nie będą mi sie już tak podobać, a to takie przyjemne wąchać paste do butów:laugh2: To śmieszne, ale uwielbiam te zapachy i chyba niestety będe to musiała wyjawić lekarzowi lepiej żeby o tym wiedział gdybym coś zjadła:-D
 
ciasto bananowe:
3-4 dojrzale banany
1/3 szkl oliwy (luz rostopionego masla - ja robilam na oliwie)
1 szkl cukru
jedno rotrzepane jajko
lyzeczka wanilii
lyzeczka sody
szczypta soli
1,5 szkl maki
banany rozgniesc i wymieszac z tluszczem, cukrem, jajkiem, wanilia, soda i sola. Dodac make i znow wymieszac. piec ok 180stC ok 40min
prawda ze dzieciniada ;-) smacznego zycze :tak:
 
Tiramisu:
Ja korzystałam z tego przepisu, tylko z paroma uwagami:

Klasyczne tiramisu krok po kroku - - Ciasta

- do kawy dodaję zapach migdałowy,
- nie wlewam pół szkalanki wina, bo za bardzo czuć alkohol i masa robi się rzadka.
- daję więcej mascarpone 75 dag do 1kg
- nie daję tyle cukru co w przepisie, bo wychodzi za sodkie:)
- zamiast wina najlepiej dodać amaretto:)
Smacznego
 
Podaje przepis na faszerowana papryke :
taka porcyjka na 2 dni dla 2 osob;-)


Farsz:
0,5 kg miesa mielonego (wolowego)
kilka sredniej wielkosci papryk bialych
2 torebki ryzu jasminowego
2 jajka
2 zabki czosnku
natka pietruszki
swieza bazylia
przyprawy do smaku
sol

Sos:
2 srednie cebule
2 zabki czosnku
kilka lodyzek selera naciowego
przecier pomidorowy koncentrat
2 puszki pomidorow bez skorki w zalewie
przyprawy do smaku
olej slonecznikowy
kostka rosolowa
przyprawy do smaku
sol

1.Paprykom odcinamy koniuszki o strony ogonka, tak aby powstaly "kubeczki" i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy je dokladnie i zostawiamy do wyschniecia.
W misce mieszamy farsz:mieso, 2 cale jajka, ryz (nieugotowany),posiekana natke pietruszki i bazylie, przypramy na jednolita mase.Jezeli mieso jest bardzo chude mozemy dodac do farszu 1-2 lyzki stolowe oleju.

2.Na niewielkiej ilosci oleju slonecznikowego szklimy posiekana cebule,czosnek, posiekane drobno lodygi selera naciowego, kiedy zmiekna dodajemy przecier pomidorowy i kostke rosolowa , po chwili dodajemy pomidory z puszki. Jezeli sos jest zbyt gesty dodajemy wody wg uznania.Zostawiamy na tzw malym ogniu na ok 10 minut.

3.Wydrazone papryczki nadziewamy farszem, wkladamy do garnka tak aby sos pokryl je w calosci, dusimy na wolnym ogniu dopoki papryka nie zmieknie.

I gotowe:-)

Mozna uzyc papryki zielonej lub czerwonej wg uznania, trzeba tylko pamietac, ze ona dluzej "dochodzi" ;-)
Mozemy uzyc kostki rosolowej drobiowej ,jezeli ktos woli bardziej wyrazisty smak moze byc tez cieleca lub wolowa. Lub wywar z miesa.
Przyprawy- jak kto lubi, ja dodaje czerwonej papryki slodkiej i ostrej (zarowno do farszu jak i sosu) sol, oregano,i mieszanki typu sambar masala lub garam masala.
Ryz w farszu jest nieugotowany ,wiec pobierze wode z sosu mozna w trakcie gotowania dolac wody lub bulionu.

Mozna tez uzyc innych warzyw np baklazana, cukinii, kabaczka lub patisona.
W przypadku baklazana- po wydrazeniu go posypujemy wenwatrz sola i po kilkunastu minutach kiedy pusci sok osuszamy go papierem.

I to tyle... smacznego:-)
 
Aaaaa.... Dzięki, to moje ulubone papryczki nadziewane, dawno nie robiłam... Ja nadziewam jeszcze szpinakiem i gorgonzollą, też smaczne:) Myślałam, że masz może jeszcze jakiś patent:)
 
Przepis na pierniczki które od kilku lat są tradycją świąteczną w mojej rodzinie

50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawami do piernika. Ostudzony łączymy z mąką połączoną z sodą, jajkiem, masłem. Dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka wałkujemy na ok. 3 mm. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni. Przypalone pierniczki są gorzkawe, dlatego trzeba uważać żeby za bardzo się nie przypiekły. Miękną po 2 - 3 dniach.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dwa dni wcześniej tylko trzeba je wyciągnąć.
 
reklama
Do góry