• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Cukrzyca ciążowa? Heparyna?

Witajcie Kochane!

Jestem w 9 tyg ciąży. Po długich staraniach z IVF udało się. Ale to nie koniec problemów. Zaczęłam chodzić do nowej Pani ginekolog. Zaleciła mi zastrzyki w dawce 0,6 ml Neoparin czyli potocznie Heparynę. Nie mając żadnej mutacji po wcześniejszych badaniach DNA, tzn nie mam trombofilii.

Czy ktoś się z tym spotkał? Żeby brać heparynę mimo braku powodów?

reklama
Witajcie Kochane!

Jestem w 9 tyg ciąży. Po długich staraniach z IVF udało się. Ale to nie koniec problemów. Zaczęłam chodzić do nowej Pani ginekolog. Zaleciła mi zastrzyki w dawce 0,6 ml Neoparin czyli potocznie Heparynę. Nie mając żadnej mutacji po wcześniejszych badaniach DNA, tzn nie mam trombofilii.

Czy ktoś się z tym spotkał? Żeby brać heparynę mimo braku powodów?
Robiłaś mthfr ? Masz cukrzycę jesteś otyła ?Roniłaś? Samo In Vitro może być już wskazaniem do heparyny nie wierzę , że lekarz dał Ci heparyne bez wskazań może ogólny obraz kliniczny jest wskazaniem. Tylko twój lekarz rozwieje twoje wątpliwości. Ja bym raczej niepodważała decyzji lekarza i cieszyła się , że jest odpowiedzialny

Robiłaś mthfr ? Masz cukrzycę jesteś otyła ?Roniłaś? Samo In Vitro może być już wskazaniem do heparyny nie wierzę , że lekarz dał Ci heparyne bez wskazań może ogólny obraz kliniczny jest wskazaniem. Tylko twój lekarz rozwieje twoje wątpliwości. Ja bym raczej niepodważała decyzji lekarza i cieszyła się , że jest odpowiedzialny
Robiłam FV, FII, MTHFR (C677T oraz A1298C) wyszedł brak mutacji. Wynik z palca wyszedł 89 glukozy. A przy krzywej cukrowej pierwszy wynik 204, a po godzinie 72. Nie mam woreczka żółciowego, oraz przeszłam operację bariatryczna - zmniejszenia żołądka. Nigdy nie poroniłam.

Robiłam FV, FII, MTHFR (C677T oraz A1298C) wyszedł brak mutacji. Wynik z palca wyszedł 89 glukozy. A przy krzywej cukrowej pierwszy wynik 204, a po godzinie 72. Nie mam woreczka żółciowego, oraz przeszłam operację bariatryczna - zmniejszenia żołądka. Nigdy nie poroniłam.
Czyli pierwszy wynik wskazuje na cukrzycę . Nie wiem jak ma się to do zmniejszenia żołądka ale może i to być przyczyną. Nie wiem czy jesteś otyła ale ten strzępek informacji może wskazywać na zasadność heparyny. Jeszcze jest temat in vitro dlaczego ? Rozmawiałaś z lekarzem po co heparyna?

Może nie po heparynie tylko ogólnie z ciąży ?

Czyli pierwszy wynik wskazuje na cukrzycę . Nie wiem jak ma się to do zmniejszenia żołądka ale może i to być przyczyną. Nie wiem czy jesteś otyła ale ten strzępek informacji może wskazywać na zasadność heparyny. Jeszcze jest temat in vitro dlaczego ? Rozmawiałaś z lekarzem po co heparyna?

Może nie po heparynie tylko ogólnie z ciąży ?

Do szczupłych nie należę. Pani doktor przeglądała wyniki. Jedynie wyszło, że mam anemię. Płytki krwi w normie. Nie wyjaśniła z jakich powodów heparyna została zlecona. In vitro z racji wieku i udalo się z komórek dawczyni zza granica.

Wymioty zaczęły się po pierwszym dniu zastrzyków.

Dodatkowo ginekolog zleciła mi wizytę u diabetologa. Byłam u Pani diabetolog. Która popatrzyła na tą krzywa i zapisała mi insulinę. Dodatkowo kazała zrobić Hemoglobina glikowana, i dziś przyszedł wynik 5.3% czyli w normie dla osób bez cukrzycy i 35 mmol/mol czyli też w normie.

Nie rozumiem trochę czemu tyle tego dają? Kłuć się w brzuch i jeszcze insulinę w udo. Mimo, że z wyników nie wychodzi cukrzyca. A ten test na Hemoglobine niby pokazuje na 3 miesiące wstecz.

Dodatkowo ginekolog zleciła mi wizytę u diabetologa. Byłam u Pani diabetolog. Która popatrzyła na tą krzywa i zapisała mi insulinę. Dodatkowo kazała zrobić Hemoglobina glikowana, i dziś przyszedł wynik 5.3% czyli w normie dla osób bez cukrzycy i 35 mmol/mol czyli też w normie.

Nie rozumiem trochę czemu tyle tego dają? Kłuć się w brzuch i jeszcze insulinę w udo. Mimo, że z wyników nie wychodzi cukrzyca. A ten test na Hemoglobine niby pokazuje na 3 miesiące wstecz.
Normy dla kobiet w ciąży są inne. A cukrzyce w ciąży teraz stwierdza się jeśli minimum jeden parametr jest przekroczony. Ty masz przekroczone po 1h, wiec cukrzyca jest zdiagnozowana, mimo reszty wyników w normie.
ja brałam Clexane 0,4 ze względu na odklejenie łożyska w poprzedniej ciąży i płytki krwi w górnej granicy normy. Czasami tyle leków i kłucia się jest potrzebne, żeby z kobieta i dzieckiem było wszystko ok. Lepiej zapobiegać niż później płakać. Szybko zleci!

Z wyników wychodzi cukrzyca. I po to insulina, polecam jeszcze trzymac się diety bo ten wynik na czczo jest stanowczo za wysoki.

reklama

Cukry w ciąży po 1 h wynik powinien być do 140 Ty masz 204 . To nie jest lekkie przekroczenie czyli cukrzyca . Powinnaś jeść zdrowo czyli dieta cukrzycowa i insulina. Przy ciąży cukrzycowej może odklejać się łożysko stąd pewnie heparyna + kg może powodować tworzenie się mikro zakrzepów. Hemoglobinę glikowana robi się po to żeby stwierdzić czy cukrzyca ciążowa czy juz miałaś ja przed ciążą u Ciebie wynik dobry czyli znaczy , że masz ciążowa a nie że nie masz jej w ogóle.
Ja powiem Ci tak ja straciłam bardzo wysoka ciążę i uważam , że lepiej mieć nadgorliwego lekarza który zapobiega niż takiego który zlewa. Moja rada bierz leki ale przy kolejnej wizycie po prostu zapytaj lekarza dlaczego zastrzyki na co będziesz spokojniejsza.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry