reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Cukrzyca ciążowa – problem z cukrem na czczo

Miałam cukrzycę ciążową uregulowana dietą do samego końca. U mnie w dzień mogłam jeść praktycznie wszystko ale wieczorem nie mogłam jeść nic po 21. Wszystkie zalecenia jakie mi mówił diabetolog żeby robić 2 późną kolację z chlebem u mnie się nie sprawdzały wręcz na kolację nie mogłam zjadać żadnego pieczywa. I nie mogłam jeść nic po godz 21.
Uniknęłam insuliny do samego końca i mogę tylko powiedzieć że jeśli cukry wybijają tylko na czczo to niewiele zdziałasz, bo to kwestia hormonów. Przynajmniej tak mówił mi lekarz. Kombinuj z wieczornym ostatnim posiłkiem 🙂

reklama
Rozumiem, że mierzysz sobie glukozę tuż po przebudzeniu?
Komponując sobie posiłki pilnujesz wymienników węglowodanowych?
Ja jadałam jeszcze późną kolację, około 21:00 i najlepiej mi się sprawdzało ciemne pieczywo z hummusem własnoręcznie zrobionym i jajkiem na twardo. No ale z tym trzeba troszkę pokombinować. Ja dodatkowo po każdym posiłku szłam na 15-20 minutowy spacer.
Moja diabetolog dała mi 2 tygodnie na spróbowanie ogarnięcia sytuacji dietą i gdyby się nie udało no to insulina, ale na szczęście obyło się bez tego.

U niektórych da się ogarnąć dietą, u innych nie. Poranna glikemia to wypadkowa wielu czynników, a przede wszystkim hormonów. Pamiętaj, insulina to nic strasznego 🙂 poza tym spróbuj poszukać namiaru na dobrego dietetyka klinicznego, który pracuje z kobietami w ciąży. To bardzo ułatwia wprowadzenie odpowiednich rozwiązań.

Hej dziewczyny,
czy któraś z Was też ma problem z cukrem na czczo?
U mnie od kilku dni wyniki to 99–100 mg/dl i już zaczynam się stresować, bo w ciągu dnia cukry są ładne, a ten poranny uparcie wysoki…

Jem naprawdę bardzo zdrowo – niskowęglowodanowo, zero białego chleba, bułek, mąki, ryżu, makaronu, słodyczy czy napojów słodzonych.

Macie może jakieś sprawdzone sposoby na obniżenie cukru na czczo?
Czy to możliwe, że nie da się go opanować dietą i wtedy diabetolog przepisuje insulinę?
Jak to wygląda – kiedy ją wprowadzają i jak się ją podaje?

Np. dziś rano na czczo 100
Śniadanie ,( kromka chleba żytniego, bzik ( ser biały z jajkami awokado cebulką szczypiorkiem ) 300 g pół pomidora, plaster sera żółtego

Cukier po 1h 134
Po 2h 102

Bardzo mnie to martwi, bo naprawdę się staram i pilnuję diety, a czuję się trochę bezradna 😔
Chętnie poczytam, co u Was się sprawdzało, co jadłyście, a mimo to cukry były dobre.
Jesli mowisz, ze przestrzegasz diety, a rano masz za wysoki cukier to prawdopodobnie masz za długą przerwę nocną i stad ten wyrzut insuliny. Ja do 27 tyg byłam 3 krotnie na samej diecie, potem wjechała insulina. Ostatni posiłek jadłam ok 22:30( była to kromka z warzywamj ub jogurt z owocami).. diabetolog mi mówilq, ze niktore mamy musisły zjesc bisłe pieczywo z serem białym i cukier rano miały wtedy super.

Jesli mowisz, ze przestrzegasz diety, a rano masz za wysoki cukier to prawdopodobnie masz za długą przerwę nocną i stad ten wyrzut insuliny. Ja do 27 tyg byłam 3 krotnie na samej diecie, potem wjechała insulina. Ostatni posiłek jadłam ok 22:30( była to kromka z warzywamj ub jogurt z owocami).. diabetolog mi mówilq, ze niktore mamy musisły zjesc bisłe pieczywo z serem białym i cukier rano miały wtedy super.
U mnie jest różnica jak jem w nocy i to robię ale insulina i tak musiała wjechać szybko. Nie każda ciężarna może to ogarnąć dietą. Tak samo jak w jednej ciąży może a w drugiej nie - ja tak miałam.

Może poczytaj sobie jeszcze o komponowaniu posiłków? Jesz razowe pieczywo czy makarony itp.?
Miałam 2j insuliny na noc, a miałam niższe wartości niż Twoje. Tylko że już na dużo wcześniejszym etapie. Nie stosowałam metody jedzenia w nocy.

reklama
Ja próbowałam wyregulować ranny cukier dietą, ale nie byłam w stanie. Brałam 8j insuliny i to pomogło. Pozostałe wyniki, zarówno te po posiłkach jak i nocny były w normie.
Mój gin mówił, że istotny jest cukier nocny, żeby nie spadał za bardzo. Dlatego mierzyłam codziennie o 3.

Do góry