reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwcowe mamy 2017

hej hej
takie mam pytanko do bardziej doświadczonych Mam :)
jak to u Was było z dietą w ciąży? czytałam że nie powinno się spożywać zbyt dużej dawki wit A, bo to niebezpieczne dla dziecka... ale skąd pewność czy nie przedawkuję? uwielbiam warzywa i owoce i jem ich sporo, niestety również takie, które są bogate w wit A - pomidory, marchew, pomarańcze , papryka itp. dodatkowo łykam taki zestaw witamin dla kobiet w ciąży, głównie z powodu zawartości w nim kwasu foliowego i zestawu innych witamin ( B, D ). niestety, wit A również tam jest. Jak to było u was? uważałyście na to co jecie?

reklama
Mozna jesc wszystko. Z witamina a uwazac nalezy z watrobka. Nie jesc jej duzo bo ona zawiera duze stezenie witaminy a. Taka z warzyw nie jestes w stanie przedawkowac.
Najlepiej jesc zdrowo, tluszcze zdrowe, ryby itd.zaleca sie omijania surowizny w sensie surowe mieso i ryby bo moga zawierac bakterie.

Ja nie jem suplementow tylko kwas foliowy i zdrowa dieta.

Tez mam chora tarczyce ale mam gravesa basedowa.
Endokrynolog mowila aby zbadac w 24 tyg ciazy przeciwciala bo trzeba skontrolowac.na tym etapie zaczynaja przenikac przez lozysko.
Przy niedoczynnosci nalezy caly czas kontrolowac tsh.ma byc niskie.

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

Hej dziewczyny. Mam pytanko, bo nigdy nie miałam takiej sytuacji. W połowie cyklu miałam delikatne plamienia, takie dosłownie maciupkie na wkładce i to trwało 3 dni. Około 5 października powinnam dostać okres a go nie ma. Co myślicie?

Zgadzam sie z Kum co do jedzenia, dołożyłabym jeszcze do zakazanych sery plesniowe i niektore ryby wedzone. Nie pamietam dokladnie ktore, ale na pewno ryba maslana. A i tunczyk :(

Hej dziewczyny. Mam pytanko, bo nigdy nie miałam takiej sytuacji. W połowie cyklu miałam delikatne plamienia, takie dosłownie maciupkie na wkładce i to trwało 3 dni. Około 5 października powinnam dostać okres a go nie ma. Co myślicie?
Zrób test i po problemie,plamienia są różne tak sam ojak ich przyczyna.
Tuńczyka nie wolno? Ja też kwas foliowy i zróżnicowana dieta.

Mam i już dwójkę dzieci,a test mnie nie uspokoi... Pytam, bo nigdy nie zdarzyło mi się takie coś :O

Dziewczyny ja w obu ciążach jadłam praktycznie wszystko oprócz surowego mięsa. Łosoś wędzony się zdarzył, ser camembert też. Wątróbkę też jadłam, ale nie jakoś w wielkich porcjach. Trzeba pamiętać, cze suplementy diety nie wchłaniają się w 100%.

U mnie w połowie cyklu, ok 2 dni po owulacji wystąpiło delikatne plamienie- myślę, że wtedy właśnie komórka się zagnieżdżała :-) Ok tygodnia później test pokazał 2 kreski :-) Jeśli okres Ci się spóźnia, to test już na pewno wykaże czy to ciąża :-)

hchy3e3kn3tf4srb.png

Można jeść sery pleśniowe jeśli są z pasteryzowanego mleka, a takie są produkowane w Polsce, np. Turek.
Zabronione jest mleko nie pasteryzowane, które może mieć bakterie.

0d1yhqvkorvfo1vd.png

reklama
Ja w pierwszej ciąży nie mogłam patrzeć na tuńczyka, normalnie twarz mi wykręcało... i ten zapach [emoji13][emoji32]

hchy3e3kn3tf4srb.png

Do góry