Kochanie ja już mam to obgadane z mamą babcią i teściową.......Babcia zrobi np gołąbki( ale ja - matka karmiąca to będę jadła bez kapusty)
Moja mama ma wpaść na 2-3 dni i mówiła że nagotuje i pomrozi. Dobry patent. Będę ze dwa tygodnie miała z głowy. Ewentualnie zupkę wstawię( ale to juz żadna robota).
Co tu można zamrozić:
- pulpety z mielonego
- krokiety i pierogi( wszystkie rodzaje)
- zrazy
- flaczki
- fasolkę po bretońsku
- gulasz
Warto trzymać się zasady:
Zamrażamy gotowe produkty
Moja mama ma wpaść na 2-3 dni i mówiła że nagotuje i pomrozi. Dobry patent. Będę ze dwa tygodnie miała z głowy. Ewentualnie zupkę wstawię( ale to juz żadna robota).
Co tu można zamrozić:
- pulpety z mielonego
- krokiety i pierogi( wszystkie rodzaje)
- zrazy
- flaczki
- fasolkę po bretońsku
- gulasz
Warto trzymać się zasady:
Zamrażamy gotowe produkty
Duszone mięso i drób możesz przechowywać przez 4-8 miesięcy. Nie mieszaj warzyw z mięsem. Lepiej zamroź je osobno a połącz po rozmrożeniu. Potrawy mięsne i rybne można zamrozić z sosem.
Zupy (bez śmietany) możesz przechowywać 3-4 miesiące, bigos do pół roku. Możesz mrozić mięso smażone, ale przechowuj je o połowę krócej niż mięso surowe.
W zamrażarce do 4 miesięcy możesz przechowywać sosy. Sos pomidorowy, cebulowy, chrzanowy, grzybowy, myśliwski przygotuj bez dodatku śmietany i zamroź. Po rozmrożeniu sosu nie dopuszczaj go do zagotowania.
Możesz przechowywać także ryż przez 3 miesiące, ale tylko ugotowany na sypko i bez sosów.
W zamrażarce do 4 miesięcy możesz przechowywać sosy. Sos pomidorowy, cebulowy, chrzanowy, grzybowy, myśliwski przygotuj bez dodatku śmietany i zamroź. Po rozmrożeniu sosu nie dopuszczaj go do zagotowania.
Możesz przechowywać także ryż przez 3 miesiące, ale tylko ugotowany na sypko i bez sosów.
Do zamrożonych potraw używaj niewiele soli i przypraw. Dodaj je tuż przed podaniem lub podczas gotowania mrożonych produktów.
Potrawy przeznaczone do zamrożenia smaż, duś, gotuj o połowę krócej niż zazwyczaj. Pamiętaj, iż po rozmrożeniu jeszcze raz będziesz je poddawać działaniu wysokiej temperatury. Do duszenia i smażenia potraw nie używaj zbyt dużo tłuszczu, jeżeli już, to pochodzenia roślinnego.
Potrawy przeznaczone do zamrożenia smaż, duś, gotuj o połowę krócej niż zazwyczaj. Pamiętaj, iż po rozmrożeniu jeszcze raz będziesz je poddawać działaniu wysokiej temperatury. Do duszenia i smażenia potraw nie używaj zbyt dużo tłuszczu, jeżeli już, to pochodzenia roślinnego.

też mam nadzieje, że teściowa mi pomoże, ale wolałabym tez sama coś wcześniej przygotować, bo za kuchnią teściowej nie za bardzo przepadam 