• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
utor: lekarz medycyny Agnieszka BILSKA; Konsultacja: dr Piotr Albrecht

Kolka

2004-05-01, ostatnia aktualizacja 2005-02-10 10:51

Bolesne skurcze jelit, powodujące krzyk dziecka i gwałtowne podkurczanie nóżek. Na ogół trwa przez pierwsze trzy, cztery miesiące. Dopada malca zwykle wieczorem, trwa od jednej do kilku godzin.

Fot. Anna Bedyńska / AG

Nie znamy przyczyn kolki. Podejrzewa się, że mogą nimi być: łykanie powietrza w czasie jedzenia, nieskoordynowana praca jelit i wrażliwość na niektóre pokarmy w diecie karmiącej piersią mamy. Nie bez znaczenia może być również nadmiar wrażeń w ciągu dnia.

Jak zapobiegać:

dbaj, by po karmieniu dziecku się odbiło;

możesz spróbować wykluczyć ze swojej diety krowie mleko i jego przetwory;

powoli staraj się wprowadzać stały rytm dnia i ograniczaj liczbę wrażeń.

Ulgę może przynieść:

pojenie herbatką z kopru włoskiego,

rumianku, melisy;

masowanie dłonią brzuszka okrężnymi ruchami;

okład z ciepłej pieluszki;

monotonny szum, np. odkurzacza.

Na kolkę nie wynaleziono skutecznego leku, trzeba ją po prostu przetrwać. Jeżeli nie masz już siły słuchać wieczornych płaczów, nosić i przytulać rozkrzyczanego malca, koniecznie poproś kogoś o pomoc, niech zastąpi cię choćby na kilkanaście minut.

Daruunia oby się coś ruszyło :-)

reklama
Azile wszystkiego najlepszego!!!!

A mi dziś brzuch zmienił kolor na czerwony:baffled: Tak jakby rozstepy mi popękały i swędzi okropnie... bezprzerwy go smaruje, bo wytrzymać nie umiem... ehhh...:baffled:

Azile wszystkiego naj.... naaj.... naj.....:tak::tak::tak::-):-)

Flexy trzymam kciukasy żeby wszystko szybko poszło:tak::tak::tak:

Dziewczynki no co jest z Wami. Ja i Magda ustąpiłyśmy już Wam miejsca. Brać się szybko do roboty i na porodóweczkę raz dwa. Zwłaszcza te na które już przyszedł czas;-);-);-);-):-D:-D:-D

Madziu dużo zdrówka dla Antosia. Wracajcie do nas szybciutko.

Azile wszystkiego najlepszego kochana!!!!

ja wlasnie mam chwileczke dla siebie, malutka śpi i mam spokoj poki jej smoczek nie wypadnie bo od razu alarm podnosi:-D nawet udalo mi sie wyrwac na zakupy. Zostawilam M w domu z Zuza a ja wybralam sie po Chcrzcinowe zakupki. Wiecie co mialam niezły problem z dostaniem dla niej ciuszkow i czapeczki w tak małym rozmiarze, no tragedia ale sie udało.:-D

No laseczki w dwupakach, trzymamy kciuki za rychłe wypakowanie! Trzeba zaczac zakladac pierwsze watki odnośnie radzenia sobie z naszymi pociechami i o nich!:-D

hej laski!!!!

właśnie skończyłam sprzątać całe mieszkano:-) w sumie pierwszy raz od czasu porodu udało mi się to zrobić w ciągu jednego dnia:-D
młody śpi, drugi młody z M pojechał do mechanika a ja w końcu ponadrabiam czas na bb:tak:
Azile 100 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!życzę ci szybkiego porodu!!!!i zdrowej niuni!!!!!

Aniknulko ja karmię sposobem azile i jak na razie sprawdza się:tak: maluch wcina w odstępach 2/3 godzinnych i ładnie przybiera więc sposób na pewno dobry bynajmniej na mojej dzidzi:-)
Flexy trzymam kciuki!!!aby poszło szynko:tak:
Magdziarko dużo zdrówka dla Antosia!!
Magdalenkol super że już wróciliście do domu:tak: buziaki dla malucha!
Reszcie dwupaków życzę jak najszybszego rozpakowania!!!!:-)

reklama
To jeszcze raz dziewczyny wielkie dzieki!!!!!!!!!!!!
Mam dzisiaj 30 urodzinki i imienniki:-):-):-). No i marzył mi się poród, ale chyba juz po ptakach.

Majka to ty może sie już nam rozdwoisz.
Magdziarka dzielnie sobie radzi z Antosiem w szpitalu i marzy o powrocie do domu. Wszystkie was pozdrawa:-D.

Anikula moze spróbuj jeszcze smoczka, a jak nie pomoże to warto pójśc do jakiegoś dobrego pediatry. Bo moja córka też tak wisiała u cycy i okazało sie ze ma refluks. Ale u ciebie tak nie musi być. Po prostu staraj sie robić chociaż kruciutkie przerwy w tym długim karmienie, może dzidzia sie przestawi i załapie inny rytm ssania.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry