Przepraszam, że wpadam tak tu bez składu i ładu - mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się to wytłumaczyć.
Trashka ja wiem co to siedzenie z termometrem nad dzieckiem i pilnowanie temperatury, która długo po lekach nie chce spadac a potem szybko narasta. Zwłaszcza, że drgawek goraczkowych boję się jak diabła, a te głównie występują nie tyle przy wysokiej temperaturze jak wtedy gdy szybko narasta. My walczyliśmy z temperaturą prawie 40 stopni przez 6 dób! Byliśmy wszyscy wykończeni. Dawaliśmy zamiennie ibum (zawiera ibuprofen) i Pedicetamol (ma paracetamol). U nas (i generalnie tak jest, że paracetamol jest słabszy) paracetamol zbijał gorzej i na krócej ale musieliśmy dawac zamiennie. Podawaliśmy średnio co 4 godziny raz Pedicetamol raz Ibum (zapisywaliśmy sobie godziny podawania leku), dodatkowo stosowaliśmy zimne okłady na głowę. Trasiu pamiętaj, że jak temperatura narasta to maluch marznie, ale gdy spada robi się mu ciepło i koiecznie trzeba odkrywać, bo przegrzaniem w tym momencie można załatwić dziecko strasznie.
Mieliśmy zgodę lekarza by mówc w razie "W" podać ibum w odstępach nie co 8 a co 6 godzin. Poczytaj jak to na wagę wychodzi. Dodatkowo ibuprofen ma działanie przeciwzapalne, ale bywa że może podrazniać żoładek.
No i nie muszę chyba pisać, że temperaturę zbijamy jak wiadomo co dziecku jest bo w innym wypadku to zamiatanie objawów pod dywan.
Kasiawilde pilnujcie Kubika żeby pił. Nie wiem ile waży ale nasza Natka nic nie jadła i miała przykaz 900 ml na dobę (waga była 9,4kg). Przyjmuje się 100ml na kg. Jak nie chce pić to spróbujcie strzykawką dawać mu np. 5ml co 5 minut. Jak nie je i słabo pije to wodę z glukozą, a najlepiej z Salhydronem (uzupełnia elektrolity). Pilnujcie czy sika.
U nas od kiedy Natka trafiła do żłobka masakra. Już dwa razy był antybiotyk, a w mikołaja trafiłyśmy do szpitala na 4 doby. Wcześniej nie wiedziałam co to katar. Zabrałam Natalkę ze żłobka.
Kochane dla całej reszty chorych maluszków - Krysi, Maji i Emilki dużo zdrowia!!!
Wszystkim Wam dziewczyny życzę zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i oby Nowy Rok okazał się łaskawy i pełen miłych zdarzeń!