reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czerwiec 2012

Nie pamietam kto pytal (oprocz Iwon) ajm sorry - przylatuje/wylatuje w poniedzialek.

Alijenka ja widze, ze moj Tomek z Twoja Natasza by do siebie pasowali :-p Darliby koty, ze hoho.

Aylin chcialabym zobaczyc Tysie w akcji :) Oby szybko jej przeszla ta biegunka - moze zatrucie...

Munka dobrze, ze po szczepieniu ok :) I jeszcze miala sile na nocne zabawy.

Mloda przede wszystkim zdrowka dla Szymka - moze mu zabki ida? &&&& za Grubcia. Co do mowienia to T tez malo mowi (prawie nic - mama tez przestal, bo mu sie z am am pomylilo), jak szukalam informacji na ten temat to wynalazlam, ze do 18 miesiaca maja czas zeby sie nauczyc paru slow.

Iwon uzywam przewijaka dalej, z niego T tak latwo nie ucieknie przy zmianie pieluchy (kryzys nr nie wiem juz ktory) i po kapieli tez go tam ubieram. Wlosy pokaze, ale jak juz mnie psiapsiola obetnie - teraz w kitke wiaze i nie widac :-p

Andzia super zasady :D Nic tylko stosowac :D

Josie powodzenia z tesciami. Menu super - ja bym zjadla ze smakiem :) Zdrowka dla Jasia.

Polaa fajny prezent na imieniny :) Ja chyba ostatni raz od L dostalam bizuterie na zareczyny :-p

Co do buntu dwulatka, to dzieci podobno szybciej dojrzewaja... to by sie zgadzalo, bo T ma taki bunt od 10 miesiaca zycia :sorry2:

reklama
Fajny artykuł

Cry it out, czyli wypłacz się sam. Kilka powodów, dlaczego to nie jest dla nas - Dzieci są ważne

Munka- taka jesień jest moja ulubiona porą roku! Po prostu kocham takie dni- wszystko jest kolorowe!
Dziewczyny dużo już mówią Wasze dzieci?

Moja może nie ulubiona, ale jak już ma być jesień to właśnie taka, jak dziś :tak:
Gabi mówi dużo i wcześnie zaczęła, ale naprawdę nie ma się co martwić, że niektóre dzieci mało mówią.

Poza podstawowymi słowami (mama, baba, tata, jajo, lala itp.) mówi: kula, kółko, nina, dzidzia, auto, ciocia, okula (okulary), oko... Jak się pytam np. gdzie jest tata, pokazuje i mówi "tu je" i często jak się jej coś daje mówi "dzia".

Wrzucam żarcik, bo mnie dzisiaj rozbawił:

Jakie zwierzę jest najszybsze?
...
Gepard.
A jaki ptak jest najszybszy?
....
Ptak geparda.

:-D

:-D świetne, znam ;-)

u nas przy przebieraniu czy przewijaniu to jedna wielka masakra, a przewijaka używamy nadal
kurdę tylko co jej dawać w zamian za to mleko ????????????????
kanapek nie chce jeść, owsianki nie chce jeść, ryżu na mleku nie chce jeść .........................................

spisywałyśmy ostatnio z MsMickey co daję G na drugie śniadanie, więc jak będę miała więcej czasu to napiszę. Nic wymyślnego, ale zawsze jakieś pomysły. Tylko nie wiem, czy Ty piszesz o kolacji, czy śniadaniu??

Aga - fakt to przykre jak jeddno dziecko olewa drugie. Ja też nie lubie jak Mati lata za Adrianem woła Ada Ada, a ten ma focha i mówi,że go nie lubi. Na szczęście rzadko sie to zdarza.

Mati wczoraj dał popis na dworze. Poznaliśmy na spacerze Nikolę ( 2 m-ce młodszą), ogólnie małe zainteresowanie laskami jeszcze u niego:-D;-), i podejrzewam że mama małej więcej do nas nie podejdzie, bo Mati namiętnie lał mnie po twarzy i bardzo był z tego zadowlony:wściekła/y: Myślałam,że już mu to przeszlo.:-(

jaki mały terroryta ;-)

Dzięki za głosy.

Żyję ale kiepsko u nas. Choroba Grubcia wykończyła mnie finansowo i podlamala psychicznie. Trochę z nim lepiej ale daleko do zupełnego wyzdrowienia.
A odwczoraj młody ma 37,5 temp. Innych objawów brak i nie wiem o co kaman. I co robić. Jechać do lekarza? Podawać coś? I co? Obserwować tylko? Zielona jestem no.
K twierdzi że to moja wina bo wychodziłam z nim na dwór. Bo według niego to w domu powinien siedzieć jak temperatura poniżej 23 stopni na dworze......

Iwon przewijaka używamy ale leży na ziemi bo na lozeczku to zrobił młody raz skok na główkę :)

Kusicie ta szarlotka.

Muńka nocy współczuję ale też miałam podobną. K postanowił podać lek przeciwgoraczkowy o 23:45 i potem poszedł spać. A ja walczyłam z Sz. Do 1:30!!!!

Wybaczcie ale nie dam rady pisać często. Zaraz młody wstanie więc skończy mi się luz. Potem K wróci i się jim zajmie ale ja do weta muszę gnac na kroplówkę.

A pogoda piękna i szlag mnie trafia że musimy się kisic w domu.

to ciekawe o co kaman z tą tempką, może coś się rozwinie, a może zęby?? Zdrówka dla Szymka i Grubcia!!

na obiad dzis serwuje dorsza w sosie bazyliowo mietowym i ziemniaki na parze:-p:-D juz widze te miny!!! ze jak to ryba nie w panierce i bez kiszonej, ten sos taki dziwny, a do tego ziemniaki w ogole nie slone? HIHIHI

niani mojej pani zwrocila uwage na placu zabaw ze ten jas to ciagle w tej samej kurtce niewazne jaka pogoda :szok::confused: nie wiem o co kaman, ma cienka kurteczke ale jak jest zimno to sweter pod spod i jest ok... te baby to juz nie maja co robic na tym placu, tylko plotkuja

hehehehe :-D ja jutro mam na obiad rybę, kiszoną i ziemniaki, tylko rybę będę grillowała :-p
a co do plotkarek... brak słów!!

Niespodzianka - ja pytałam, żeby listę z rzeczami dla mnie dokończyć, dobra, to jeszcze chwilę mam. Muszę wziąć nową kartkę, bo tamtą już zapisałam. Ale spokojnie, na plecy i w jedną walizkę wsio się powinno zmieścić ;-)

Ja coś czuję, że u nas jakiś buntownik buszuje w Gabi, miągwa się z niej zrobiła niesłychana!

Ostatnia edycja:
iwon ja przewijaka używałam do 8 mies.:) Potem się nie dało, bo dzieć uciekał:p Okres nie przyszedł a dziś ból większy...grrrry

andzia dobry ten przepis:D:D:D Ja też ostarożnie z nabiałem i jajka nie daję, ale je jak jest w innych potrawach:) Jak ostatnio jadła 3 dni z rzędu jogurty to wyszła sucha plamka na rączce, więc nie mogę jeszcze przesadzać.

aylin a podzielisz się nagraniem?

pamka P mówi dużo, nawet nie wymieniam, bo zajęłoby to całą stronę. Ona po prostu powtarza niemal każde słowo:)

aga czyli nie tylko moja siora tak uczona:D:D Dziwne, że młody nie akceptuje Antosia. Znam kilka 5-latków i wszystkie uwielbiają zabawy z P i sami ją zaczepiają:confused:

młodak może od zębów lub dopiero coś się zaczyna:/ ja jeszcze poczekałabym

josie aj szkoda, że na dywan niet:((( Co do plotek przy piaskownicy, to u mnie na placu zabaw non stop:D Bosche pewnie gadają, że P ciągle w tej samej kamizelce:p Powodzenia z teściami!

muńka jak grillujesz rybę, w czym?

niespodzianka a więc szczęśliwej podróży!:)

aronia nie mam pojęcia, bo nigdzie jeszcze Murzynka Bambo nie widziałam:confused:

Ostatnia edycja:
Hej
a'propos buntu to ja już nie wiem, na co zrzucać: zęby czy bunt 70 tyg???
G niby ok, ale np jezdzi wózkiem po domu i gdy tylko wjedzie w jakąś przeszkodę to ryk nieslychany. Przestalam reagować bo ileż razy można podskakiwac z myślą "chyba rozbiła sobie głowę" tylko po to, żeby przestawić wózek o 5 cm... na następne 3 sekundy jak znalazł. Dziś spala tylko 20 min więc jest fajnie.
Siedzę sobie właśnie w kolejce do gina, G z tatą spaceruje więc mam chillout. W ogóle dziś byłam u kosmetyczki i fryzjera (patrz: zbliżający się D-Day), calutką godzinę, podczas gdy Dzieć siedział w domu z sąsiadką i jej córką. Normalnie jak na wczasach:p

Już wyszłam od gina, all's well:-):-):-)

Alijenka ja widze, ze moj Tomek z Twoja Natasza by do siebie pasowali :-p Darliby koty, ze hoho.

Polaa fajny prezent na imieniny :) Ja chyba ostatni raz od L dostalam bizuterie na zareczyny :-p

Co do buntu dwulatka, to dzieci podobno szybciej dojrzewaja... to by sie zgadzalo, bo T ma taki bunt od 10 miesiaca zycia :sorry2:
hahaha oni by się chyba pozabijali
co do biżuterii to ja jeszcze nic nie dostałam od mojego K :-p:-p ale ogólnie to ja nie noszę biżuterii
spisywałyśmy ostatnio z MsMickey co daję G na drugie śniadanie, więc jak będę miała więcej czasu to napiszę. Nic wymyślnego, ale zawsze jakieś pomysły. Tylko nie wiem, czy Ty piszesz o kolacji, czy śniadaniu??
ja mówię i o śniadaniu i o kolacji bo Niuśka po przebudzeniu piła mleko i przed spaniem, a dziś wypiła troszkę 100 ml :-(

Aga to pewnie taki etap u Kuby. Do tej pory mial ciocie tylko dla siebie, a teraz musi sie dzielic i chyba mu sie to nie podoba :sorry2:

Munka ej no wez sie streszczaj z ta lista - przeciez caly jutrzejszy dzien mam spedzic na lataniu po sklepach :D

MsMickey uuu tos sie dzis odrestaurowala, mowisz? I wszystko przed wizyta u gina? :-p Ciesze sie, ze wszystko ok. A z wozkiem u nas identycznie - zaczelam skladac, bo mnie ten ryk do obledu doprowadzal.

Alijenka przynajmniej by sobie Natasza nie dala w kasze dmuchac, bo spokojna dziewczyne to by zameczyl na miejscu :sorry2:

Szukam i szukam cos o tych skokach... Jedyne co znalazlam to wlasnie te grafike, ktora zalinkowala alijenka. Teraz sie wzielam za niemieckie strony i tu cos czytam o skoku 15. i 17. msc ale jakos malo precyzyjnie z datami, wiec szukam dalej. Jak znajde to Wam dac znac (o ile chcecie ;-))

Munka - swietny artykul :tak: Ja jestem w wielu punktach zgodna z tzw. rodzicielstwem bliskosci, uwazam tylko, ze nie uwzglednia ono jednej "malej" kwestii - wytrzymalosci psycho-fizycznej rodzicow. Np. ja chcialam nosic wiecej bejbiszonka ale plecy mam po porodzie zrujnowane i kilkugodzinne chustowanie by je wykonczylo na cacy. Ze spaniem podobnie - 16 msc bez ani jednej jedynej przespanej nocy... ciezko, kurka, po prostu ciezko :-(

Mlodak
- no 38 to juz gorzej ale moze to tylko zaraz po przebudzeniu? Moze potem jednak spadla? Oby! Ja bym w kazdym razie nie podawala przy 38 jeszcze nic przeciwgoraczkowego. Jesli Cie to pocieszy, to u nas w kwestii mowienia tez bryndza. Ja sie poki co nie przejmuje, tylko draznia mnie wszyscy dookola pytajac, czy dziec cos mowi. Taka sama histeria jak z tym, kiedy dziecko "wreszcie" zacznie chodzic. Znajomej syn w wieku 2 lat umial powiedziec tylko dwa slowa a potem zaliczyl skok rozwojowy i z dnia na dzien zaczal leciec krotkimi zdaniami (sama to widze/slysze, wiec moge potwierdzic) :tak:

kasiekz - czytalam kiedys jakis artykul, ze jakas nawiedzona organizacja oszolomow chciala zakazac druku i rozpowszechniania Murzynka Bambo - zbierali jakies podpisy itp :szok: Nie wiem, czy sie czegos dobili, mam nadzieje, ze nie :-p

josie - u nas na placu zabaw wszystkie dzieci ciagle w tym samym, wiec nikt sie nie wazy nic powiedziec :-p

Cos chyba jeszcze mialam ale zapomnialam, no trudno :baffled:

Ja nic nie zrzucam na skoki rozwojowe bo u nas zęby w natarciu i raczej ich wina oraz tego, że mój dzieć coraz cwańszy się robi i wymusza buczeniem jak może:-D

Ms Mickey- I'm glad...

Zaza- współczuję pracy w sobotę...

Alijenka
a może daj dzieciowi postrajkować... Nie chce jeść mleka to nie, kanapka nie pasi, kaszka też to może po prostu nie jest głodna. Mój miał takie kilka dni i już mu minęły.

Młodak
zdrówka dla Szymka. Oby przeszła gorączka jak najszybciej.

KJ padł. Muszę opracować jakiś sposób by zasypiał bez cycka bo zwariuję.
Niania nie ma problemu z usypianiem go, mój D też a ja czasem półtorej godz. się męczę:angry:

reklama
Byłam w sklepie i widziałam nieciekawe zdarzenie. Maleństwo w foteliku od wózka, fotelik postawiony na wózku sklepowym, dookoła wózka biega braciszek i nagle potrąca fotelik. ... dalej chyba nie muszę opisywać. Serducho waliło mi przez długi czas, na szczęście maluszek był przypięty, więc nie wypadł z fotelika. Matka postawiła fotelik tak, jak był wcześniej, dała smoka i odjechała... :-(

muńka jak grillujesz rybę, w czym?

mam funkcję grilla w piekarniku, zawijam w folię i się robi.

Hej
a'propos buntu to ja już nie wiem, na co zrzucać: zęby czy bunt 70 tyg???
G niby ok, ale np jezdzi wózkiem po domu i gdy tylko wjedzie w jakąś przeszkodę to ryk nieslychany. Przestalam reagować bo ileż razy można podskakiwac z myślą "chyba rozbiła sobie głowę" tylko po to, żeby przestawić wózek o 5 cm... na następne 3 sekundy jak znalazł. Dziś spala tylko 20 min więc jest fajnie.
Siedzę sobie właśnie w kolejce do gina, G z tatą spaceruje więc mam chillout. W ogóle dziś byłam u kosmetyczki i fryzjera (patrz: zbliżający się D-Day), calutką godzinę, podczas gdy Dzieć siedział w domu z sąsiadką i jej córką. Normalnie jak na wczasach:p

Już wyszłam od gina, all's well:-):-):-)

fajno, że ok!! a coś będziesz miała we włosach na ślubie?

hahaha oni by się chyba pozabijali
co do biżuterii to ja jeszcze nic nie dostałam od mojego K :-p:-p ale ogólnie to ja nie noszę biżuterii

ja mówię i o śniadaniu i o kolacji bo Niuśka po przebudzeniu piła mleko i przed spaniem, a dziś wypiła troszkę 100 ml :-(

Dobra, to piszę, co mam na kartce (MsMickey zapomniała ode mnie zabrać :-p)

- Owsianka na wodzie + jogurt naturalny (ja dodaję czasem jakiś owoc do tego zestawu)/serek/mleko mm
- Kasza manna i reszta jw.
- Omlet
- Kluski serowe
- Placuszki z owocem (jabłka/banany)
- Kaszka dla dzieci
- Placki z płatkami owsianymi
- Lane kluski na mleku (lub z dodatkiem wedle uznania)
- MM z płatkami kukurydzianymi
- kanapka
- chałka z dżemem/serkiem homogenizowanym
- jajecznica
- chlebek w jajku

hmm...póki co tyle mam w głowie (i na kartce)

Munka ej no wez sie streszczaj z ta lista - przeciez caly jutrzejszy dzien mam spedzic na lataniu po sklepach :D

a do których sklepów masz najdalej, to wybiorę coś z nich :-p:-p:-p

Co do Murzynka Bamboo, to u nas jest właśnie na tapecie :tak: Gabi jak go widzi w książeczce, to od razu mówi Bamboooo.
Mam nagranie na kasecie, jak mama mi go czyta, a ja dokańczam zdania.

Ostatnia edycja:
Do góry