• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

eve my w sumie od poczatku chcielismy mieszkac poza Rzymem, najchetniej w mieszkanku z ogrodkiem :-), ale stwierdzilismy, ze ciezko bedzie z dojazdami do pracy i jednoczesnym odstawianiem dzieci do zlobka czy przedszkola, musielibysmy ich pewnie wozic do Rzymu, zeby nie byly 10 godzin w zlobku, no i w koncu zdecydowalismy sie na Rzym, ale w ogole to mieszkanie wynajelismy niby na pierwsze dwa miesiace i potem chcielismy szukac nowego, ale jak zobaczylismy kilka ofert to nam sie odechcialo, nasze wydalo sie przy nich rewelacyjne ;-)
a teraz dobra okazja do przeprowadzki z Rzymu, bo ja nie bede pracowac, a sam maz moze sobie dojezdzac, dla niego taka godzinka to super sprawa, bo sobie druknie publikacje i bedzie czytal, a jak nie to sie czegos uczyl, on marzy o takich chwilach ;-)
no i sobie pomyslelismy, ze fajnie by bylo miec blizej do morza (tego kolo Rzymu nie uznajemy ;-)) bo moglibysmy jezdzic w weekendy, na jeden dzien tam i z powrotem, teraz jezdzilismy na dwa z namiotem, ale z malym bejbi pod namiot moze byc ciezko ;-)
no na koniec cena, mieszkanie w Rzymie zje duzo ponad polowe pensji mojego meza ;-)

reklama
Anika73 pisze:
zyta,twoj maz jest polakiem czy wlochem?bo w dziale "przedstawmy sie"nie napisalas..
jak ma na imie twoja coreczka?oczywiscie jezeli nie masz ochoty to nie odpisuj na moje pytania..tranquilla!!
;-):-)przepraszam,ale juz sie poprawilam w dziale przedstawmy sie;-):tak::-)
nie napisalam dokladnie moze z tego wzgledu,ze nie raz w tym watku pisalam,moj blad:sorry2::sorry2:;-):tak::-)

dziewczyny jak tak piszecie o wynajeciu mieszkania,a zwlaszcza o cenach to naprawde dla mnie to ceny kosmiczne:szok:,no ale miejsce samo mowi za siebie:-p

kosmitka ,ale beda i korzysci z twojego nie pracowania ,antos i miki od wrzesnia pojda do panstwowego przedszkola ktore kosztuje nic w porownaniu z prywatnym,placi sie praktycznie za posilek,u nas najwyzsza kwota to 5 euro za dzien za pierwsze dziecko,za drugie 3.50 euro,jest to okolo 100 euro jezeli bedzie dziecko codziennie w przedszkolu,plus drugie dziecko okolo 70 ..alex lub ela z mama w domku,nie bedzie potrzeby zaprowadzac do zlobka..
nie wiem czy sie orientujesz w zapisach do przedszkola,jezeli tak ,to fai finta di niente,u nas w piemonte sa na przelomie grudnia i stycznia,wiec lada dzien,nie wiem czy twoje dzieciaczki maja residenza...jezeli tak to nie powinnas miec najmniejszego problemu z miejscem,bo jak nie to pierwszenstwo maja dzieci z residenza..

anika troche nie rozumiem, co to za korzysci maja byc ;-) na przedszkole prywatne sie nie nastawiam, bo wiem ze we Wloszech ciezko sie dostac (a wiecie ze jedna Polka z Sycylii, ktora spotkalam kiedys w samolocie mowila, ze przysylali jej specjalne pisemka, zeby zapisala dziecko do przedszkola i jeszcze mi tlumaczyla, ze ma z tego jakies korzysci finansowe, ale nie pamietam dokladnie o co chodzilo ;-))
w kazdym razie nasze dzieciaki nie maja residenca a poza tym w grudniu/styczniu pewnie jeszcze nie bedziemy wiedzieli gdzie ich zapisac :tak: no ale w ogole to ja rezygnuje z pracy, zeby dziecmi sie nacieszyc :-)

Ja za prywatne placilam 80 € na miesiac, i wiem, ze to bylo bardzo malo, moze dlatego, ze bylo prowadzone przez siostry, ceny normalnie sa duzo wyzsze, teraz w publicznym placimy tylko za stolowke, tak jak piszesz Anika, u nas 2€ od buono na dzien za obiad. Dochodzi scuola bus, ale nie wiem ile, bo nie korzystamy.
Zyta niestety ceny wynajmow sa kosmiczne, masz racje, nie mowiac o cenach mieszkan do kupna.

kosmitka,chodzilo mi o korzysci finansowe,ale ja w tym momencie myslalam systemem wloskim,tu do przedszkola chodza wszystkie dzieci,czy matki pracuja czy nie...myslalam ze bedziesz chciala zapisac antka i miki ,wiem ze zlobko przedszkole prywatne kosztuje wiele pieniedzy,ale jak pisalas kiedys ze bez babci ani rusz we wloszech bo sa co chwile dlugie weekendy i zamykaja na koniec czerwca...a przedszkola panstwowe w porownaniu z prywatnymi sa bardzo tanie,nie wiedzialam ze nie masz zamiaru wyslac chlopakow...a ta baba z samolotu to pierwsze slysze,ze sie ma korzysci,nie mam pojecia jakie,prawie 19 lat tu jestem i pierwszy raz cos takiego slysze ,chyba cos sobie wymyslila
eve, u nas najwyzsza stawka to 5 euro ,jak sie zrobi isee i sie nie przekracza pewnej sumy,to jest nawet 0,50 euro,u was 2 euro to najwyzsza stawka?
zyta,no to ty nie masz problemu aby powrocic do polski,myslalam ze twoj m.jest wlochem, i sobie pomyslalam ze moze mowi po polsku

Ostatnia edycja:
Anika, tak 2 € to najwyzsza stawka, wiem, ze np rodziny wielodzietne, i z niskim przychodem sa zwolnione itp, ale jak ktos ma dwojke dzieci i zadnych ulg z tytulu niskich zarobkow, to placi pelna kwote, w sumie nie mozemy narzekac bo 2 € to niewygorowana cena. Jedyny minus to, ze stolowka dziala do konca maja i potem lipa, bo przedszkole zamiast do 16-tej pracuje do 13-tej!!!! Dla mnie to jest nie do pojecia, ze tak moze byc, ale tak jest i dla Wlochow to normalne:szok:.
Zyta to macie latwiej, oboje jestescie Polakami, wiec mozecie ewentualnie myslec o powrocie do kraju, wiadomo trzeba przeanalizowac doglebnie kazda sytuacje. Ja tak czasami mysle, ale w naszym przypadku to raczej nie wchodzi w gre, bo moj P nie mowi po polsku, wiec nie znajdzie latwo pracy. Mamy nasze marzenia ale zeby je zrealizowac potrzebna jest kasa, a w dzisiejszych czasach wiadomo jak jest. Poza tym ja juz tez przywyklam do italianskich klimatow i za kazdym razem jak jestem w Polsce to po jakims czasie juz tesknie za moimi wloskimi "smieciami":tak:
Kosmitko, Anika ma racje z ta kobita z Sycylii, nierealne,moze ja zachecali tylko do zapisania dziecka do przedszkola, zeby miec ilosc dzieci, bo jak nie to zamykaja oddzialy....

eve,widzialas fiorello?wedlug mnie jeszcze leprzy niz w zeszlym tygodniu..
ale sie ubawilam,wiesz moze quante puntate mu zostaly?
ja sie przeprowadzam do was...2 euro za stolowke?u nas jest wszystko drogie,affitto wysokie jak u was,jedzenie jeszcze drozsze,stolowka 2 euro...
jak jezdzimy na wczasy,to az nam sie wirzyc nie chce,ze jedzenie w malych sklepikach w villaggio,kosztuje tyle co u nas w carrefour...
a w carrefour w toscana w zeszlym roku kosztowalo przynajmniej ze 20% mniej niz u nas,a nie mowiac o serach i wedlinach...
o powrocie do polski ja nigdy sie nie zastanawialam,nie dlatego ze tam mi sie nie podoba czy cos w tym rodzaju...poprostu wedlug mnie nie ma roznicy czy tu czy tam,ja polowe mojego zycia spedzilam w polsce,dziecinstwo ,2 polowe we wloszech,moj m.nie mowi w ogole po polsku wiec nie wchodzi w gre,ale moj m. zawsze powtarza ze nad morze szybko by sie przeprowadzil,majac pewnosc ze znajdzie prace,zrobil by to bez zastanowienia,tu bysmy wynajeli mieszkanie,a za te pieniadze placilibysmy czynsz nad morzem,no ale to nie okres na szukanie nowej pracy,a zreszta tu pracuje juz od 25 lat,,,

reklama
Dzien doberek:-), u nas dzisiaj pochmurno i deszczowo, w sama pore wyschnelo mi wszystko na balkonie i teraz czeka na mnie zelazko:rofl2:. Tak Anika, nie moglismy sobie odpuscic wczorajszego Fiorello, choc moj P w pewnym momencie padl i zasnal ze zmeczenia, ja obejrzalam calosc plus oczywiscie porta a porta Vespy :-D. Bardzo mi sie podobalo, jest po prostu rewelacyjny, wg mojego skromnego zdania nie ma sobie rownych, show na najlepszym poziomie, a nie jakies bzdurne reality itp. Pezzo z Bublé byl extra:-D. Jak pisze na stronie to sa 4 spotkania, wiec zostaly jeszcze tylko 2:-(.
Anika jak tak piszesz o tych cenach to powiem ci szczerze, ze mnie zaskakujesz, bo my mamy znajomych w Milano, przyjazdzaja na 6 miesiecy do Sperlongi na caly sezon letni (maja piazzole na kampingu, na ktorym pracuje) i mowia, ze al nord wszystko kosztuje mniej niz w Sperlondze!!!! Sperlonga jes chol...e droga, pod kazdym wzgledem, affitti, vendite, zycie, teraz mieszkamy 30 km od Sperlongi, i ceny sa zupelnie inne, glupi litr mleka kosztuje 0,20 € mniej , niby nic ale mowimy o mleku, a gdzie reszta??!! Dlatego slyszac ich opowiesci czlowiek sobie mysli, ze naprawde nord italia jest tansza????

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry