• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

eve,masz racje nie ma narazie nikogo na poziomie fiorello,
jezeli chodzi o ceny w milano to wiem ze 12 lat temu syn mojej znajomej placil za affitto mieszkania 60 mt,umeblowanego 1250 eu..jezeli chodzi o jedzenie to nie wiem...

a u nas na przyklad 20 km za torino,mieszkanie puste tak zwane camera e cucina(w moim bloku) kosztuje od 500 eu w zwysz...
jak bylismy ,przez 3 lata z kolei w castiglione della pescaia jak wiesz w
villaggio sa zazwyczaj markety,to tam ceny byly takie jak u nas w carrefour,
w zeszlym roku bylismy w marina di massa,tam byl ogromny carrefour i ceny byly o wiele nizsze niz w naszym..
np,prosciutto crudo 12 eu za kilo ,mortadella 7.5,a sery to lepiej nie mowic...
u nas jak sie ma szczescie to crudo w promocji nie mniej niz 17-18 eu..
nawet sama stolowka ,u was 2 a u nas 5 euro ,zobacz jaka roznica...

reklama
Anika, crudo 12€ za kilo???!!!!! my na kampingu crudo takie najtansze np di montagna sprzedawalismy za 22.90€, parma 27, a san daniele za 29!!! mortadella suprema 13, ale ja tam zakupow nie robie;-). My za affitto w Sperlondze, tzn 2 km od centrum, 70 mkw placilismy 650. Jesli chodzi o kupno to prezzi alle stelle, za ok 70 mkw chca 450-500 tys, nasi znajomi kupili dwa lata temu czesc domku (porzione di quadrofamigliare) 90 mkw za 600 tys, dlatego tez zdecydowalismy sie wyprowadzic stamtad bo uczciwie pracujac nie bedzie nas nigdy stac na kupno tam mieszkania. Poza tym kto mialby odwage wziac na swoje barki kredyt taki wysoki?!

Czesc dziewczyny!
my dzisiaj siedzimy w domu tzn ja i Lorenzo bo rano padalo i nie chcialo mi sie go prowadzic do zlobka zreszta nic nie mam do roboty tak ze fajnie tak posiedziec z synkiem bo jak znajde prace to juz nie bedzie za duzo okazji.
Co do cen to chyba zalezy od zarobkow u Was Anika sa chyba wyzsze zarobki? a stolowke bynajmniej u nas placi sie od redito tak samo z oplata za zlobek czy przedszkole ale w Rzymie media zarobkow jest 1000 euro tak ze malo a znowu Sperlonga jest miateczkiem turystycznym i tam niestety to wykorzystuja. Tu w Rzymie tez sa drogie mieszkania tzn afitto moja tesciowa wynajmuje monolocale ma moze 30 mq bieze prawie 700 euro ja z moim mezem 3 lata temu mieszkalam za Rzymem 20 minut pociagiem placilismy za monolocale 500 euro a moja kolezanka ktora mieszkala w Twoich stronach (Oleggio) placila 500 euro za 3 pokojowe mieszkanie.

eve ceny jakie ty podajesz z waszego campingu znajdziesz u nas w esselunga...
nie ma tanszego crudo niz 24.90,a cotto 14.90,mortadella 12,90,esselunga jest najtanszym supermarketem jaki znalazlam ,jest to catena z lombardia..
sperlonga taka droga bo nad morzem,my do morza mamy 150 km,a do gor(bardonacchia)60 km,wiec ani blizko tu ani tam...
a u was dziewczyny jak to wyglada?
zyta,gdzie dokladnie mieszkasz'jakie u was ceny?w rzymie to juz wiemy ze szok,no ale i wyplaty sa wyzsze,u nas grosze sie zarabia a ceny nie z tej ziemi
luczka ja mowie o najwyzszej stawce za stolowke a takze eve,jak masz zarobki niskie to placisz duzo mniej u nas ale i mniej u eve
u nas zlobki kosztuja,od 500 jezeli ,drugie dziecko do 800 z pierwszym dzieckiem,tu tez zalezy od zarobkow,moja kolezanka ma 2 dzieci ,oby dwoje pracuja,ona za 1 dziecko ktore ma 5 lat w przedszkolu placi 5 eu za dzien a za 2 w zlobku 550 eu
ja za stolowke za Alessandro place od zawsze 5 eu,3.5 jezeli isee jest nizsze niz 11,500
2,0,jezeli mniej niz 6 .ooo
o,50 jezeli isee mniej niz 2500..
u eve ta najwyzsza kosztuje 2 euro ,zobasz jaka roznica

Ostatnia edycja:
Luczka dobrze zrobilas, ze zostalas w domu z malym, ja mam takie plany na jutro;-), zrobie mu niespodzianke:tak:. Niestety ceny sa kosmiczne, a zarobki chyba wszedzie takie same, czyli niskie...! Masz racje, ze Sperlonga jest turystycznym miasteczkiem, ale nie moze byc tak, ze ceny produktow pierwszej potrzeby sa wyzsze o ok 30-40%. Oni po prostu wychodza z zalozenia, ze pracuja przez 3 miesiace w roku, wiec musza sie w tym czasie wzbogacic by potem caly rok lezec brzuchem do gory, mowie oczywiscie o ludziach, ktorzy zyja z turystyki, a ze do tego 90% hotelarzy to byli rolnicy, ktorzy nosa za Sperlonge nie wysciubili, wiec ceny sa jakie sa. Do tego narzekaja, ze turystow jest malo, ze pracuja 3 miesiace, ze przewaza klient z Campanii, ze nie ma turystow zagranicznych.
Nie wiem jak wy dziewczyny, ale ja jak robie zakupy to kupuje przede wszystkim produkty, ktore sa w ofercie, albo carrefour, albo conad, poza wiadomo tym co niezbedne w danej chwili.

Anika sory nie zrozumialam ze to chodzi o najwyzsze stawki;-) u nas 500 euro w zwyz kosztuja prywatne zlobki i przedszkola a panstwowe to od ISE my placimy ok 103 euro pracuje tylko maz,mieszkania na wlasnosc nie mamy ale affitto tez nie placimy mieszkamy w mieszkaniu tesciowej, a znam Rumunke ktora za zlobek placi 15 euro:szok:
eve apropo mieszkan w Sperlonga nie wiesz ile kosztuja mieszkania do wynajecia tylko w okresie letnim np w lipcu na 2 tyg?

luczka jestes pierwsza osoba ktora"znam"co nie pracuje i ma dziecko w zlobku wiec nie wiem ile kosztuja u nas z mono reddito,
wszystkie moje znajome ktore w tym momencie maja dzieci w zlobku pracuja,wiec z dwoma pesjami u nas panstwowe kosztuja nie mniej niz 5ooeu,
eve,ja tez staram sie kupowac produkty tylko w promocji,typu kawa,ojej,proszki ...
kiedys kupowalam tylko takie teraz majac giulio ,niestety produkty dla malych dzieci nie zawsze sa w promocji ,wiec musze sie zadowolic tym co znajde

Anika ja nie wiem jak to sie stalo ze przyjeli nas do zlobka:-D po prostu chyba byly miejsca ja do zlobka zapisalam Lorenzo bo chcem isc do pracy a chcialam zeby sie przyzwyczail zanim pojde do pracy a po za tym inserimento trwalo miesiac tzn chodzil tylko na godzinke potem na 2 itd a nikt nie dal by mi tyle wolnego a po za tym chcialam to ja zrobic a nie np nonni;-) a teraz czas do pracy tzn pracuje 2 razy w tyg (sprzatanie) ale chcialabym cos innego.
A co jeszcze do oplat za przedszkole panstwowe jezeli 2 rodzicow pracuje to tez 500 euro duzo mysle ze najwiecej ok 200 euro inaczej by sie nie oplacalo jezeli prywatne kosztuje tyle.

Wyprasowalam!!!:rofl2:
Luczka teraz moge ci powiedziec tylko tak orientacyjnie, wiem, ze srednio za miesiac chca ok 2 tys w lipcu a w sierpniu od 2,5 wzwyz, ale zalezy oczywiscie od wielkosci mieszkania, odleglosci od morza itp. Moja tesciowa wynajmuje monolocale takiej babce z rzymu juz od kilku lat i bierze 1200€ na miesiac od czerwca do wrzesnia, 500 metrow do morza. Za dwa tygodnie z pewnoscia zaplacilibyscie mniej.
Anika niestety produkty dla malych dzieci rzadko sa w ofertach, twoj Giulio jeszcze omogeneizzati czy juz gotujesz mu wszystko? Moj Patryk np na sniadanie to tylko dalej biscotti plasmon, czasami cornetto, ale dalej kupuje plasmon, fakt, ze sa pyszne :tak:.
Czas wziac sie za obiadek, ja dzisiaj minestrone zrobie....tak, chyba tak
A pozostale dziewczyny dzisiaj spia??;-)

reklama
ja juz po obiedzie,naczynia pozmywane,papi na divano drzemke trzaska,Giulio chrapie obok mnie w lozku,a ja z laptopem na kolanch pod kocykiem pisze do was..
eve,moj giulio jadl omogeni...tylko pierwsze tygodnie,juz od dobrych paru miesiecy mu gotuje,a takze owoce je normaalne a nie ze sloiczka..
ale mleko ktore mu daje nigdy nie jest w offercie,pastine varie bardzo rzadko,kaszki na sniadanie itp..nigdy,
reszte staram sie zawsze kupowac w promoscj..
luczka nie musisz sie mi tlumaczyc skarbie,nie mialo to byc krytyka,jezeli twoje dziecko chodzi di zlobka to jakis powod jest w tym,
u nas 130 euro to kosztuje przedszkole panstwowe,nawet jezeli placi sie tylko obiad,5 eu przez 20 pare dni..(oczywiscie jezeli dziecko jest codziennie w przedszkolu, od 200 przedszkole prywatne,takie o ktorym pisala eve wczoraj prowadzone przez suore,bo prywatne normalne to duzo wiecej...
moje znajome ktore maja dzieci w zlobku zarabiaja okolo 1000 eu,wiec 500 nie jest jeszcze takie okropne,ale robia to przede wszystkim aby miec zagwarantowane miejsce pracy,bo jak teraz sie zwolnia to za 2 lata nigdy juz takiej pracy nie znajda,podejzewam ze bylyby w stanie zaplacic duzo wiecej,wlasnie z tego powodu ..
dzis wieczorem o 19tej DENTYSTA...NOOOOOOOOOOOO
juz od wczoraj mam angoscia...
ponad 2 miesiace meczarni mnie czeka...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry