• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

sicilpol ...pas jest unwersalny dla keirowcy i dla pasazera....... o ile dobrze pamietam to jest taka mini poduszka ..ktora sie przymocowuje do siedzenia a pozniej klamerka wychdozaca z tego pada ...umiejscawia pas samochodowy ponizej brzucha

a co do Kremu z collistra to juz nie pamietam od ktorego meisiaca jest....ja uzywalam od ok 16-17 tyg...bo dostalam bo na gwiazdke,. wczesniej faktycznie uzywalam oliwki z migdalow..albo zwyklej oliwki

reklama
Witajcie
Sicilpol jesli chodzi o pas to ja osobiscie nie uzywalam, uzywalam natomiast pas poporodowy, ktory zalecali mi zalozyc zaraz po porodzie, ale nie mialam glowy do takich spraw w szpitalu, kto by myslal o zalozeniu czegokolwiek na siebie podczas gdy nawet pizama draznila:crazy:. Zalozylam dopiero po powrocie do domu ale brzuszek i tak pozostal, trzeba sie nagimnastykowac by go stracic;-). Przy pierwszym dziecku czaruja nas wszystkim czym sie da, i oczywiscie neomamme wpadamy w sidla komercji. Ja pamietam tez mnostwo rzeczy w tym okresie kupowalam w oviesse, u nas nadal jest reparto dla ciezarnych, i w prenatal. Teraz wydaje mi sie,ze macie niesamowity wybor wszedzie, 6 lat temu mialam wrazenie, ze nic nie bylo w sklepach:confused2:
Jesli chodzi o kremy na rozstepy to ja nie wierze w te wszelkie bajery, uwazam ze rozstepy tak jak cellulite to kwestia genetyczna, albo ktos ma sklonnosci, albo nie, mozna ujedrnic skrore odpowiednimi cwiczeniami gimn, ale kremami...non lo so. Ja stosowalam tylko oliwke johnson zeby nawilzyc skore i balsam nivea, od lat, ciagle to samo na zmiane.
Ptynia trzymam za Maciusia i za ciebie, dziewczyno nie wpadaj w dol pracy, bo nie warto, poodwiedzaj wszelkie hotele, kampingi, agriturismi itp, zostawiaj CV, masz ten plus ze mieszkasz w terenie turystycznym, wiec nie zalamuj sie tylko, szukaj, wypytuj sama, musisz sama dreptac, wiem ze nie jest latwo, bo czasy sa jakie sa, ale zobaczysz ze cos znajdziesz, trzymam kciuki;-)
Czas wziac sia za obiadek, dzisiaj rosolek :-D

na przedstawmy sie,wpisala nam sie bionda,,
jezeli nas czytasz,to zapraszamy serdecznie do nas na plotki..ja
juz po obiedzie,papi chrapie sul divano,giulio rozlozyl sie w lozeczku ja nie moge wraz z nim bo musze sobie zrobic ten cho...ny aerosol,bo przy giulio sveglio nie dam rady...
dzis pasta e broccoli,ale sie najadlam...
u nas ladna pogoda,ale ma sie pogorszyc na weekend,zastanawiam sie jeszcze czy poslac ale jutro do szkoly...naprawde problem,bo oni strasznie leca z materialem ,boje sie(on takze)ze zostanie w tyle...a panie nauczycielki jak juz pisalam "nie przebacza"och nie...mmma vediamo..

a ja natomiast slyszalam o pasach tych poporodowych,ze to dopiero po zakonczonym pologu mozna zakladac taki pas...bo jak zalozysz wczesniej to sie wzmaga krwawienie..tnz np wydaje ci sie ze juz koniec i nic wiecje zciebie nie wyleci ...zakladas zpas i zaczyna sie na nowo. Kupilam sobie taki w w PL....ale jak jaskonczylam polog to sie zrobilo 40 stopni i chodzenie wtym czyms bylo koszmarem. rzucvh zawsze mialam niestety i teraz mam ..pewnie i wiekszy :-(((((

ale opinii jest 101
Generalnie to nie zaleca si e stosowania pasów ALE:
-Przy porodzie sn- nie powinno sie nosić od razu bo rozleniwia jelita, powoduje zaparcia ale przyspiesza obkurczanie sie macicy. Dlatego nie jest powiedziane aby nie stosowac, ale stosować w ograniczonych ilościach.
- przy cc - powinno sie go ubierać tylko i wyłącznie przy wstawaniu i większym wysiłku fizycznym kiedy pracuja miesnie brzucha. Nie wolno go nosić cały czas gdyz rozleniwia jelita, powoduje zaparcia i przede wszstkim opóxnia golenie sie rany po cc, oraz może powodować powstanie zrostów. lub przyczynić sie w mniejszym bądź większym stopniu do ich powstania. No badz tu madra.....

Ja mialam CC i po 12h postawili mnei na nogi i pasa nie mialam. Musze przyznac naprawde..ze bardzo szybko dfoszlam do siebie...pare dni chodizl torche przygieta do przodu ..ale nie mialam dotej pory zadnych dolegliwosci zwiaznych z blizna..czasm przy zmianie pogody moze troche swedzi

ja nie nosilam ani przed,ani w czasie ani po ciazy,oczywiscie panie w sklepie powiedza ze koniecznie trrzeba je kupic,mi moj ginekolog nic na temat ten nie mowil,a jest bardzo sktupulatny i na czasie,wiec uwazam ze pomoc duzo nie pomoga,ale napewno nie zaszkodza..jest setki rzeczy ktore sa nie potrzebne,tak jak stanik do karmienia,kaza do szpitala przyniesc 2-3 staniki o 2 rozmiary wieksze,a jak ktos nie bedzie karmil piersia,to co z tym fantem zrobi,nie zalozy nawet pozniej bo za duze,ja kupilam tylko jeden,ani z Ale ani z Giulio niestety nie udalo mi sie,wiec stanik oddalam nowy ,nowiutki kolezance ktora ma rodzic w lutym..
Sicilpol oczywiscie ja mowilam abys udala sie do szpitala,ale nie myslalam teraz,tylko pozniej,za kilka miesiecy,a jak bedziesz robila corso preparto to ci liste sami dadza(ja nie robilam)...

Sicilpol..jedna rada...nie kupuj za duzo ubranek....bo zobaczysz,ze podaruja Ci epwnie w prezencie tone:-))) do mnie wlasnie wracaja ubranka po Mateuszku....i widze ile tego bylo i czasme nawet nie zalozyl ani razu. Teraz wracaja do mnie, bo przekazalam, je koleznace na wiosne ..urodzila synka w czerwcu..i seznowo sie zgodzily rozmiary. popakowala w pudla i czekaja na kolejna kolezanke. My narazie nie panujemy braciszka/siostrzyczki dla Matiego
a nie masz jakis koelzanek dzeciatych ktore mogly by Ci przekazac albo pozyczyc niektore rzeczy? ja pamietam mialam mega dluga liste z wyprawka ...o jakis czas Moj V brla ja w reke i wykreslalm moje bardzo wazne pozycje ...
ale na poczatek ..moge Ci doradzic jedna pozycje .... przyda sie Tobie juz neidlugo do spania a w pzyszlosci do karmienia i do ukladnia w nim dziecka
BIMBISI - fornitore specializzato in attrezzature per l'infanzia niekoniecznie tak droga..ja kupilam za 22€ w Bossi...nie ma jakieos gryczanego czy jakiegos tam wypeknienia , jest normala waciana chyba ale byla mega eksplatowana ..mimo ,ze w ogogle nie mial tego szczecia by karmic piersia

hej :-) witam wszystkie mamy we Włoszech. Mieszkam tutaj od 2 lat (Liguria - Rapallo), ale niestety nie nauczyłam się jeszcze dobrze mówić po włosku --> moje lenistwo:(

jestem szczęśliwą mamą Mateuszka (2,5 roku). Staramy się z mężem o 2 dziecko (wczoraj zrobiłam test i wynik jest POZYTYWNY!!!!!:-D) kolo 4 tyg jestem--> jak dobrze pojdzie to maluszek sie urodzi na pocz. sierpnia 2012.:-)

mam pytanie: czy do ginekologa można chodzić państwowo, żeby nie płacić??? Mam carta sanitaria i lekarza ogólnego, zaznacze ze pracuje tylko moj maż więc każdy wydatek na lekarza to dla nas koszta... jestem w tej sytuacji zupełnie "zielona" bo poprzednią ciążę i poród miałam w Polsce

Jesli ktoraśma chęc to prosze napiszcie mi od czego mam zacząć- gdzie szukać ginekologa państwowego, co ile się chodzi na wizyty???

czesc Asienka
Na pocztek moze udaj sie do swojego lekarza rodzinnego po skierowanie do ginekologa i popros zeby dal Ci tez skierowanie na wszystkie badanie ..takie podstawowe na pocztku ciazy. no i ze skierowanie lec zarezerwowac wizyte do szpitala, albo do ASLu ..a albo jak masz to do konsultorum

ale fajnie .nastepna polko-wloszka...
witaj serdecznie asienka..
oo liguria,jest przepiekna,ja osobiscie jesteem zakochana,rapallo sliczne a ogolnie 5 terre cos wspanialego...
dobrze trafilas z" nami nie zginiesz"..o ile bedziemy w stanie tyle z siebie damy aby ci pomoc(wirtualnie oczywiscie)
tak jak pisze strga,udaj sie do lekarza rodzinnego,i on powinien pokierowac cie dalej,wedlug mnie to consultorio famigliare w twoim przypadku bedzie najodpowiedniejsze,tak ostetrica wszystko ci powie,pokieruje itp..
pytaj o wszystko co ci po glowie chodzi..po to tu jestesmy..a
tak w ogole to wszystkiego naj ,naj z okazki ciazy..
czwarta ciezarowka ,evviva..

reklama
witam!
asienka1980 witaj i gratuluje drugiego dzidziusia...az ci zazdroszcze,tez bym chciala...
pisalyscie o pasach wiec ja do samochodu takich nie posiadalam,nie wiem czy sa one dobre.widocznie tak bo niejedna go juz uzywala,ja akurat mialam pasy w samochodzie,ze ani ten dolny ani gorny nie byl na wysokosci brzuszka...tylko nad i pod...;-)
a pas po porodzie owszem mialam,po cesarce brzuch mnie tak bolal i znajoma,ktora lezala obok mnie w szpitalu byla zadowolona z tego pasa,wiec maz poszedl i kupil...nawet mniej bolal brzuch jak go zakladalam,alez bylo goraca i jeszcze ten pas:-pzalozylam go moze trzy razy:rofl2:ale polecam,tylko tu mowie o cesarce oczywiscie...
a ta poduszka ktora polecila strega rewelacja,podczas ciazy i po porodzie super dodatek:tak:
a jak dziewczyny andrzejki u was?ja siedze w domu meza nie ma wiec...nalalam sobie lampke wina i ot moje andrzejki...;-):-p:tak:
tak mysle i podsumowujac ile jest mam obecnie na naszym watku:
@kosmitka (maj)gratulujemy&&&
fiore (maj)gratulujemy&&&
sicilpol (czerwiec?)gratulujemy&&&
dorotka.... (chyba grudzien?ale cos nie zaglada do nas...)gratulujemy&&&

co do ubran ciazowych i nie tylko polecam
http://www.bernardi.it/app/webroot/site/

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć