• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

ivi ja staram sie mowic tylko po polsku ale nie zawsze jest to mozliwe bo jak jestem w towarzystwie wlochow to mowie po wlosku on wszystko rozumie malo jeszcze mowi ale wiecej po wlosku ale teraz ma wieksza stycznosc z wloskim chodzac do zlobka i mezem tez rozmawiam po wlosku. Popieram kosmitke ale to jest tylko teoria i jak zwykle w zyciu jest inaczej ale napewno jest prawda ze w glowie jej nic nie pokielbasisz i staraj sie jak najwiecej mowic po polsku Lorenzo np do teraz mowil tao tao czyt ciao ciao:-D a od tyg jak rozmawiamy z moja siostra i jej chlopakami na skype to mowi do nich pa pa np do mojej mamy mowi bacia a do tesciowej nonna tak ze napewno rozroznia jezyki ale np jak bylam w Polsce sama z nim to mowilam do niego tylko po polsku.

strega
ja mam telewizje n przywiozlam sobie dekoder z polski i tam oplacam abonament
posprzatalam:-) zaraz ide po mojego zboja i znowu mi narozwala:-D

Ostatnia edycja:
reklama
jestem tego samego zdania co luczka,w teori jest tak jak mowi kosmitka,w praktyce luczka ma racje,tam gdzie sa rodziny mieszane ,nieraz jest ciezko uzywac tylko i wylacznie jezyka polskiego zwracajac sie do dziecka..
telewizja wloska ,koledzy wlosi ,cala rodzina wloska,,,do polski jezdzimy rzadko..
oczywiscie ze rozumiec bedzie wszystko rozumialo dziecko ale gorzej z mowa..
corka mojej kolezanki ma teraz 12 lat,tata jest wlochem ktory dobrze mowi po polsku,nika co roku jezdzi na 2 mies,na wakacje do polski,plus ciocia,babcia lub dziadek non stop we wloszech,ona mowi po polsku,ale jak tylko moze to szybko na wloski sie przezuca,np wie ze ze mna moze po wlosku wiec odrazu z wloskim startuje
ivi,nie wiem czy wystarczy ..u mnie wystarczylo ze sie do Ale zwracalam po polsku jak bylismy sami tylko przez pierwsze lata,zanim poszedl do szkoly,miedzy dzieci...w obecnej chwili Ale po polsku nie mowi,chociarz staralam sie ile moglam..

no kurczebto nie pociszylas mnie Anika :-(((
Ja bym tak bardzo chciala zeby Mati byl dwujezyczny....ok nie wymagam zeby pisal poprawnie po poslku ale dwujezyczny w mowie przynajmniej. Ja staram sie do niego mowic po polsku ile sie da..wiadmom czasme w towarzystwie wlochow mowie po wlosku. widze,ze rozumie w obu jezykach...no ale jest dzieckiem zlobkowym wiec niestety jego pierwsze slowa to po wlosku sa ...ale co sie dziwic dziecko czasem 9-10h w zlobku jest. z dziadkami widujemy sie do 2 miesiace...wiec licze ze to duzo pomoze w przyszlosci. Poczytalam troche ksiazek o dwujezycznosci i staram sie stosowac do tych regul ..ale zycie pokaze. a tak przy okazji to polecam te ksiazeczki
PL: Książka Baumgartner Przeżyć dwujęzyczność - Ceneo.pl
IT: Come favorire il bilinguismo dei bambini Economici di qualità: Amazon.it: Elisabeth Deshays, M. Citterio: Libri

strega ja mam telewizje n przywiozlam sobie dekoder z polski i tam oplacam abonament
posprzatalam:-) zaraz ide po mojego zboja i znowu mi narozwala:-D

a musze t do tej N miec ich dekoder czy wystarczy ze mam ich karte i odbiera w dekoderze sky albo jakim uniwersalnym. ja to laik w te klocki jeste. aktualnie mamy tylko jeden telewizor....ale mieszkamy w bilocale, ale nowym mieszkanku chcialabym miec tez w kuchni, sypialni itd i nie wiem czy wystrczy mi, ze ebde miec TV nowej generacji z wejsciem na karte czy musze miec skrzynke tzn dekoder firmowy N? oczywiscie umowe z Polski to to logiczne...a ile placisz jesli moge zapyatac?

strega widzialam filmik na you tube z tym pociagiem, on sam jezdzi :-) nasz Miko chyba tez sie zdecyduje na pociag, tyle ze ten towarowy, zobaczymy, w weekend bedziemy pisac listy do Mikolaja...

no ja narazie zdecydowala sie na tez pasazerski..ale wszystko w swoim czasie...niech no tylko poszerzymy nasza przestrzen zyciowa ( czyt. zmienimy mieszkanie i Matie bedzie mial swoj pokoik) to mozemy rozbudowywac pociag
ide na Yt szukac z ciekawosci pociagu....

PS. Mati spi od 14 a ja relaksuje sie z Wami ...bo jak sie obudzi to fajnie nie bedzie..ostatanio popoludniami i wieczorami jest jakis mega rozdrazniony....wogole od 1,5 tyg taki jest ... ktos mi podmienil dziecko :-(((( ...
ok nigdy nie byl aniolkiem ale....to co teraz wyrabia to przechodzi ludzkie pojecie
albo to bunt...przedwczesny bunt 2latka
albo efakt odmoczkowania ...dodam..ze tylko odsmokowany w dzien, bo w nocy tak jak Wam pisalam ..zmiekla mi rura i wrocil smoczek
albo to zebiska..albo wszystko po trochu :-((((

strega pewnie, najlepiej to miec oba :-) i jeszcze dodatkowe tory i dopiero mozna szalec, masz czas, i my zreszta tez, jeszcze Alek bedzie sie dokladal do kolekcji ;-)

no to sie mama i tata zaczna bawic juz w wigilie heheh..mamy pociag plus dodtkowe tory i zwrotnice 8 przyszlo potwierdzenie heheh) Bedzie kicha jak Mati nie wykaze zainteresowani ciuff ciufffff

fiore wrogo tys nastawiona do tej naszej poczciwej polski..
ja jestem tu od ponad 18 lat,nie mam juz nikogo w polsce procz taty, do polski jezdze rzadko(bylam ostatni raz 3.5 roku temu,mam zamiar jechac w sierpniu w przyszlym roku..na tydzien,tez nie zarejstrowalam dzieci w polsce,ale jest mi milo jak ktos mowi po polsku,jak np .w telewizji jest jakas wzmianka,itp..znajomych polakow mam,i jestem zadowolona z tego powodu,oczywiscie na ulicy nie krzycze kto jest polakiem bo szukam kontaktu,ale jak mi sie zdazy jakis kontakt , jest mi milo z tego powodu
a z mowieniem po polsku,to po ponad18 latach nie mam najmniejszego problemu,oczywiscie z pisaniem troszczke tak,no ale ortogfaria polska do najprostrzych nie nalezy,
ja czuje sie w 100%polka i w ogole sie tego nie wstydze,mowisz ze masz problemy z pisaniem ale piszesz duzo lepiej ode mnie..
kosmitka ja staram sie caly czas mowic do dzieciaczkow po polsku,Ale jak czegos nie zrozumie to sie mie pyta co powiedzialam,
a z giulio bedzie jeszcze gorzej ,poniewaz ma brata ktory wiosluje kontro..

Ostatnia edycja:
anika jak slucha i rozumie to tez zawsze cos, pewnie jakby pojechal do Polski na dluzej to w mig zaczalby mowic...

ja wiem, ze nie jest latwo nauczyc dziecko mowic, obserwowalam z bliska moja kolezanke Bialorusinke, ktora uczyla swoje dziecko od urodzenia mowic po rosyjsku, mowila do niego tylko po rosyjsku, nawet jak bylismy gdzies wieksza ekipa, to jak tylko zwracala sie bezposrednio do synka (o ile nie dotyczylo to tez innych) to mowila po rosyjsku, ja w ogole bylam pelna podziwu jak ona sie z taka latwoscia przelacza,
ale mimo wszystko jej maly dlugo nie chcial mowic po rosyjsku, nie pamietam dokladnie, kiedy zaczal, jak teraz w wakacje sie z nimi widzielismy to juz rozmawial z nia bez problemu, ma 5 lat,
wiem ze bardzo duzo pracy, wytrwalosci i konsekwencji w to wlozyla... a na co dzien czasem o to nielatwo,

reklama
a musze t do tej N miec ich dekoder czy wystarczy ze mam ich karte i odbiera w dekoderze sky albo jakim uniwersalnym. ja to laik w te klocki jeste. aktualnie mamy tylko jeden telewizor....ale mieszkamy w bilocale, ale nowym mieszkanku chcialabym miec tez w kuchni, sypialni itd i nie wiem czy wystrczy mi, ze ebde miec TV nowej generacji z wejsciem na karte czy musze miec skrzynke tzn dekoder firmowy N? oczywiscie umowe z Polski to to logiczne...a ile placisz jesli moge zapyatac?

strega musisz miec ich dekoder ktory daja ci za darmo jezeli kiedys zrezygnujesz to musisz im oddac ja mam podlaczony do jednego telewizora ale pewnie jest mozliwosc podlaczenia do 2 musze zapytac meza,
ja place teraz 54 zl mam jakis pakiet podstawowy +discovery+bajki dla Lorenzo czesto sa oferty i w tedy placisz mniej moja siostra placi 48 zl bo akurat byla oferta ja placilam 58 zl ale nie mialam bajek zadzwonilam zapytalam czy nie maja dla mnie oferty no i mieli w Polsce jest duza konkurencja i staraja sie zatrzymac klijenta wczesniej mialam cyfre + ale placilam duzo wiecej i mialam mniej programow tak ze zrezygnowalam.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry