• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

w ciazy z Ale bilansow jeszcze nie bylo,wiec tak jak u was pytali sie o wszystko przy porodzie,a Giulio mialm juz karte od miesiaca...
kosmitka,sil,radze zadzwonic wam miesiac...poltora wczesniej na dziel polozniczy w szpitalu wybranym przez was do porodu,polozna wszystko wam powie,i wyznaczy termin na spotkanie,tam beda potrzebne wszystkie badania i wyniki...
kosmitka przypomnij mi bo nie pamietam,kiedy masz usg polowkowe?jakos na dniach ,prawda?
no i dowiemy sie na 100%,no moze na mniej bo 100%to tylko z amicentesi..czy bedzie alex czy ela(moze juz dawno imiona zmieniliscie a ja caly cas z alexem i ela wyskakuje)

Ostatnia edycja:
reklama
Kosmitka...albo jak masz czas i ochote to zapisz sie na kurs rodzenia...zobaczysz rozpisane tematy zobaczysz co by cie interesowalo...w sensie bardziej sprawy organizacyjne niz cot o jest porod co to jest ciaza :-))))..nie musisz chodzic na wszytskie. U mnie czesc zajec bylòa rano a czesc popoludniu ok 15..zazwyczja 2-2,5h
Pmaietanm ze wiekszosc na kursie u mnie to pierworodki byly ale bylo pare dziewczyn co juz mialy dzieciaczka a i jedna trzecie w drodze...aler chiala wlasnie poznac szpital przed
Ja zawarlam pare znajomosci ..mozmoz e bylam ostatania z terminem w grupie na 20 dziewczyn to urodzilam pierwsza heheh.. 5 miut po mnie inna dziewczyna z grupy ale silami natury a 2 dni po inna...Pozniej lezalysmy po sasiedzku. no i poamietam, ze poznaje sie blizej polozna i anoz widelec trafi sie na nia pozniej n rpzuy porodzie..mi sie nie udalo..ale pozniej wpadla mnie odwiedzic

Ostatnia edycja:
strega hehe, dobre :-)
a wlasnie tak sobie czytam o roznych szpitalach i wydaje mi sie ze wszedzie robia jakos duzo cesarek, ponad 40%, ech, ja mam nadzieje, ze jednak uda sie naturalnie...

no we Wloszech jest bardzo duzy odsetek cesarek..ale bopodbno walcza z tym...bo zawsze to operacja

Nel nostro Paese il ricorso al parto cesareo è, a livello percentuale, il più alto di tutta Europa; in Italia infatti il 38% circa delle nascite avviene tramite questa tecnica chirurgica. Il dato italiano è alquanto disomogeneo, più basse le percentuali di tagli cesarei nelle regioni del Centro-Nord (22% circa in Val d'Aosta e 24% circa in Toscana e Friuli) rispetto a quelle del Centro-Sud (42% circa nel Lazio e più del 60% in Campania). Dati che stridono con le indicazioni dell'Organizzazione Mondiale della Sanità secondo la quale la percentuale di parti cesarei non dovrebbe oltrepassare la soglia del 20% (dato in linea con le percentuali di tagli cesarei degli altri Paesi del Vecchio Continente) dal momento che il ricorso inappropriato a tale tipo di operazione non sembra portare sostanziali miglioramenti né per le madri né per i nascituri.

edit
http://www.albanesi.it/Salute/cosafare/parto_cesareo.htm

to caly artykul ..ja akurat mialam altri idicazion
placenta praevia a co z a tym poszlo to distacco intempestivo di placenta

Ostatnia edycja:
kosmitka te cesarki to 90%poludnie wloch,na polnocy tylko w przypadkach berdzo powaznych,typu strega...
na poludniu (calabria np.)to sie ciebie pytaja jak chcerz rodzic..koszmar..
u mnie nawet jak bys plakala po chinsku to by ci cesarki nie zrobili..
wiec nie martw sie ,jak chcerz natural i nie bedzie komplikacji to natural bedziesz miala(ja tez bym wolala)

Ostatnia edycja:
no wlasnie sie dowiedzielismy, ze wczoraj w nocy probowala wyjsc z lozka (mimo tych barierek) i spadla :eek: zobaczymy co bedzie teraz

anika- no najdalej, ale za to kiedys byly fajne przeloty do turynu, w ogole fajne miasto, chodzi mi o centrum, bowiem tylko tam krazylam :tak:
a powiedz mi, to jednak istnieje tu cos takiego jak polozna? tzn ona jest tylko w szpitalu tak?
hihih cos mi sie wydaje, ze na Sycyli jak jakis szpital oferuje rodzenie w wodzie, to z powodu przeciekajacego sufitu hihihi :dry:
a co to jest bilans? :eek: jezu jaka Wy skarbnica wiedzy jestescie
ja tez ogladalam rozne fora wloskie zanim zaczelam na bb, ale takie jakies dziwne saaaa

eve- sloneczka nie oddam, wykorzystuje cale na pranko ;-), no dooobrze, moze kapke :tak:, ja sie nie stresuja ta sytuacja, bowiem troche jestem z boku, ale troche mnie wkurza postepowanie rodzinki, mysle ze bobo solidaryzuje sie ze mna ;-)

strega- hihihi masz racje lepiej jak szefostwa nie ma, chociazby nie wiem jak w porzadku byl szef, to zawsze lepiej sie pracuje jak go nie ma :tak:
i to nie chodzi o to, ze sie nie pracuje, ale jakas mniejsza presja jest

kosmitka- fajnie ze masz wybor szpitala, ja to moge wybrac taki seee, lub drugi jeszcze gorszy ;-), ale tam, gdzie bede rodzic, to juz lezalam i wiem, czego sie moge spodziewac, to tez wazne, ze w razie czego nie bedzi szoku ;-)
aha, mi takie badania robil szpital na zlecenie lekarza i placilam ticket. Ale nie pamietam ile :eek:

Ja pamietam, jak mialam zabieg robiony to bylam juz gotowa a czekalam 2godz zanim przylazl anestozjolog :eek: no ale przynajmniej mili byli.

dziewczyny, a nie ma wiesci od asienki1980? ona w anglii chyba a tam byly te zawirowania pogodowe :eek:

Trzecia kawa zaliczona:zawstydzona/y: ale to ta okropna pogoda, no i siedzenie do poznej nocy :tak:, ale czego sie nie robi, jak ma sie fajne towarzycho:-D.

kosmitka te cesarki to 90%poludnie wloch,na polnocy tylko w przypadkach berdzo powaznych,typu strega...
na poludniu (calabria np.)to sie ciebie pytaja jak chcerz rodzic..koszmar..
u mnie nawet jak bys plakala po chinsku to by ci cesarki nie zrobili..
wiec nie martw sie ,jak chcerz natural i nie bedzie komplikacji to natural bedziesz miala(ja tez bym wolala)

Kosmitko dokladnie, u mnie tez tak bylo, nie bylo mowy na cesarke z powodu "widzimisie", jak masz powod konkretny to rabia bez problemu, u mnie byla pozycja posladkowa, wiec nie bylo innej opcji, szczerze mowiac ku mojej radosci, przyznaje. Mam kolezanke, ktora troche sie informowala, gdzie mozna rodzic w wodzie, bo ona bardzo by chciala, ale w Lazio tylko w Rzymie w jakiejs prywatnej klinice, a o szpitalach rzymskich to najlepiej mowia o Fatebenefratelli.

a wiecie jaka ja bylam masochistka emocjonalna w ciazy....ogladalm namietnie na jakis programie na Sky Reparto maternità....ale cvhyba to byly szpitale Bolonii..bo ja ogladalm chyba 4 edycje..ogladalm wszystko porody naturalne ..cesarki i plakalam heheh

reklama
kosmitka w sumei to tAK TO bylo oswajanie, ale ja sie raczylam czasem 2 razy w tyg po 4 odcinki godzinne hehe

tam gdzie rodzilam ja byla opcja z wanna... ale tak jak pisze kosmitka to bardziej travaglio w wannie bo na parte trzeba z tej wanny wyskoczyc
a do tego wanna tylko jedna..wiec mozwe bcy zajeta i no i wynik tampona musial byc negatywny w tym rpzypadku ..pamietam takie warunki byly

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry