• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Woow, ale chorobowe tematy sie zrobily nam tutaj, asio!!
Ja sobie wlasnie oddech lapie po ogarnieciu chatki, wpylam pomaranczki i ciesze sie slonkiem. Hurra, dostalam dzisiaj pierwsze pieniazki, kurde ciesze sie jak dziecko, od razu oczywiscie polecialam najpierw po obiecany prezencik dla Macka, biedny juz od wczoraj mi w brzuchu dziure wiercil o pensierino. Potem oczywista zakupy bo w lodowce swiatlo sie ostalo. Zaraz bede sie zbierac znowu do pracki, mialam piec jakies szybkie ciacho ale ciasno jakos w czasie. To nic upieke jutro. Macie jakies przepisy na takie ciasto rach-ciach? :-)

reklama
Dzien Dobry po weekendzie:-)
ale tu u Was sie dzialo nie nadazam ogarnac:baffled:
Pierwsze co to spoznione zyczenia urodzinowe dla Loriego:biggrin2:
a gdzie pinkysie podziewa??
co do urodzinek to i ja musze zaczac myslec co i jak bo i Fiammi w maju bedzie miala roczek:tak:
a co do podrozy to moja siostra od wczoraj na Kubie:happy2:jeju jak ja jej zazdroszcze ,my to tylko do Pl mozemy sie w tym roku wybrac i tak jak dla nas to daleko z mala:shocked2:
princiTy sie wykonczysz,a wrocil juz Twoj maz???pisalas ze schudlas to pewnie przez stres:-(

eve pewnie,ze duzo zalezy od nastawienia twoj P ma dobrze,bo podchodzi na luzaka,ja sie zaraz nastawie na zle i potem sie cykorze....kolonoskopie mojemu R robili chyba ze znieczuleniem bo cos przez kroplowke podawali i potem nie mogl prowadzic bo byl otepialy,to pewnie bylo to jakies znieczulenie,ale i tak sie darl,ale ja juz nie pamietam co to bylo....nalepiej tak jak mowisz wybrac dobra strukture do badania...ja jak mialam gastro to mi od razu nie wypalali polipow i musialam od nowa robic...ale to pikus w porownaniu do kolonoskopii...ale zostawmy te chorobska i badania...u mnie dzis tak cieplutko i slonce wiosna poprostu luczka jak tam lory po imprezie w zlobku?Chiara w tym roku bardzo sie cieszyla,bo miala dwa razy spiewane tanti auguri...w domu i przedszkolu,a w tamtym roku jej to bylo obojetne chyba...
anija jeszcze go nie odebralam ze zlobka(impreza w zlobku odbyla sie w ramach merendy rannej) ale tak jak mowisz chyba jeszcze jest mu to obojetne rano zostawilam paniom aparat fotograficzny i mialy zrobic fote jak bedzie dmuchac swieczke zobaczymy jaka mial mine:-D

temat kolonoskopia nie jest mi obca:-D moj maz pracuje jako technik w szpitalu zajmuje sie naprawa aparatur szpitalnych i nieraz mi opowiadal ze do tej maszyny wzywali go podczas zabiegu:baffled: a on nie wiedzial jak sie zachowac:szok::-D na sama mysl nie dobze mi sie robi:baffled:

Ptynia masz racje, asioooo z tymi tematami, ale poki sie rozmawia o profilaktyce to moze byc, niestety nie sa to mile badania, z reszta jakie badanie jest mile:no:. Ja bym upiekla murzynka albo muffiny, ale, ze pieca nie mam, bo sie popsiul i musimy kupic nowy, wiec teraz nic nie pieke pysznego. Jak kupimy to a vogliaaa a provare:-). Pensierino dla Macka zakupiony?? z pewnoscia sobie zasluzyl:tak:.

jestemmmm :)

nie pisalam, bo kupa pracy mnie niestety czekala w domku :no:

no wiec maz dojechal w sobote autkiem zastepczym, ale za to nowka sztuka, wiec nie marudzil za bardzo ;-)
wczoraj wrocilismy nawet dosc wczesnie ale niestety odkurzanie, pranie, na dodatek rano bylam w pracy, wlasnie powoli wychodze z tego calego balaganu, no nie ma co, moj maz zdolny jest pod tym wzgledem :angry:
i na dodatek udalo mi sie golabki zrobic, wiec bedzie mial wieczorem niespodzianke :tak:

ptynia- fajnie, gratuluje zdolniachy w domku i pracki- kazda praca jest dobra i jest powodem do samozadowolenia, nawet najmniejsza :tak:
anika- fajnie, ze giulio juz ma sie lepiej! super, ze Ci sie udalo kupic te bilety jednak po dobrej cenie :tak: potem 4osoby to kazda kwota x4 robi kolosalna roznice :dry:
luczka- spoznione ale szczere życzenia urodzinoweeeeeee, ehhh ja to zawsze nawale :zawstydzona/y:
kosmitka- mnie ta curva glicemica czeka za 2tygodnie jakos, tez sie obawiam, ze tam nie wysiedze hihihi :tak:, ale biore mojego kundelka i byle by mi nie przeszkadzano ;-)
anja- jeku, nie zazdroszcze, a jak objawialy se Tobie te polipy? moj maz ma skierowanie (ma refluks), ale niestety nie ma takich silnych, by go na to badanie zaciagnac :no: nie da sie i tyle ehhh juz raz byl, wiec wie jak to wyglada i niestety nie ma szans...
strega- jak tam Mati po poludniu???
agatka- a ja juz sie pytalam, co sie wlasciwie stalo z tym wypadkiem? No, ale w sumie najwazniejsze, ze maz powraca do zdrowia :tak:
eve- masz racje, mnie juz nic nie wzruszy w szpitalu :no: poki co troche karmienia w towarzystwie jakis nieznanych osob i odwiedzajacych na sali- to mnie przeraza, ale tak jak mowisz, w obliczu bolu czy koniecznosci, czlowiek daje sobie wszystko zrobic :dry: eve- witaj w klubie, ja tez bez piekarnika ehhhh juz bylam blisko na walentynki, ale bylam troche powolna i juz przepadlo, maz zapomnial o dovere ;-) teraz musze sie sprezyc, by nie przegapic 8marca :tak:

U nas tez pogoda nareszcie ladna, nareszcie sycylia zaczyna przypominac sama siebie, a nie jakies kraje pory deszczowej ;-) ja u tesciowej chodzilam sobie na spacerki sama, z nia, czy z kolezanka, nie ma co, tamto miasto jest o wiele ladniejsze i czystrze niz to, w ktorym mieszkamy, mam nadzieje, ze przyjdzie czas, ze sie tam osiedlimy :tak:

Sluchajcie, odnosnie corso preparto, to gdzie go robilyscie? W ogole gdzie sie robi? :dry: Przy szpitalu gdzie sie rodzi, czy w con

Odnosnie finanza, mnie dopiero niedawno uswiadomili, ze tu obywatele tez musza miec paragon :dry::baffled: Dobrze, ze wczesniej nie robili takich nalotow, bo pewnie dawno juz bym byla posiadaczka pieknego mandatu :sorry2:

My jesli dobrze pojdzie to na wakacje-po wakacje pojedziemy do Polski malego poobwozic po rodzince a zwlaszcza prababci pokazac :tak:

sil corso pre parto mozesz robic gdzie chcerz,zazwyczaj kobiety robia go w szpitalu gdzie majja zamiar rodzic,ale sa i consultori famigliari co robia te kursy,asl,sa tez kursy prywatne,wiec mozesz isc gdzie ci sie bardziej podoba lub gdzie masz blizej,najlepiej byloby w szpitalu gdzie bedziesz rodzic...
kupilas juz cos dla giulietto?pochwal sie bo ja strasznie takie sprzety lubie,nie raz mi sie zdaza ogladac wozki na internecie,napewnoo nigdy mi juz nie bedzie potrzebny ale poprostu bardzo lubie..

Sicilpol ben tornata na wlasne "smieci", nie ma to jak stare dobre powiedzenie...wszedzie, dobrze ale w domu najlepiej. Twoja tesciowa to gdzie mieszka, bo ty w Agrigento tak? Wiesz bez pieca to dramat, tym bardziej dla mnie, bo ja to uwielbiam slodkosci wypiekac, szczegolnie, ze moj P z kolei uwielbia je zjadac, maly z reszta tez, wiec az radosc piec, bo jest komu jesc:-). Tak jednak jestesmy w kropce, bo oprocz pieca przydalaby sie i zmywarka, choc ja tam nie mam swira na tym punkcie, bo bez zmywarki sie obejde...wiec moj P wymyslil, ze moze cala kuchnie zmienimy:szok:. Bo jak sobie policzymy koszty pieca, zmywarki i ewentualnej przerobki u stolarza, bo mebel na zmywarke potrzeba przerobic, to troche dorzucimy i nowa kuchnie bede miala. Obecna nie jest nasza, odziedziczona;-), wiec nie byloby mi jej zal. Musimy to jeszcze przemyslec, bo koszt nie byle jaki. Ale piec musze miec!!
Jesli chodzi o kurs, to ja chodzilam do szpitala, w ktorym mialam rodzic, nie podobal mi sie ogolnie rzecz biorac, nie bylo jak w filmach:no:, z pilkami, materacykami, partnerami, nieeee. Potem i tak okazalo sie, ze cesarka w planach wiec ot tak pochodzilam sobie.
Mocna jestes z tymi paragonami!!:tak:, u nas jak finanza robila nalot kilka tygodni temu, to wlasnie ludzi co ze sklepow wychodzili wypytywali glownie. Nawet moj tato sie nauczyl brac scontrino w sklepach jak byl u nas, tak go nastraszylam;-), i tak mu zostalo, teraz w PL tez zawsze zabiera, z reszta maja wprowadzic i w PL ten obowiazek.

sil u mnie sie robilo w consultorio kurs,ale to roznie jak pisala anika...i u mnie tez nie bylo jak w filmach ale bardziej teoretycznie i koniec...co do tych polipow to one sa raczej bezobjawowe odkrywa sie przez przypadek albo jak u mnie bo mialam bakterie.....mnie tez ciekawi co juz masz dla maluszka? wow eve nowa kuchnia ale ci fajnie ja zmienilam dwa lata temu to pewnie nie szybko zmienie:-)ja tez lubie piec ale u mnie nie ma kto jesc oprocz mnie:-D

reklama
Witajcie z samego rana :)
Dzieki za porady, nastepnym razem jak bede u gina, to wlasnie o to musimy sie wypytac, bo ktos mi musi jak krowie na rowie wytlumaczyc wzystko bym potem nie zapomniala, ze w ogole trzeba oddychac ;-)
Ja cc raczej miec nie bede, o ile nie bedzie to konieczne, tak wywnioskowalam ze slow lekarza, bym robila wszystko by bylo jednak naturalnie. Ja tez jestem za natura- wiecie jak to jest, czlowiek glupi, nie zdaje sobie pewnie sprawy z bolu i w tej nieswiadomosci brnie :confused2: Moj maz tez jest za natura, ale nie widze w ogole powodu, by takie opinie wypowiadal, bo jak do tej pory nie zauwazylam, by to on bylw ciazy ;-)

Co do wyprawki, to dotarla paczka od rodzicow, mam juz wszystkie ciuszki, brakuje mi doslownie 2spioszki, pare sliniaczkow, jakies buciki i bedzie koniec :tak: Moi rodzice zaopatrzyli mnie we wszystko.
Procz tego mam tez polskie kremiki do dupki, masc majerankowa, 3butelki o roznych wielkosciach, antykolkowe, plus rozne smoczki do nich- wszystko tommee tippee zakupione w Polsce za 1/3 ceny wloskiej (do tego pojemniki, dozowniki do mleka, akcesoria dla mnie potrzebne do karmienia piersia). Smoczki, gryzaczki, pieluszki tetrowe, flanelkowe, jedna paczke tych pampersiakow newborn, fride do noska i sol w sprayu, patyczki, nozyczki, ogolnie akcesoria do pielegnacji urody malego ;-)
Jeszcze musze sie przejsc do apteki, by zamowic purelan, kremik z wysokim filtrem takze medeli, oilatum i jakies chusteczki.
Musze takze zakupic proszek, by zaczac moze juz jakas przepierke? Nie wiem :confused2:
Takze Jestem super zadowolona z rzeczy nadeslanych przez moich rodzicow, oby maly zdarzyl powynaszac wszystko :tak:;-)
Moja siostra takze mi przesle paczuszke z rzeczami, ktore kupila troche w Niemczech (gdzie mieszkala) i we Francji (gdzie mieszka aktualnie) plus rzeczy przez nia wlasnorecznie wykonane- na szydelku, czy na maszynie, bowiem niestety to ona odziedziczyla wszystkie te zdolnosci manualne po mojej babci ;-) Mi dac szydelko to sobie tylko krzywde zrobie :tak:

Co do wiekszego kalibru, to pierwsza rzecza, ktora zakupilismy bylo lozeczko turystyczne :tak: Bylo w dobrej cenie, wiec nie chcielismy przepuscic okazji.
Moj maz sie napocil niezle, tym bardziej, ze na instrukcji widnialo: "montaz w 1min" a on po 30min mial cos, co mogloby wskazywac na forme lozeczka, ale nie do konca ;-)
Teraz w poniedzielek, przed kardiologiem mamy zobaczyc inne rzeczy, chodzi nam o lozeczko, ewentualnie jakis mebelek, zobaczymy co jest fajnego.
Osobicie jestem rozdarta,bo z jednej strony chce byc ekonomiczna i myslec na trzezwo, lozeczko bedzie sluzyc pewnie z 3lata, wiec nie oplaca sie wydawac fortuny, tak samo nie jestem przekonana co do urzadzania calego pokoiku z komplet mebli dzieciecych, to kosztuja fortune, a za 5lat maly Ci powie, ze on pszczolek nie chce :baffled:
Strasznie mi sie podoba lozeczko takie:
Lettino-Clementina_1.jpg1166.jpg
Ale niestety nie jest to na nasza kieszen, zreszta wydaje mi sie to szlenstwem, nie wiem, kto kupuje tak drogie meble :no:
Myslalam o takim lozeczku, nie bylo by glupie:
59b222f09775486c20f39cb1398bf920.jpg
Nie jest zle pomyslane, bo mam 3w1 a przeciez dziecko mi sie nie roztroi i nigdy nie bedzie uzywac wszystkiego ;-)

No i jesli chodzi o wozek, nadal jestem za Quinny, choc nie moge go tu upolowac, by zobaczyc, przejechac nim :no:
W miedzyczasie patrzylam na bugaboo, phil&teds, ale bugaboo to moim zdaniem troche przerost formy nad trescia, phil&teds zas nie ma za super opinii.
bugaboo.jpg41Pf-FmEc4L.jpg

Jeszcze w miedzyczasie zakochalam sie w quinny moodd (chyba nastepca buzz'a, bo jakby nie bylo bardzo podobny), ale jak szybko sie zakochalam, tak szybko mi przeszlo, raz, ze cena jak z gwiazd, dwa, ze my, jednak musumy myslec o czyms, co sie ladnie zlozy i bedzie mozna wejsc bez problemu do samolotu, a siedzenia kubelkowe to chyba nie jest najszczesliwszy pomysl.
trio-moodd-brown-fierce.jpg

Co do bujaczkow :tak:
Tu pewnie bedziemy juz liczyc na prezenty od bliskich, nie chce kupowac tego sama i potem miec 15roznych, ale mam swoich faworytow :tak:
$(KGrHqQOKpkE26j0LLhJBN)6Tkr4)!~~_12.JPG$(KGrHqQOKjoE6WIlI-w,BOnW4WS4kw~~60_12.JPG$(KGrHqF,!gsE7!l57fw0BPFZZ,hhTg~~60_12.JPGl_h3722.jpg

Ogoleni podobaja mi sie marki bright starts i nattou :tak:
Takze haba i petit bateau, ale to jakbym na bank napadla ;-) (ale tu na szczescie np z ciuszkami zalatwila mi siostra, bo we francji nie kosztuje to tak duzo)

Mamy pokoik pomalowany na taki delikatny zolty (juz przy remoncie byl nadany taki kolorek) ale mnie kusi jednak niebiesko-zielony. Niestety meza przekonac sie nie da ;-) Chyba ze sama machne, ale nie znam sie niestety na tym :no: do tego brzuchol urosl, wiec coraz to gorzej mi idzie ze wszystkim :zawstydzona/y:

No, takie sa moje typy, plany, zobaczymy jak nam to wyjdzie wszystko w praktyce :tak:

Ogolnie tak sobie mysle, ze miec sklep z rzeczami dla dzieci, to chyba najlepszy interes jaki mozna sobie wymyslec. Nie wiem, czy czytalyscie ostatnio, ze Wlochy wydaja na dzieci okolo 40% wiecej, niz rodzice z innych krajow UE.
Nie chodzi tu o wszystkie *******ki, bo to jest jakby nie bylo nasz wybor, chodzi przede wszystkim o mleko, sloiczki, leki, pieluchy. Np fakt, iz lekarz przepisuje dany produkt a nie inny. Ponoc maja sie temu przyjrzec. Miejmy nadzieje :tak:

Anja- teraz tak sobie mysle, ze u mojego meza takze wykryli polipy, nie pamietalam... ma problemy z zoladkiem, a takze prawdopodobnie cos z dolnymi warstwami ukladu trawiennego :no: Niestety o ile refluks i polipy wykryli, o tyle zaparl sie na etapie nastepnej gastroskopii a juz o retroskopii nwet mowic nie pozwala. Niestety on strasznie zle jada, w domu staram sie jak moge, nie smaze, w ogole nie uzywaz glebokiego oleju. Problem w tym, ze on stoluje sie w pracy- gdzie nie mam nad nim kontroli, a na dodatek nie moze sie opanowac na widok czegos smakowitego
no.gif
Lasuch z niego niesamowity ehh, szkoda tylko ze nie rzuca sie tak na zupy warzywne :confused2:

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry