• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

anika,ja wiem,ze nie chodzilo ci,ze musisz miec i kropka,bo wymagaja,ale faktycznie ma najwazniejsze informacje...mnie sie do tej pory nikt o nia nie pytal,choc ja bym wolala zamiast tego wywiadu na ps,tylko raz bylismy,zeby tak jak piszesz wzieli ksiazeczke i sami sobie zobaczyli,bo jak czlowiem ma nerwy to sie plata i mota z pamiecia,tak jak piszesz...ale co region to inaczej..

reklama
no wlasnie co region to obyczaj...
ale fajnie ze mamy ten nasz watek,bo tyle nowych ciekawostek sie mozna dowiedziec...
zyta napisze za moment to co mialam na mysli wczoraj na temat polakow i wlochow,pewnie znowu sie zle wyslowilam,nie chodzi tu o mezow,ale ogolnie o 2 narody...

Ostatnia edycja:
musialam sie skupic...
zartuje ...mialam troche rzeczy do skonczenia..
a wiec..w tych zlotych myslach troche prawdy jest..na temat naszych polakow i naszych wlochow...
kultura spozywania alkoholu w polsce niestety jest kiepska...we wloszech tez sie pije alkohol,ale wszystko co sie z tym wiaze inaczej wyglada,w polsce na jakiejkolwiek imprezie malej czy duzej podstawa to wodka,niestety na ulicach kobiety pijanej przez 20lat mieszkania we wloszech nie widzialam a same wiecie ze w polsce tak nie jest,nie tylko kobiety,ale i mezczyzn zataczajacych sie czy zwracajacych przy slupie,lub spiacych na przystanku tez nie...a co do wlochow i ich zdradzania...
ladna kobieta,ubrana np w mini gonne i stivali,ladna i zadbana,nie przejdzie we wloszech spokojnie przez ulice,bez jakiegos komentarza,gwizdniecia lub odwrocenia sie przez mezczyzne,w polsce zas nikt na ciebie uwagi nie zwroci,napewno mezszyzni co cie widza mysla sobie to i owo..ale nikt z rzadnym tekstem czy trabieniem klaksonow nie wyskoczy...
co wy na to dziewuszki???
ajna dobrze by bylo z tym krakaniem,ale najpierw to bym sobie wykrakala jakis pieniazek...

Anika ja wiem, ze nie beda cie pytac na ps o ksiazeczke, bo to nie odpytywanie w szkole, ale posiadanie ksiazeczki moze ulatwic zycie i rodzicom i lekarzom, bo wiele nie trzeba by w panice zapomniec np grupe krwii wlasnego dziecka. Niestety nawet o to nie zapytali, zapytali tylko czy dziecko posiada jakies alergie, ale poziom ps pozostawia wiele do zyczenia, wiec lepiej omijac poki mozna. Z tego co piszemy, to juz nawet nie roznice miedzy regionami, ale miedzy prowincjami, bo Luczka tez w Lazio a nie posiada, poza tym niestety zalezy od lekarza czy wpisze, czy nie wpisze. Mnie pediatra wiele nie wpiasal, bo zadnych chorob zakaznych dziecko nie przechodzilo poza quinta e sesta malattia, ale juz np otorino naskrobal.

W odniesienie natomiast do poruszonej kwestii meskiej:biggrin2:i nie tylko, to alkohol w PL jest zmora, i niestety chyba niewiele sie polepszylo. To co mnie przerazilo, ze nawet mlode osoby pija na calego, dziewczyna pchajaca wozek z dzieckiem popija z piesiowki .... i to mi sie zdarzylo zobaczyc niestety, ale moim zdaniem uzaleznione to jest srodowiskiem, w jakim czlowiek wyrasta, zyje, pracuje. Ludzie posiadajacy kulture osobista na wyzszym poziomie odchodza od alkoholu i pijanstwo jest im nieznane, ostatnio rozpowszechnila sie i w PL kultura picia wina, a jak wiadomo, wino jest drozsze od wodeczki, niestey nie wszyscy moga sobie na to pozwolic. Moj P wszstkim opowiada, ze to co go mile zaskoczylo w PL to np fakt, ze jak jest jakas zakrapiana impreza, to zawsze jest ktos, kto nie pije, badz zalatwia sie odwoz, dowoz, taxi, w kazdym razie za kolko po pijaku odpowiedzialni ludzie nie wsiadaja. W IT natomiast tego nie ma, wino do obiadu to normalka i potem wsiada sie w samochod i sie jedzie.

Ladna i zadbana kobieta w PL tez nie przejdzie niezauwazona, najwazniejsze by apprezzamenti byly kulturalne, mysle, ze kazdej z nas jest milo jak ktos kulturalnie obdziela komplementami,a z tym czasami w PL jest niestety problem.
Poza tym ja jestem zdania, ze oczy sa by nimi ogladac to co piekne....ogladac!!! mnie tez czasami sie zdarzy podziwiac pewne egzemplarze:biggrin2:, wam nie???

Kosmitka bentornata!

dziewczyny, to kraczcie tylko tam porzadnie, dla calej naszej komitywy :tak:;-)

Dzieki Wam znow za info, ja wypunktowalam hihihi bo wczoraj mi nerwy puscily jak sobie 40min czytalam i odpisywalam a potem mi wszystko zninelo grrrr

Ja o te ksiazeczke sie pytalam, bo wlasnie na forach wloskich zarejestrowalam, ze co region to inaczej i bylam ciekawa :tak:
Co do plynow do kapania, to tak myslalam, ze tu nie ma, wiec zamowilam u siorki, zobaczymy, jak bedzie uczulac (ale nie powinno) to bedzie uzywac mama i bedziemy wybierac te wloskie :tak:
A i dzieki za info o pamersiakach, czyli do 30euro bedzie ok, bo my tu niedoinformawani jestesmy ;-)

Opowiadalam Wam jak przymierzalam te pidzame w prenatalu (tu dzieki Anika, kurcze mi cos chyba mozg wywialo, nie wpadlabym ze moge sobie kupic normalna...:eek: a przeciez w sumie to logiczne..- dzis bylam na pierwszym rekonesansie)
Z kabinie obok przymierzala cos babka, z skrocie ekspedientka pytala sie ja o karte, bo jakby cos chciala kupic wiecej to sie oplaca... babka mowi ze karte maja, ale przeciez oni juz wszystko majaaaaaa w koncu ona rodzi w lipcu :baffled:
Tak sie zestresowalam, ze sie tylko za mna kurzylo tak zwiewalam ;-)
Bo my w szarej...jestesmy z zakupami ;-)

A i u nas tez wiosennie :tak: wlasnie wrocilam ze sloneczke- nie za duzo, by w packi nie byc no i by maly nie byl prazkowany jak tygrysek ;-) ale jednak tego mi bylo trzeba, podladowal bateryjki sloneczne :-D

Hej dziewczynki!! Pamietacie mnie jeszcze? Troche was zaniedbalam, ale staram sie skupic na mojej corci, probuje na wszystkie sposoby wpoic jej w miare systematyczny rytm dnia i nocy - żeby w koncu zaczela mniej budzic sie w nocy, bo jestem wykonczona.. Zagladam czasem do was no i do pazdziernikowek, bo moge porownac czy inne dzieciaki w wieku Giulii maja podobne problemy, wiecie, bardzo mi to pomaga nie martwic sie o pierdo_ly :tak:
Poruszacie takie fajne tematy a ja bidna nie mam wiecznie czasu sie udzielac.. Dzis sprzedalam mala dziadkom, bo po poludniu lece do pracy.. bedziemy testowac czy da rade przespac noc u nich, bo chcielismy w sobote pojechac do Spoleto gdyz mamy 1 noc w hotelu gratis, wiec zwiedzilibysmy ciut i odpoczeli, ale z nia jeszcze sie nie da za bardzo, wiec zostawilibysmy u dziadkow, tylko ze martwie sie czy da rade spac nie u siebie..:szok: Martwie sie strasznie, jej jakie to ciezkie oddzielic sie z mala chocby na chwilke..
Ps. ja mam ta ksiazeczke pediatryczna, ale moja pediatra wypelnia tylko wage, wzrost i wiek, a te potrojne kartki do wypelnienia sa nietkniete..:eek: Czyzby ASL ich nie wymagal?
Ah i widzialam ze pytalyscie o lewatywe i golenie do porodu. A wiec mi zadnej lewatywy nie robili, nawet nie pytali o wyproznianie, a o golenie spytali czy jestem ogolona, ja oczywiscie wiedzac ze w krotce moge rodzic- golilam sie codziennie, w ten sposob nikt mnie nie golil, bo sama sie ogolilam :-p
Buziaki dla wszystkich, jak tylko mala zacznie dawac mi ciut wiecej czasu, obiecuje ze bede pojawiala sie czesciej :tak:

Ostatnia edycja:
Buon di!
Sicilpol ale pytan pozadawalas, ankieta jakas czy co?? :)

Pampersy?? ja juz cen nie pamietam, ale pamietam, ze zobilam zapasy w PL, bardzo sie oplacalo, oczywiscie potrzebny samochod :)

Olejki do kapieli, ja uzywalam Nivea oil, fissan, zalezy, bez preferencji

Ksiazeczki zdrowia, ja mam dla malego ksiazeczke Servizio Igiene Pubblica, dostal ja przy wypisie ze szpitala, wpiasuja w nia wszystkie szczepionki.

Lewatywa...ja mialam robiona, ale mialam cesarke, wydaje mi sie ze robili ja wszystkim, ale nie pamietam na 100%

Kochane WIOSNAAAAAAAA, pogoda miodzik :))))
Milego dzionka

Apropo pampersow, to mi progressi sie slabo sprawdzily.. czuc mokrosc jak dotkniesz palcem.. Baby dry jeszcze nie kupowalam, bo boje sie ze za bardzo mi sie spodobaja :-D A uzywam sole e luna i sa rewelacyjne jak dla mnie. Dupke malej zawsze smaruje granatowa pasta FISSAN i nie ma najmniejszego zaczerwienienia, pieluszka spokojnie przetrwa cala noc, rano wazy pol kilo tyle ma siku w sobie, a przelece palcem i jest sucha:szok: Zwykle kosztuja 5, 75 euro za paczke ale ja wlaze na strone tuttiprezzi.it przegladam wszystkie promocje wszystkich supermarketow i sklepow z detersivami i ZAWSZE znajde je za 3,30 - 3,50 euro.. Wiec wychodzi taniej niz jakiekolwiek inne ekonomiczne. A na start kupowalam huggies newborn na allegro w pl. razem z ciuszkami i nawet wanienka dla malej i mama mi wszystko przed porodem przywiozla autokarem, zreszta czesc slala mi autokarem juz miesiac wczesniej :tak:

Sicilpol, a po co ten pospiech i strach kochana, najwazniejsze bys miala przygotowana torbe do szpitala, poza tym pisalas, ze wyprawka juz przyszla poczta;-), przeciez najwazniejsze juz macie, cala reszte ewentualnie brakujacych ci rzeczy dokupisz, albo dostaniesz w prezentach, wiec spokojna glowa. Wiesz jak to ludzie lubia przesadzac.

Jesli chodzi o sen maluszkow, to ja pamietam, ze moj maly tez budzil sie w nocy, jest to normalne, dzieci karmione piersia sa w wiekszosci nieregularne w godzinach snu, budza sie czesciej.
Ivi ja mam przed oczami jakby to bylo dzisiaj buzke i smutne oczka mojego malenstwa zostawionego tesciowej na 6 godzin, mial 4 i pol miesiaca, ja wrocilam do pracy, przez 6 godzin dziecko plakalo, jak po niego przyszlam czulam sie podle, mialam wyrzuty, nie zapomne tego spojrzenia nigdyyy:no:. Na szczescie udalo mi sie wywalczyc nalezne mi godziny na karmienie i tym sposobem przerwa byla krotsza.
Oczywiscie kazde dziecko jest inne...ja mojego nigdy nie zostawilam u tesciowej na noc, balaby sie ona po pierwsze zostac z malym dzieckiem, nie mowiac o moim niepokoju.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja ja od malenkiego zostawiam u babci na kilka godzinek przynajmniej raz w tygodniu. Czasem marudzi, ale zazwyczaj sobie radzi swietnie i jest wesola. Martwie sie strasznie, ale nie chce zeby byla uwiazana tylko do matki i bala sie calej reszty swiata. Mama wroci, mama kocha, nie ma sie co martwic... tego chce ja nauczyc.. Zobaczymy...:szok:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry