Ivi1
Fanka BB :)
Niom oja na szczescie jest czesto z dziadkami, zobaczymy jak sobie poradzi, ajk bedzie ciezko, to mam jak po nia przyjechac.. Mnie pociesza mysl, ze moja tesciowa od 3 miesiaca wracala do pracy i zostawiala obu synow z dziadkami i dali rade, wiec czemu ona mialaby nie dac?oj, ale mam czytania ;-)
anika jesli chodzi o porody w Polsce to chyba roznie i z goleniem i z lewatywa, ja sie sama depiluje i mnie nigdy dodatkowo nie golili ;-) moja kolezanka z kolei mowila, ze ja potraktowali tylko miejscowo, tam gdzie mieli ja naciac, nie wiem jak to w wiekszosci wyglada...
jesli chodzi o lewatywe to przynajmniej tam gdzie ja rodzilam, nie robili standardowo, chociaz przy pierwszym porodzie zapytali, czy chce, przy drugim nawet nie pytali...
sicilpol Oilatum jak masz jak zdobyc to ja tez bardzo polecam, jest super bezpieczny, nie wiem czy jest we Wloszech, my kupilismy wlasnie zapas w Polsce :-) a potem uzywalismy plynu do kapieli NIVEA, ogolnie produkty NIVEA w przypadku moich chlopcow swietnie sie sprawdzaly...
jesli chodzi o przygotowanie do porodu, to my jeszcze nie wszystko, ale juz troche mamy, wozek, fotelik, ubranka i inne *******ki :-) teraz musimy zrobic jakies wielkie porzadki, zeby gdzies to wszystko umiescic
anja dzieki, moj brzuszek zyje wlasnym zyciem ;-) duzy jest, podroz zniosl super dzielnie, ale dzis za to mam jakies skurcze od rana...
ivi ale Twoja Giulia juz duza :-)
powodzenia z tym spaniem u babci, ja to bym nie dala rady takiego maluszka zostawic babci, ale w naszym przypadku to babcie mialy rzadko kontakt z dzieciakami i jak jezdzilismy do nich na weekend to w nocy bylo zwykle stresowo, nawet jak my bylismy, szczegolnie w przypadku Mikolaja...
a wlasnie sobie przypomnialam, ze zapomnielismy kupic spirytus do pepka, czego we Wloszech sie uzywa do przemywania pepka???
( i tak sie boje, ale musze sprobowac, jak bedzie bardzo zle, to moze zabiore z nami?)Do pepka uzywalam wody utlenionej a potem posypywalam cicatrene w proszku - pieknie wysuszalo i goilo, zarowno w szpitalu jak i pediatra kazali mi tego uzywac, moge polecic z czystym sumieniem

taka przemila osobka jak Ty !!wszystko jest chiaro Ja to zawsze mowie buono e cattivo da tutti parti!!!poza tym co kraj to obyczaj no i oczywiscie kultura!!!!a co do epidurale to kochana pomoglo w pewnym stopniu,ja mialam porod wywolywany bo wczesniej mi odeszly wody a skurczy 0 a wiec po nocce w szpitalu podlaczyli pod ossitocine e vai do 4 cm.rozwarcia nie mogli dac znieczulenia myslalam,ze przez okno wyskocze a pozniej po zastrzyku jaka ulga
napisalam pol posta i komputer mi sie wylaczyl
;-)