• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Anja, ok ciiiiiiicho, wiesz masz racje, formia do najpiekniejszych nie nalezy, no ale jest morze, a Anika ma daleko hahahah a ona tak lubi:-)
Poza tym masz blisko do Gaety, wybrzeze miedzy sperlonga a gaeta to perelka, po prostu cudo, prawda??, gdzie chodzicie na plaze??

reklama
oj dziewuszki do formia napewno daleko mam...
ale na moja piekna ligurie w miare blizko..godzine drogi samochodem do pierwszej plazy...
a liguria piekna,...
zman te wszystkie pasty i te meridionali,calabreske i te z polnocy,ja do tych nale<e ze jem co popadnie ..

Witajcie
Ja dzis od 4:30 na nogach, wpierw obudzilam sie sama, potem ktos mnie rozbudzil do reszty ;-) w konsekwencji o 7 wychodzilam z domu na targ, wykapana i wypachniona ;-)
O 9 wrocilam i tak sie rozbijam...
Na obiadek zrobilam taboule, bo dzis ladnie cieplo i az przyjemnie zjesc cos chlodnego :tak:
Miesko przykladam na wieczor :tak:

Anika- z gazem czekamy, podpisy zebrane, zlozone w miedzyczasie jakies pieniazki przyszly do comune, w maju wybory, wiec szczytem byloby, gdyby nic nie zrobili :no: z woda u nas ok, co prawda Agrigento jest slawne z problemow "wodnych", my w poprzednim domu mielismy 1500l w sumie w cysternach (to byla jedna w wielu rzeczy, ktore mnie tu zaszokowaly, fakt nieustnienia wodociagow...) i np. na 3dni to bylo tak na styk... a ze miasto czasem bezczelnie nie dawalo wody np. 10dni (przewaznie tak sie zdarza latem, gdy musza jeszcze obsluzyc miasteczko San Leone- nad morzem, a ze wiele politykow ma tam domki, wiec jakzeby nie... a nam wmawiano ze guasto i guasto...)... ehh zle czasy to byly :no: nauczylam sie myc dom w 2l wody zrodlanej i myc glowe takze z 2litrach wody... lub braz prysznic w misce wody...
Od roku stan sie poprawil w sensie, ze tam otrzymywalismy wode co 3dni srednio i nadal byla na styk, tu mam 4500l, wiec problemu juz nie ma zadnego :tak: jednak czlowiek uczy sie doceniac wode i oszczedzac ja, jak jej nie ma. Moja rodzina to typowi oszczedni poznaniacy i moja mama sama przyznala, ze nie potrafi az tak oszczedzic wody myjac naczynia, jak to robie ja ;-)

Zyta- ja do Polski przewaznie bez meza, obydwoje zawsze nas to cieszylo, kadego z innych powodow ;-) jezdzi tez do Poznania, ale nie tyle co ja. Teraz sie skonczylo, bo nie chce nas juz zostawic samych i mowi, ze nie pozwoli, by maly sie bardziej do mnie przywiazal niz do niego ;-) zazdrosnik jeden ;-)

cucciola79- ja tez colpi di sole :tak: i mam takiego swira, ze musza byc perfekcyjne, dlatego czesto potem zawodze, ze cos jest nie tak... znajoma fryzjerka robi mi na grzebieniu i tylko u niej mi sie podoba :tak:
ja tu jestem sama, rodzina w Polsce

luczka- co do tv to polecam enke :tak: ja mam od ponad roku, place 49zl miesiecznie, nie wiem czy jest nadal taka oferta, bo ja przy przedluzaniu umowy niezle sie napocilam, by dostac w ten samej cenie, chcieli mi podwyzszyc do 54zl chyba (hihi nie wiedzieli, ze maja do czynienia z poznaniara hihih) ale nie dosc ze jest tam duzo fajnych kanalow, multum kanalow dla dzieci, to jeszcze dekoder mozna podlaczyc do internetu i otrzymujesz szereg fajnych udogodnien :tak:

eve i jak tam z woda? ja co prawda nie umiem mowic jak oni, ale ich rozumiem, nawet jak procz akcentu uzywaja takze gwary :tak: co prawda nie w 100%, no tak 80%, reszte sobie dospiewam sama i nawet czasem mi sie zgadza ;-) Za to czasem cos przyniose z pracy, jakies slowko sycylijskie i moj maz pada trupem, bo on nie za bardzo lubi, jak uzywam sycylijskiego, mowi, ze to brzydko wyglada, w sensie, ze to ich jezyk, a ja mam mowic po wlosku
wink2.gif
ma racje, musze wpierw przestac kaleczyc jeden jezyk, by zaczac kaleczyc drugi ;) ale czasem mi sie wymknie jakies sciarrare, czy ooou
Ja jestem bardzo ciekawa tego ich unikalnego jezyka, podoba mi sie, ze jest w nim tak duzo zapozyczen szczegolnie arabskich
yes2.gif

A co do Ragusa Marina- byc i widziec
yes2.gif

ivi- superrrr z mala! :) a co do neapolu... ja widzialam tylko centrum, sobie polazilam po muzeach i glownej ulicy, bylam z mezem jak mial szkolenie i mnie tak nastraszyl, ze jak sie zgubilam i chcialam pomoc sobie nawigacja w telefonie to myslalam, ze padne ze strachu
Za to pizza...mniammmmmm juz nie pamietam, ale bylismy tam 3dni i kazdego wieczoru pizza
yes2.gif
szczyt ekstazy przypadl na ostatni wieczor i pizze u Sorbillo to chyba sie nazywalo...

strega- jak tam porzadki i nowe mieszkanko?

No tak dziewczyny... sicilpol to juz afryka nietety ;-) pod kazdym wzgledem... :baffled:
Ale za to sie juz opalam ;-)

Ostatnia edycja:
sicilpol ja mam enke ale za 54 zl nie wkurza cie ze przestawili Tvn jako pierwsze kanaly? mnie bardzo:wściekła/y: nie moge sie przyzwyczaic
Anika no to teraz sie obrazilam;-) mnie to bardzo smieszy jak oni sie wyruzniaja a w Polsce to my prawie sasiadki i tez nie lubilismy warszawiakow bo przyjezdzali nad jeziora i sie cwanili zawsze mowilismy ze napewno caly rok jedza chleb ze smalcem a potem wyjezdzali na mazury i byli wielkimi panami:-D ja jezdzilam nad jezioro Dadaj i tam jest taka czesc zabudowania ktora nazywa sie "Warszawka" tam przyjezdzali warszawiacy na tak zwane "wczasy pod grosza"
eve moj maz mowi czysto po wlosku a tesciowa zaciaga Romano i ja nieraz tez moj maz barzdzo tego nie lubi;-) kuzynka ma meza napoletano i on mowi po wlosku a jego mama jak do nich przyjezdza to stretto napoletano na poczatku w ogole jej nie rozumialam a teraz ja rozumiem albo przytakuje jak czegos nie rozumiem:-D w sobote bylismy w Nettuno i przejezdzalismy przez Latine ty mieszkasz w samej Latinie?
a tak po za tym moj maz wlasnie wraca z Napoli byl tam sluzbowo
ivi dzielna dziewczynka z Giulii

luczka, ja mam ustawiona swoja liste kanalow :tak: inaczej nie potrafilam sie przyzwyczaic na dodatek wlasnie wkurza mnie, ze ktos mi dyktuje pierszenstwo kanalow do ogladania :dry:

Kochane my jak zwykle z rana na spacerku w parcu bylysmy :-DFiammi ma tam juz kilka kolegow i kolezanek a wiec pedzimy jak szalone pobawic sie z maluchami;-)
oo a tu ile naskrobalyscie od rana:szok:
Anikaco fakt to fakt slysze jak tutaj na maremmie tak dziela Italie ze po toscanie to juz poludnie ojj ale sie naslucham a o Neapolu i swoich mieszkancach terronach mamusku jeden kraj a tak sie traktuja wszem i wobec:no:dziekujemy za uznanie Ania;-)
Iviwidzisz poszlo dobrze a wiec milego Relaxu,czekamy na nowinki jak bylo:-)
sicilja tez tutaj mam jedna zaufana fryzjerke,czesala mnie do slubu super robi wloski i wola malo,po znajomosci,wczesniej nie moglam znalezc dobrego fryzjera ,mi na pazlotka kladzie farbe
luczka jak po spacerku jak sie czuje synus??ja tez mam polskie kanaly malo ale mam na satelicie znalazlam:-)

sicilja tez jestem taka ,ze bez umalowanego oka to ani rusz z domu ale przy dziecku troszke wszystko sie zmienia,wszystko w pospiechu,wczesnie wstajesz wysypiaj sie wysypiaj teraz !!!

luczka, ja mam ustawiona swoja liste kanalow :tak: inaczej nie potrafilam sie przyzwyczaic na dodatek wlasnie wkurza mnie, ze ktos mi dyktuje pierszenstwo kanalow do ogladania :dry:

ooo tez musze tak zrobic:tak:

cucciola dzieki ze pytasz. Lorenzo ze spaceru nie chcial wracac do domu i jeszcze z dziadkiem zostal pol godziny w ogrodzie tak jest cieplo ze jak wstanie z drzemki pojdziemy do ogrodu

sicilpol ja mam enke ale za 54 zl nie wkurza cie ze przestawili Tvn jako pierwsze kanaly? mnie bardzo:wściekła/y: nie moge sie przyzwyczaic
Ja tez zastanawiam sie nad zmiana na enke bo polsat zaczyna mnie coraz bardziej denerwowac. Ja juz 6-ty rok mam tu polsat, na poczatku placilam 36 zl, teraz 58, ale nie chodzi o pieniadze, chodzi o to, ze non stop zmieniaja kanaly, blokuja sie czesto, kiedys byl juz to wspominalam taki super kanal dla dzieci Cbeebies, bajki edukacyjne, fajne krotkie bajeczki dla maluszkow, teletubisie :-), quizy dla starszych, Patryk byl zachwycony, nauczyl sie wielu piosenek, i nagle zlikwodowali, wstawili disney junior i ok. Teraz np od jakiegos czasu TVN mam nieczynny, musialabym zadzwonic, ustawiac, juz czasami nie chce sie mi po prostu.
Sicilpol, ja pamietam, ze moje pierwsze "brzydkie" slowko po wlosku to bylo sycylijskie, bo mojego ex ojciez pochodzil z siracusa i nauczyl mnie (wowczas nie mowiaca w ogole po wlosku) min...ia:zawstydzona/y:
Luczka mnie prawdziwy rzymski dialekt bardzo sie podoba ale ten storico, tak go nazwijmy, na kamping przyjezdza babulenka z rzymu, ma ok 90 lat, i parla romano, bellissimo:tak:.Do tego babunia ma swoje super poglady, bo rzym dla niej to tylko centro storico, trastevere, vaticano, navona,itp, natomiast juz garbatela, tuscolana i cala reszta za murami to juz borgata:-):-)czyli aouuuuu.
Sicilpol tak w koncu z woda zrobili, przyjechal pan technik w poludnie, ale woda do licznika dochodzila, zalal cale portico, sam siebie:sorry2:, ale do mnie woda nadal nie dochodzila, okazalo sie, ze napewno po wykonanych pracach, wzroslo cisnienie i poprowadzilo piasek i cala reszte do rur i sie pozapychaly. Zadzwonilam po znajomego hydraulika, przyszedl, otwarl ujscie wody i wyplynela:-):-). Wzielam sobie od razu prysznic bo takiego cisnienia wody to tutaj jeszcze nie mialam:tak:, ahhh, bez wody naprawde tragedia.

reklama
sil nasza to meridione estremo,piu meridione non si puo...
tez cie kobieto wywialo,no ale coz serce nie sluga,,,,
nie wiem jak teraz ale w polsce do 20 lat temu,nie bylo czegos takiego,tego wytykania,polnoc poludnie...tak jak tu...
u nas w elblagu to strasznie warszawiakow nie lubiano,nie wiem dlaczego,podejzewam ze kosmitka zna krynice morska lub stegne,miejscowosci nad morzem blizko elblaga,my oczywiscie uwazalismy sie wlascicielami,a tam na wakacje(20-25 lat temu,teraz nie wiem)przyjezdzalo wiele osob z warszawy,zawsze byly wojny...
oj anja anja...w takim razie ty to meridionale jestes...choleraaa!!!
dziewczyny ale dla mnie po toscana w dol to juz meridione,wiec mettetevi l'anima in pace...
toscanki,cieszycie sie ze was nie zaliczyalm do meridione?
a jest wsrod nas wiele toscanek...hmm
a zapomnialas o mnie?ja jestem z umbrii,i nie czuje sie jak z poludnia.tu gdzie mnieszkam to doslownie srodek wloch,smieje sie ze to pepek kraju.:-p

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry