• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

witam sie i ja wieczorowa pora :-) powolutku dochodze do siebie, ale pewnie jeszcze w weekend bede odsypiac ten wyjazd, balagan mamy straszny, ale na razie jakos nie mam natchnienia do sprzatania, szczegolnie, ze wczoraj caly dzien jakos tak niefajnie brzuch mi sie napinal i kregoslup w czesci ledzwiowej pobolewal, az nie chce glosno mowic co mi te bole przypominaly, na szczescie dzis sie uspokoilo :-)

ciekawych rzeczy sie tu od Was dowiaduje :-), ja to musze przyznac, ze zupelnie sie nie lapie w tych roznicach polnoc-poludnie

agatka ja znam Krynice Morska, ale jeszcze z czasow jak nie mieszkalam w Wawie ;-) zreszta znam wiele nadmorskich miejscowosci, bo od 5 klasy podstawowki do liceum jezdzilam na kolonie i obozy, zwykle wlasnie nad morze, jak mieszkalam w Wawie to mialam juz raczej faze na gory, chociaz bylismy tez raz nad morzem, w Katach Rybackich z rocznym Antoskiem na obozie harcerskim, ale z nikim tam nie walczylismy ;-) ale Katy to nie Krynica, dobrze, ze tam sie nie udalismy ;-)

zycze wszystkim udanego weekendu ivi udanego wyjazdu! :-) ja to najchetniej wyslalabym moich chlopcow gdzies na weekend a sama nie wychodzila z lozka, ale nie przejdzie, musimy kupic dzieciakom kurtki wiosenne, a w niedziele mamy znow impreze urodzinowa kolegi chlopcow i maz nie chce isc beze mnie, ech, musze jakas chorobe zasymulowac czy cos ;-)

pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
reklama
Ja tez zastanawiam sie nad zmiana na enke bo polsat zaczyna mnie coraz bardziej denerwowac. Ja juz 6-ty rok mam tu polsat, na poczatku placilam 36 zl, teraz 58, ale nie chodzi o pieniadze, chodzi o to, ze non stop zmieniaja kanaly, blokuja sie czesto, kiedys byl juz to wspominalam taki super kanal dla dzieci Cbeebies, bajki edukacyjne, fajne krotkie bajeczki dla maluszkow, teletubisie :-), quizy dla starszych, Patryk byl zachwycony, nauczyl sie wielu piosenek, i nagle zlikwodowali, wstawili disney junior i ok. Teraz np od jakiegos czasu TVN mam nieczynny, musialabym zadzwonic, ustawiac, juz czasami nie chce sie mi po prostu.
Sicilpol, ja pamietam, ze moje pierwsze "brzydkie" slowko po wlosku to bylo sycylijskie, bo mojego ex ojciez pochodzil z siracusa i nauczyl mnie (wowczas nie mowiaca w ogole po wlosku) min...ia:zawstydzona/y:
Luczka mnie prawdziwy rzymski dialekt bardzo sie podoba ale ten storico, tak go nazwijmy, na kamping przyjezdza babulenka z rzymu, ma ok 90 lat, i parla romano, bellissimo:tak:.Do tego babunia ma swoje super poglady, bo rzym dla niej to tylko centro storico, trastevere, vaticano, navona,itp, natomiast juz garbatela, tuscolana i cala reszta za murami to juz borgata:-):-)czyli aouuuuu.
Sicilpol tak w koncu z woda zrobili, przyjechal pan technik w poludnie, ale woda do licznika dochodzila, zalal cale portico, sam siebie:sorry2:, ale do mnie woda nadal nie dochodzila, okazalo sie, ze napewno po wykonanych pracach, wzroslo cisnienie i poprowadzilo piasek i cala reszte do rur i sie pozapychaly. Zadzwonilam po znajomego hydraulika, przyszedl, otwarl ujscie wody i wyplynela:-):-). Wzielam sobie od razu prysznic bo takiego cisnienia wody to tutaj jeszcze nie mialam:tak:, ahhh, bez wody naprawde tragedia.
czyli ja mieszkam w borgacie bo choc tylko troche fuori mura ale jednak:-D mi tez sie podoba romano moja tesciowa ma 72 lata i jest czysta Romana a tesc Marchigiano on tez nawet czysto mowi po wlosku chociaz ma swoje ulubione dziwne slowka za to jego siostra mieszka tez tutaj w Rzymie i parla marchigiano stretto nieraz jak cos opowiada to mowi "pewnie mnie nie rozumiesz?":-D i ma racje naszczescie malo ja rozumiem bo to ta ciocia ktora daje cukier lyzeczka dla Lorenzo:wściekła/y:

Luczka no niestety, borghata:-):-), nasi znajomi mieszkaja w Lunghezza, wg tej babulenki to juz w ogole nie Roma:-D:-D:-D. Ale lepsza borghata rzymu niz meridione, jak nas, tzn mnieeeee, Anje i sicilpol sklasyfikowala Anika...:-(

Anika wpadlo mi na facebooku, to tak na podsumowanie dzisiejszej debaty..:-):-)
padania.jpg

Dzien dobry kochane,
u nas pobudka dzisiaj wczesnie, tzn najpierw moj P, ktory wczoraj wrocil z pracy o polnocy, a dzisiaj o 6.30 juz wyskoczyl by jechac do szpitala porobic badania krwii. O 8 dzwonil juz dziadzius z zyczeniami dla wnusia, bo dzisiaj imieninki, w PL obchodza wiadomo, we Wloszech tylko nieliczni np piotr i pawel w rzymie:-).

Wczoraj oczywiscie Patryk przyniosl z przedszkola upominek dla papi na dzien ojca, wiadomo czekal do polnocy na tatusia by mu go wreczyc, co z tego ze dzien ojca jest dopiero w poniedzialek.;-)Papi oczywiscie wzruszony, ze az sie lezka polala, ahhhhh

Jak na razie pogoda mglista, na pewno ok 11 wyjdze sloneczko ale poki co mgla i swiata nie widac.
Teraz juz sobie przy drugiej kawce siedze, pralka sie kreci, potem mercato, zakupy a wieczorem idziemy ze znajomymi na kolacje.
Kochane milego weekendu zycze

Ostatnia edycja:
eve916 pisze:
Teraz juz sobie przy drugiej kawce siedze, pralka sie kreci,
haha,dokladnie i ja siedze przy drugiej kawce i pralka...

dziewczyny tak sobie poczytalam coscie naskrobaly na temat tej geografii i tego podzialu na regiony:dry:jak siegam pamiecia to i w Polsce tak od zawsze bylo,podzial miasto-wies,Warszawa-Mazury-Gory,a nawet miasto np.O....e-P.......wa:-pa nawet dziewczyny z miasta wmawialy,ze do wsi moda dochodzi na szarym kacu:-poj ja tego nienawidzilam tego podzialu i nie nawidze dalej:no::-pmoglabym jeszcze cos dopisac,ale nie chce juz wywolywac wielkiej dyskusji:-p;-)

Co do telewizji to my mamy cyfrowy polsat HD,teraz jak bylam w Polsce wzielam na nowych warunkach,czyli 12msc.umowa,trzy miesiace za darmo,potem place 59zl.Programow mam dosc dozo,ktore mnie interesuja...
;-)

Eve916 tez jestem zla,ze w polsacie zamienili ten program z bajkami na Cbeebies super byly bajki,a w ogole jakas stacja ma ten kanal...???
Zycze milego weekendu!!!:-):tak:

sobotnie dzien doberek...
my od rana walczymy dzielnie z lekcjami,teraz przerwa..Ale poszedl do parku.,troche mozg dotlenic,ja gotuje (tak dla odmiany ,nie?),sprzatam ..
sil..dobrych zakupow zycze..jak cos kupisz lub upolujesz to pochwal sie bo ja to lubie takie sprawy..
eve,alla faccia 8 godzinnej pracy twojego p.,szkoda ze dzis nie dzien powszedni,to by chlop zostal do rana i zrobil continuato,po co tracic czas na dojazd...no ale w dzisiejszych czasach kazda prace trzeba chwalic...ale patryk jest niemozliwy.do polnocy na papi czekal!!!BRAVO!!!
cucciola,ty jak zwykle biegiem...gdzie sie dzis wybierasz?
kosmitka,mam nadzieje ze dzis dobrze sie czujesz...ja po dlugiej podrozy dlugo nie moge dojsc do siebie,a w tym roku dojdzie mi zmiana czasu,ale giulio da nam popalic zanim sie przyzwyczai..
zyta,my mowilismy ze na wsi to psy dupami szczekaja....ale zazwyczaj byly to teksty dzieci w szkole...we wloszech zas stare chlopy palcami sie wytykaja...
agatka ,nie zapomnialam o tobie,poprostu podczas dyskusji cie nie bylo..
a gdzie to ptynia nam sie podziala?lekcje odrabia?
luczka,spisz jeszcze?
dziewuchy,baci e abbracci...buon fine settimana...

hejka !czy u was juz tez wiosnna?u nas dzisiaj sliczna pogoda , ogrodek opielony czeka tylko na nasionka , pranie rozwieszone, tiramisu gotowe, jeszcze zostal obiadek , ktory zrobi moja mama i w droge na dlugi spacer , bo w domu siedziec sie nie chce. moze sie przejde ze znajoma szparagow poszukac, chociaz w tym roku troche mizernie , bo wcale nie padalo. ale sie przejde i zobacze bo moj mezus ucieszylby sie z frittaty.

reklama
moze sie przejde ze znajoma szparagow poszukac, chociaz w tym roku troche mizernie , bo wcale nie padalo. ale sie przejde i zobacze bo moj mezus ucieszylby sie z frittaty.
My po obiadku tez pojdziemy pewnie poszukac szparagow, bylismy jakies 2 tygodnie temu ale lipa, jeszcze nie bylo, moze teraz cos bedzie, uwielbiam:-)
Anika kochana, ja to od zawsze powtarzam mojemu P, ze szkoda, ze on nie statale...przy takich nadgodzinach;-)i checi do pracy! Biedny ten twoj Ale, nawet w sobote compiti, che pa...e!!!
Czas sie wziac za obiadek:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry