• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

anika ja znam dzieci jeszcze z Polski, ktore w wieku kilku miesiecy poszly do zlobka (co prawda mamy chcialy wrocic do pracy, ale niewazne) i nawet sie za mama nie obejrzaly, dla mnie to bylo niewyobrazalne, bo jednak moi nie bez problemow poszli, ale sa takie dzieci, wiec w ich przypadku zlobek jak najbardziej, oczywiscie nie na 9h, ale na 4 czemu nie

reklama
kosmitka,mi chodzi o matki ktore nie wracaja do pracy..
podam moj przyklad..ja nie pracuje i nie mam narazie zamiaru pracowac..nie wiem czy 5 czy 10 lat...
nie mowie ze moj giulio by za mna tesknil,czy plakal...moze wogole by sie nie kapnal ze mnie nie ma..ale jaki jest sens wyslac go do zlobka?nawt na 4 godziny..

Szczerze mowiac tez nie widze sensu w oddawaniu dziecka do zlobka, jesli matka nie pracuje, jaki sens jest w pozostawieniu dziecka na 4 chocby godziny. Mowimy o malenstwie, o dzieciach 8 - 9 miesiecznych. Normalne, ze tak male dziecko nie odczuwa od razu rozlaki z matka, im mniejsze, tym rozlaka mniej bolesna.
Ja nigdy nie bylam w takim zlobku, nie wiem jak wyglada dzien takiego malenstwa, ale nie wydaje mi sie zeby w tym wieku obcowanie z rowiesnikami bylo na pierwszym miejscu.

A wiec ja wyslalam Lorenzo do zlobka jak mial 18 miesiecy ogolnie troche mu zajelo czasu zanim sie przyzwyczail zeby zapisac dziecko w Rzymie do zlobka panstwowego trzeba to zrobic teraz tak ze majac 9 miesiecy idac do zlobka we wrzesniu bedzie mialo ponad rok i pojdzie do grupy dei medi ja mysle tak jak strega tak ze podpisuje sie pod jej postem nie bede sie powtarzc. Ogolnie ja moglam zostac w domu i zyc z jednej wyplaty z glodu bysmy nie umarli ale juz kiedys pisalam nie jestem typem ktory lubi siedziec w domu potrzebowalam wyjsc do ludzi teraz pracuje malo bo chcialam miec czas na adaptacje Lorenzo w zlobku u nas trwala ona caly wrzesien pierwszy tydz godzinke potem 2 itd niektorych rodzicow to denerwowalo bo musieli biec do pracy i nie mieli na to czasu a ja bylam spokojna bo moglam sobie na to pozwolic,jak Lorenzo jest chory moge sobie tak wszystko poukladac zeby zostac z nim w domu bo pracuje malo, ale ogolnie chcialam zeby moje dziecko chodzilo do zlobka bo dzieci inaczej sie rozwijaja wsrod dzieci ot tyle ale kazdy robi jak chce.

luczka,ale twoj przyklad nie ma nic wspolnego z tym o czym piszemy my...
ty pracujesz..z wyboru czy z musu to nie gra roznicy,,PRACUJESZ
my piszemy o matkach ktore nie pracuja i nie maja zamiaru...

Dziewczyny witajcie!

Wczoraj na dodatek dopadl mnie bol glowy i odpadlam o 20.. spalam do 7rano, a nie wiem, ale z pierwszym dniem 27tygodnia zaczelam sie normalnei sypac....

Bardzo Wam dziekuje za slowa otuchy, mnie najbardziej ten totalny brak soli dobija, bo ja nie sole duzo, ale zero to juz przesada...
Jak myslicie, czy kawe bezkofeinowa jednak moge sobie lekka zrobic?
Maz mi zabronil, ale najlatwiej mowic nie, gorzej byc po tej drugiej stronie :no:
Mi lekarz zarowno krew jak i cisnienie badal 2tygodnie temu i bylo jak najbardziej ok, nie wiem co mi sie stalo ehhh

Strega- sliczne kolorki, nie ma co :tak: my tez poszlismy w szarosci, cappucino a na podlogach mamy parkiet, chociaz te plytki jednak wydaja mi sie wytrzymalsze, znajomi maja, tu byly tanzsze od parkietu, ale oni moze maja jakas inna firme, albo cos innego, inna jakosc, nie wiem :no:
Ptynia- masz racje w Polsce jesli chodzi o przedszkola/zlobki jest na serio ciezko, do tego w niektorych miastach np. mozna skladac podanie do 5przedszkoli jednoczesnie, a w innych tylko do jednego... gdzie tu sprawiedliwosc
Agatka- jak tam plantacja? U mnie wzbija, tylko koperek cos mi dziki wyszedl, a szkoda, mialam na niego okropna chrapke :no:
Anika- z tym Poznaniem to znow kiszka :( Moi rodzice planuja tu przyleciec w lipcu i tylko Rzym zostal, ja pamietam, ze byl kiedys fajny lot z bergamo, ale to bylo 2lata temu i nie wiem dlaczego ten lot zawiesili :wściekła/y:
Co do plytek, to ja mam wlasnei takie podluzne kafle i bardzo mi sie podobaja, polaczylam je z mozaika, ale nie taka w tradycyjne kolorki a w odcienie czerwieni.
Najbardziej mi sie "podobalo" jak juz po zamontowaniu calej lazienki zostalam poinformowana, ze te kafelki sa strasznie delikatne i by obchodzic sie z nimi jak z jajkiem :no: nie mogli wczesniej tego powiedziec? ehh
Z rynkiem mieszkaniowym masz racje, pelen zastoj niestety :(
Eve- fajnie z tym zabkiem :tak:
luczka- dobra dezycja, maly zawsze potrzebuje byc z innymi dziecmi, niewazne czy ktos jest w domu czy nie, mama nie zastapi towarzystwa i wspolnej zabawy-nauk :tak:
kosmitka- dzieki, ja dopiero co weszlam w 3trymestr i juz marzy mi sie z niego wyskoczyc ;) zazdroszcze Ci, ze lepiej go znosisz, mam nadzieje, ze mi przejdzie i bede mogla normalnie biegac:)

Kurcze dziewczyny, ogladam o tym szalencu z francji co powybijal w ostatnich tygodniach zolnierzy i napadl na te szkole...
24latek, szok..
Moja siostra byla mocno zestresowana, bo jakby nie bylo to wszystko na tle rasistowskim, a ona polka... z domu bala sie wychodzic, nie wyobrazam sobie siebie samej w takie sytuacji..
Dobrze, ze juz prawie go maja

Dzien dobry srodowo!

sicilpol bezkofeinowa kawe to chyba mozesz tak mi sie wydaje a co do soli to pewnie sie przyzwyczaisz ja mam tak jak ty bardzo malo sole ale jak jem u tesciowej i ona nie soli wcale ze wzgledu na tescia to brakuje mi soli.
Ja na koniec ciazy lezalam w szpitalu do porodu bo wlasnie mialam wysokie cisnienie i stosowalam diete szpitalna ta to dopiero byla bez soli:-D dobrze ze to byl sam koniec 2 tyg:-D mam nadzieje ze Tobie szybko sie unormuje

My dzisiaj idziemy na kontrol do pediatry bo Lorenzo nadal kaszle i to bardzo
Milego dnia Wam zycze do napisania pozniej.

Hej hej kochane:-)
wiecie co tak sobie poczytalam na temat tych zlobkow i kazdy ma inna opinie:szok: doszlam do wniosku ,ze poki moge pobede z mala w domku a pozniej dam ja do przedszkola:tak:
sicilz tym cisnieniem to tak jest pod koniec ciazy ja tez mialam strasznie wysokie ty kontroluj kontroluj a deka mozesz wypic;-)
siedze bez pradu nie wiem co to sie stalo ale nie mam swiatla a pralka dziala hmm....??jakies duchy czy co??!!

Ostatnia edycja:
reklama
witam sie i ja:-).ja juz po badaniach i wyniki w poniedzialek a jutro ginekolog.dzisiaj WIELKI DZIEN DLA PINKY.TRZYMAJMY ZA NIA &&&&&& MOCNO ZACISNIETE.my zaraz na dzialke uciekamy.wszystko co posiane to juz pieknie wykielkowalo a wczoraj moj F.posial mais.tylko ze bez wody na dzialce to wielka dooo.paaaaaaaaaaa. a w moim rejonie na najblizszy czas nie zapowiadaja opadow:angry:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry