• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

a co do przedszkola to nie wiem jak teraz ale kiedys w polsce przedszkole bylo dla dzieci ktorych matki pracowaly,dzieci z mamami w domciu nie chodzily...tu zas od poczatku bylo to normalnoscia...ze od 3 lat dziecko idzie do przedszkola..czy mama pracuje czy nie...
mi jak nie przyjeli Ale do przedszkola ktore sobie wybralam to wpadlam w panike,nie wyobrazalam sobie ze nastepny rok bedzie musial przesiedziec w domu,ale na szczescie udalo mi sie znalezc miejsce w innym,moj Ale nie spal nigdy w przedszkolu,po obiedzie byl odbierany o 13.30,ale to z powodow organizacyjnych...
Anika niestety w PL dalej tak jest, przynajmniej z tego co ostatnio slyszalam, pierszenstwo w przyjeciach do przedszkoli maja dzieci rodzicow pracujacych, a jak matka nie pracuje, to dopiero do zerowki obowiazkowo musza przyjac. Zdarza sie czesto i tak, ze nawet jesli rodzice pracuja to i tak dziecka nie przyjma do przedszkola bo np jest babcia w domu, wiec teorytycznie opieka zapewniona. Nie wiem jak to wyglada w duzych miastach typu Krakow, Warszawa, ja pisze o Bielsku i okolicach. Istnieja oczywiscie przedszkola prywatne, do ktorych rodzice zapisuja juz dzieci gdy matka jest w ciazy, ale to juz inna bajka;-)
Sicilpol mysle, ze ostatnio wszyscy podjezdzajac na stacje benzynowa przeklinaja:tak:, ja ostatnio 20 € dalam i pan wlal 10 litrow, SZOK:szok:.

reklama
sil.kochana nie przemeczaj sie w ogole zostaw te pokoiki i wozki w spokoju,jak piszesz nie uciekna...
wiem co czujesz bo ja tez nacierpialam sie z powodu wysokiego cisnienia..tez bralam adalat..mi dochodzilo do 170 /110...trzymama kciuki..dbaj o siebie i wszystko bedzie dobrze...
strega,w zeszlym tygodniu bylam pokrecic sie po sklepach z meblami ,i jak widzialam fioletowe meble to mi na mysl przychodzilas ty...tez mi sie ten kolor podoba,to nowoczesnej lazienki..pasuje..jaki masz kolor lazienki?bo pasowalby do siwego koloru..
eve jezeli chodzi o przedszkole to wydaje mi sie ze tez mentalnosc nasza w polsce ze dzieci chodza do przedszkola tylko jak mamy pracuja....i ze nawet jak by bylo miejsce dla tych dzieci z mamami niepracujacymi to wiekszosc by zostalo w domu..

Ostatnia edycja:
Sil ty sobie daj troche na uspokojenie z tymi zakupami,meblowaniami,powolutku dasz rade zrobic wszystko...teraz troche poodpoczywaj,na pewno sie uspokoi to cisnienie:-)
anika eve,co do przedszkoli to sie z wami zgadzam,ja nie chodzilam do przedszkola,bo babcia ze mna zostawala,chodzilam tylko do zerowki,ktora byla w szkole,ale pamietam jak poszlam do podstawowki,to prawie wszystkie dzieci sie znaly z przedszkola i mi bylo strasznie z tym zle:-(

Eve...to sciopero cGIL - Articolo 18,Fiom: "Domani sciopero" - Economia - Tgcom24

Anika lazienka jest w takich kolorach....monitor niesttey nie do konca oddaje koloru oplytek

Jedna sciana tam gdzie wc i bidet cala taka Roca Touch Marron 20x58 - Ceneo.pl
reszta scian w bezu : Roca Touch Beige Glazura 20x58 - Ceneo.pl ( i na tej scianie jest wlasnie mebel w kolorzez pastel viola Pastel Violet Glossy Acrylic Airbrush Spray Paints - 4009 - Pastel Violet Paint, Pastel Violet Color, Sparvar Glossy Acrylic Spray Paint, A58998 - Art-Paints.com Product # 4009

a podloga taka Roca Touch Marron Terakota 31,6x31,6 - Ceneo.pl

nie wiem czy monitor odda dobrze kolory takie jakie sa rzeczywiscie ..zrestza one tez zaleza od pory dnia i swiatla.

sil....wypoczywaj ..dbaj o siebie i kontroluj to cisnienie koniecznie...Ostatanie badanie krwi kiedy robilas..sprawdz czy nie ma bialka...bo ciensienie to moze skakac tez przy gestosi...absolutnie nie che straszyc..ale lepiej chucac na zimne.....Gestosi ed ipertensione in gravidanza. Eclampsia. Ostetricia e Ginecologia on line

kontynuując temat przedszkoli... jest prawdą, ze w chwili skladania podania o przyjecie zaznacza sie czy oboje rodzice pracuja, czy dziecko w rodzinie wielodzietnej, pelnosprawne, itp. Dzieci sa przyjmowane wg pewnych priorytetow, i dodatkowo oprocz ze tak powiem glownego przedszkola gdzie chcialybysmy coby pociecha poszla, na podaniu zaznaczamy jedno dodatkowe, po to, ze jesli nie dostanie sie do tego wybranego, podanie automatycznie przechodzi do tego wybranego na drugim miejscu. Tak jest w duzych miastach, ja mowie o Bialymstoku. U nas bylo tak, ze Macko od razu dostal sie do przedszkola, do ktorego chcielismy i zlozylismy podanie, przyjeli go mimo, ze ja nie pracowalam, pracowal tylko maz. Ze żlobkami jest w Polsce tragedia, ogromny deficyt na żlobki panstwowe, tu zaznacze, ze faktycznie kobietki zapisuja sie w ciazy, prywatnych jest wiecej, ale to jak wiadomo cena o niebo wyzsza i tez nie mozna zostawiac decyzji o zapisaniu na ostatnia chwile. To tyle o zasadach zlobkowo-przedszkolnych w polsce. :-D

Maja mimo , ze ja nie pracowalam poszla tutaj do przedszkola w wieku 3 lat i nie zaluje.wczesniej rozmawiala po wlosku , ale wiecie jak to jest jak w domu sie rozmawia po polsku.teraz bardzo ladnie rozmawia, ma przyjaciolki , uczy sie duzo nowych rzeczy , tak ze moim zdaniem przedszkole pomaga dzieciom.Lene tez zapisze jak tylko skonczy 3 lata bez wzgledu na to czy bede pracowac czy nie. jaak dla mnie dzieci moga byc ze mna w domu , ale co pozniej jak pojda do szkoly?

mam pytanko do was tak przy okazji. czy wiecie co to jest reddito 730? ja jak dobrze pamietam mialam to zrobione 2 lata temu. przyznano nam pieniazki , ale do dnia dzisiejszego ich nie zobaczylam. rozmawialam z jedna znajoma i ona mi powiedzial , ze jej mama jak skladala te reddito pieniazki mialy przyjsc przez poczte to dostala po 3 latach niby , a jak skladala i na konto to dostala po 3 m-cach. pytam sie , bo nie wiem czy sobie gitare zawracac. zalapac sie zalapiemy , bo ja w zeszlym roku pracowalam na czarno wiec dochod moj to 0 , ale z drugiej strony nie wiem dobrze jak to funkcjonuje i nie chcialamby znowu latac i pozniej zostac z niczym

oh oh to Mati bedzie zadowolony .....wlasnie nam ciagna kable tzn antene..i nareszcie bedzie miec TV.... a Mati swoje bajki. co rpawda takie detox od TV dobrze robie ... ale ogladnac/ posluchac dfzienniek raz dziennie nie zaszkodzi :-)))

czyli ejdno do przodu...
oczywiscie panowie do posprzatania kartonow z tarasow sie nie pokazali i hydraulik tez jak narazie nie dotarl.....pazienza!!!!

wlasnie weszlam na fioletowe forum..kiedys tzb 6 lat temu tam zagladalam czesto i wpadlo mi oko

moze was zainteresuje... Włoskie tanie linie lotnicze Air One potwierdziły uruchomienie od czerwca połączeń z Warszawy do Mediolanu i Wenecji. .. na trasie Warszawa-Mediolan przewoźnik ma zacząć latać 1 czerwca przez siedem dni w tygodniu. Z kolei loty do Wenecji rozpoczną się 16 czerwca i odbywać się będą trzy razy w tygodniu - we wtorki, czwartki i soboty.calosc: Z Warszawy do Wenecji i na Islandię - Turystyka - WP.PL Oraz druga informacja:Od kwietnia będą bezpośrednie loty z Krakowa do Wenecji z hiszpańska tania linia lotnicza Volotea,ktora uruchamia uruchomi bezpośrednie połączenie lotnicze pomiędzy Krakowem i Wenecją. Rejsy będą się odbywać dwa razy w tygodniu – Od kwietnia będą bezpośrednie loty z Krakowa do Wenecji

reklama
Pinky jesli chodzi o modello 730, to odnosi sie to do sposobu rozliczania podatkow. My z moim P tez skladamy 730, to po prostu rozliczenie podatkowe, jesli ktos ma np wlasna dzialalnosc to robi tzw F24, natomiast dipendenti skladaja 730.
Ty nawet jak nie pracujesz mozesz to zrobic z twoim mezem, bo on majc przychod dostaje co roku CUD, wiec najlatwiej robic to przez CAF (cento assistenza fiscale), oprocz dochodu, posiadacie ewentualne spese mediche, faktury od lekarzy, aktywnosc sportowa dzieci, scontrino z apteki, oczywiscie trzeba osiagnac pewnien pulap, zeby odliczyc, poza tym przelicza wszystko na czlonka rodziny, wiec zwrot moze byc wiekszy. Te wszystkie odliczenia PLUS nadwyzka podatku jaki wplacila firma twojego meza zbieraja sie na tzw zwrot, ktory jest wyplacany w przypadku 730 razem z busta paga w miesiacu czerwcu lub lipca kazdego roku (rimborso l'IRPEF). Jesli ty dwa lata temu pracowalas i rozliczenie podatkowe zrobil ci bezposrednio pracodawca, bo tez tak moze byc, to wtedy ewentualny zwrot przysylaja ci poczta z Agenzia delle Entrate i moze to trawac chyba nawet do 5 lat (o ile sie nie myle).
Ja poki nie bylam zamezna tez robilam wszystko przez pracodawce, i zwrot dostawalam z Agenzia delle Entrate, od narodzin dziecka robimy 730.
Jak cos zagmatwalam to pytaj;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry