• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Buongiorno:-)
ale pogoda strana pochmurno jak nie wiem:cool:u nas tez dzieciaki w domku szwagierka pojechala do pracy a tam za sciana juz buszuja,mam nadzieje,ze nie beda robic zbytniego halasu:cool:
anikapowiedz mi a Twoj Giulietto ucina jeszcze sobie dwie drzemki w ciagu dnia rano i popoludniu??jak to wyglada po pierwszym roczku??
stregaa z ta praca nie martw sie na zapas moze jeszcze wszystko bedzie dobrze i Ciebie akurat zostawia!!ojja a co do Matiego bidulek to sie ma z tymi chorobskami
:no:

reklama
cucciola wedlug mnie to zalezy od dziecka,a przede wszystkim do ktorej spi..
giulio na dzien dziesiejszy,od dobrych paru mieisecy,trzyma sie stalego grafiku...
zasypia okolo 21.00,budzi sie okolo 9.00 ,wiec nastepnej drzemki nie robi rano,potem obiad o 12'00 a o 13.00 juz chrapie,budzi sie okolo 16 tej,spi w dzien 3 godziny,wiec nie robi juz nastepnej drzemki..
wczesniej jak byl malutki to spal pol godziny max ..45 minut okolo 10.00(ale budzil sie okolo 7.00)a potem okolo 17 tej ,ale nie spal w dzien 3 godzin..
on ma stale godziny na wszystko,o tej samej godzinie je sniadanie,potem obiad,i o 19 tej(nie raz wczesniej pare minut kolacje)..
dzis obudzilismy sie o 8.10,bo cholerne psy sasiadki szczekaly jak szalone,od samego rana...(ale ja tych psow nienawidze)

anika a w ciagu nocy spi bez pobudek??a i czy Ty dajesz (dawalas)mu smoczek??
no wlasnie co do tych drzemek to ponoc po pierwszym roczku ponoc zostaje ta poobiednia drzemka a tak wygodnie bylo z dwoma rano i wieczorkiem
:tak:mozna bylo zrobic cos wiecej w domku a tak hmm....Wy dajecie jakos rade??Giulio bawi sie sam?'

czesc dziewczyny, jestem dzis w troche lepszym stanie, chociaz pogoda taka sobie...
wlasnie dzwonila do mnie babka z consultorio i zapisala mnie na monitoragio czy jakos tak, to jest KTG?
anika luczka te bioderka to powinni sprawdzac kazdemu po urodzeniu, ale z tego co piszecie to nie sprawdzaja, w Polsce a przynajmniej w Wawie kaza robic do 6ego tygdonia czy w 6tym tygodniu, jakos tak, ale oczywiscie terminy za 3 miesiace, wiec jak ktos chce musi zrobic prywatnie...
a powiedzcie mi dziewczyny, jakie badania robia noworodkom w szpitalu?
badanie sluchu? test na fenyloketonurie? szczepienia jakies robia?

och ta nasza Ania sie nie odzywa :-(
pozdrowienia dla wszystkich!

kosmitka ​appena nasce controllano il così detto indice di apgar che viene rilevato, se non ricordo male, al 1° e al 5° minuto di vita e consiste nel controllo del colore della cute, della respirazione, del battito del cuore, del tono muscolare e dei riflessi; poi, gli viene fatta una piccola puntura sotto al tallone per prelevare il sangue (davvero poco!) dal quale faranno le 'analisi di routine' e controlleranno, tra le altre cose anche l'ittero...
lepiej napisane jest tutaj:
Esami e controlli per i neonati - Doctissimo

cucciola,giulio od urodzenia ma smoczek(Ale tez mial),spi cala noc bez przebudzania sie,jak ja to zawsze mowie spi jak stary chlop...
moj giulio jak byl mniejszy to spal 3 razy ,przed obiadem,po obiedzie i przed kolacja,a teraz tylko raz,ale za to 3 godziny,nieraz krocej,ale rzadko ,ale nie mniej niz 2godziny,wiec jest czas na wszystko..a nawet na drzemke..
kosmitka,tu nie ma szczepionek po urodzeniu,sluch badaja,albo odrazu w szpitalu,albo rejstruja sami w ciagu tygodnia po wyjsciu,a co do bioder,to odrazu po urodzeniu robia manovra barlow...jak niec przez to nie wykryja to sami rejstruja lub kaza ci sie zarejstrowac na usg bioderek w ciagu 3 miesiecy od porodu,a jezeli ta manovra cos wykryje to odrazu w szpitalu robia usg,tak bylo z Ale ..manovra wykazala ze ma wade,wiec na nastepny dzien zrobili mu usg i juz wiedzialam ze bedzie mial zalozony devaricatore,po 2 tygodniach juz mial zalozony...wiec szybciej nie dalo sie wykryc...z giulio zas ta manovra nic nie wykazala,ale ze brat mial wade to i tak zrobili mu usg jeszcze w szpitalu...
wizyte na oczka mialam zarejstrowana przez szpital po okolo 10 dniach po wypisie...
luczka a twojemu lory nie robili tej manovra barlow,?bo Ale obustronna dysplazje 2 stopnia wykryli juz sama manovra,a z tego co pamietam to lory mial jedno bioderko 2 stopnia a 2 bioderko 3 stopnia,popraw jezeli sie myle
p.s zapomnialm o tym co napisala cucciola,pobieraja krem ze stopy,w ten sposob,ustalaja grupe krwi a przede wszystkim sprawdzaja czy dzidzia nie ma jakiegos powaznego chorobska..

Ostatnia edycja:
czesc kobitki....
kosmitka u nas bylo tak jak opisala anika z tym,ze po 2 dniach od wypisu kazali sie zglosic na badanie na zoltaczke jeszcze raz,wszystkim tak robili,pobrali z pietki krew i czekalo sie ok pol godziny...potam nam kazali isc do domu badanie na bioderka zrobili w 3 mies.od porodu sami nas zarejestrowali podali tylko date do stawienia sie...u nas na szczescie nic nie wykryli...potem na pierwsza szczepionke zaprosili nas jak sie nie myle jak skonczyla 3mies,ale nie pamietam na co byla musialabym zobaczyc,tez sami zaprosili przyslali kartke do domu...tyle co pamietam bo ja to mam wszystko zapisane,z pamiecia u mnie krucho....a i jeszcze robili badanie na fenyloketonurie i inne tam,wysylali krew do rzymu,jak sie nie odezwali to wszystko ok,jak nie to mieli dzwonic,do nas sie nie odezwali to tak do tygodnia po porodzie,potem do mnie tylko zadzwonili czy karmie...jak mi sie cos przypomni to napisze...

cucciola dzieki za link, przyda sie, zeby ze slownictwem sie zapoznac, na razie zaczelam czytac o porodach po wlosku, zeby jakos sie z nimi dogadac, ale o tych badaniach tez musze poczytac
anika dzieki! ten test z krwi ze stopki to wlasnie na fenyloketonurie,
anja dzieki, jejku dobrze, ze juz przez to wszystko przechodzilam, to jakos sie polapie, bo jakby mi tu przyszlo pierwsze dziecko rodzic to bylby kosmos ;-)

Ostatnia edycja:
anja,,mniej wiecej tak to wyglada,albo robia jeszcze w szpitalu to co musza zrobic ,albo zaraz po wyjsciu kaza przyjsc na okreslaony dzien i godzine...u nas tak bylo ze wzrokiem,10 dni po wyjsciu,na okreslona godzine,reszte zrobili w szpitalu przed wyjsciem...mysle ze wszedzie tak jest,a moze i sie myle...zobaczymy co napisza inne dziewuszki..
wiecie co kupilam sobie wczoraj na lest bonus,pizza a scelta x 2 persone+bibita+dolce+limoncello+coperto za 10 euro...

reklama
kosmitka u nas ze stopki byla tez na zoltaczke,bylam przy tym i malo nie padlam jak jej pobierali krew,nie martw sie o slownictwo w czasie porodu,najwiecej uslyszysz od nich spingi,ancora,basta,ancora una volta,brava...:-)ja tyle pamietam z porodu slownictwa jak sie juz urodzila to wypytali o dane ojca imie dziecka i tyle...nie martw sie dogadasz sie...
anika no to kiedy zabierasz mezusia na pizze?

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry