• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Tosika owszem szpinak ma dużo witamin, a ten kwas to kwas szczawiowy, taki sam występuje w szczawiu, i on się odkłada. Poza tym ja wyczytałam że szpinak dopiero po 9 miesiącu :confused: więc jak możesz to lepiej ogranicz.:tak:

Jedynym mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia nieprzyswajalny przez organizm. Dlatego też nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm, wątrobę, nerki

reklama
no ale przeciez sa sloiczki szpinak+ziemnieki od 4 m-ca:baffled:
Ja ze dwa razy dalam,tzn raz sam sloiczek ,a raz ten sloiczek zmieszalam jeszcze z innymi warzywami.

Sylcia mistrzu nasz powiedz mi czy ja mogę dawać młodemu już danonki,danio? Bo dałam mu parę razy i chłopak jest zachwycony smakiem :happy: Żadnej wysypki nie ma. Moja koleżanka daje swojej córce danonki od 5 m-ca bo tak jej pediatra zaleciła ( bo młoda w żadnej postaci nie chciała mleka). Powiedz mi czy już mogę w małych ilościach mu dawać danio i danonki? Bo inne jogurty to mają jakieś barwniki. No i powiedz mi co to jest żelatyna wieprzowa?:baffled: Co jest lepsze barwniki czy ta żelatyna:confused:

ja musze sie pochwalic bo wczoraj z Waszych przepisow zupowych ugotowalam dziecku pierwszy raz obiadek. troche zmniejszylam proporcje niz wasze ale tyle mi tego wyszlo ale jak zaczelam do sloiczkow pakowac to sie kazalo ze tylko 3:szok: a myslalam ze na dwa tygodnie starczy czy cos...:crazy:

Madzia ja nie mówię żeby całkiem przestać dawać, ale dawać mniej. A że są od 4 miesiąca , może ten szpinak w słoiczku jest jakoś tak przygotowany że nie ma podstaw do obaw :confused:

Liwus jeśli już chcesz podać coś z nabiału tak wcześnie to raczej jogurt naturalny niż danio , czy danonki te serki są bardzo słodkie, zawierają barwniki, i nie sądzę żeby były najzdrowsze dla tak małych dzieci, Na stronie danone pisze że Danonki są od 3 roku życia :blink:A nabiał wprowadzamy raczej dopiero ok 10 miesiąca.

A dla takich maluchów jak nasze dzieci to niezbyt anu żelatyna, ani barwniki jeśli da się ich uniknąć.

Pamiętam z liceum jak pani na chemii mówiła że szpinak wchodzi w reakcje z wapniem i dlatego dziecku podają zawsze do szpianku jajko:dry:ale czy to miało być jako ciekawostka czy to prawda to nie wiem:sorry2:z tego co Sylcia napisała to hcyba coś miała racje ta babka:-D

Liwus ja kiedyś czytałam artykuł o danonkach że to wcale nie jest taki świetny deserek, aczkolwiek opinię z instytutu ma i u mojej mamy w pracy roczne dzieciaczki jedzą:tak:myślę ze jeden na jakiś czas możesz dać jak Adaś z checią je:happy:

Ok. Wielkie dzięki :-)
Na kontroli u nowej pani dr jeszcze się dopytam...
Mówisz że nabiał od 10 miesiąca to dlaczego niektóre deserki ( np.Gerbera ) są z twarożkiem? No nic ...

reklama
Sylcia a ja mam prosbe, czy moglabys mi powiedziec jak to jest z ananasem, kiedy mozna podawac? bo kupilam malemu taki desetek gruszka z ananasem ale nie wiem czy podac czy nie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry