dziewczyny pomóżcie! kupiliśmy sofę manstad w Ikei, ona jest materiałowa, kolor kawy z mlekiem. Wczoraj w nocy karmiłam małego w łóżku, a że my jeszcze na cycu, więc usnęłam i ja i on. Rano sie budze a tu zalana kanapa! przeciekło przez koc i materiał. Macie jakieś sposoby na mleko? czym je odplamić z kanapy?
reklama
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Gosia znalazłam coś dla ciebie...
Najlepiej nie czekać aż plama zaschnie lecz zająć się nią od razu. Aby usunąć plamę z mleka, wystarczy tkaninę wyprać w ciepłej wodzie z dodatkiem proszku do prania lub mydła.
Zastarzałe plamy dobrze jest wcześniej zamoczyć na godzinę, również z dodatkiem środka piorącego w ciepłej wodzie. Jeżeli plama występuje na jedwabiu, wtedy nie należy jej prac lub moczyć lecz czyścic ją wacikiem nasączonym benzyną ekstrakcyjną. Pocieramy nim delikatnie i czekamy do wyschnięcia materiału. Jeżeli nadal widać plamę, czynność powtarzamy.
źródło: Domowe sposoby i rady na wszystko - 1000rad.pl
Tkaniny delikatne i ze sztucznego włókna
Pocierać watą lub szmatką zmoczoną gliceryną i spłukać obficie wodą.
Tkaniny wełniane
Pocierać tamponem zwilżonym benzyną ekstrakcyjną i jeszcze wilgotne ślady posypać obficie talkiem.
Dywany i wykładziny dywanowe
Zwilżyć zimną wodą i tamponować czystą szmatką.
źródło: Usuwanie plam
Najlepiej nie czekać aż plama zaschnie lecz zająć się nią od razu. Aby usunąć plamę z mleka, wystarczy tkaninę wyprać w ciepłej wodzie z dodatkiem proszku do prania lub mydła.
Zastarzałe plamy dobrze jest wcześniej zamoczyć na godzinę, również z dodatkiem środka piorącego w ciepłej wodzie. Jeżeli plama występuje na jedwabiu, wtedy nie należy jej prac lub moczyć lecz czyścic ją wacikiem nasączonym benzyną ekstrakcyjną. Pocieramy nim delikatnie i czekamy do wyschnięcia materiału. Jeżeli nadal widać plamę, czynność powtarzamy.
źródło: Domowe sposoby i rady na wszystko - 1000rad.pl
Tkaniny delikatne i ze sztucznego włókna
Pocierać watą lub szmatką zmoczoną gliceryną i spłukać obficie wodą.
Tkaniny wełniane
Pocierać tamponem zwilżonym benzyną ekstrakcyjną i jeszcze wilgotne ślady posypać obficie talkiem.
Dywany i wykładziny dywanowe
Zwilżyć zimną wodą i tamponować czystą szmatką.
źródło: Usuwanie plam
dziewczyny pomóżcie! kupiliśmy sofę manstad w Ikei, ona jest materiałowa, kolor kawy z mlekiem. Wczoraj w nocy karmiłam małego w łóżku, a że my jeszcze na cycu, więc usnęłam i ja i on. Rano sie budze a tu zalana kanapa! przeciekło przez koc i materiał. Macie jakieś sposoby na mleko? czym je odplamić z kanapy?
Jak nie pomoże nic kup środek kerchera np do odplamiania tapicerek samochodowych dywanów itp . wypróbuj go najpierw gdzies z tyłu zostaw na 24 h i potem potraktuj kanapę . Droższe wyjście to zamówienie kogoś kto ją wypierze.
Moja kolezanka ma taka z ala zamszu jasnego a ma dziecko w wieku SZymka chyba nie musze pisać jak ta kanapa czesto wyglada po tym jak mała się tam bawi i je . Raz na jakiś czas wzywa gościa oni mają super środki i kanapa jak nowa , materiał się nie niszczy od tych odplamiaczy . a swoją drogą dobrze mieć taki profesjonalny w domu na wszelki wypadek .
Aniam właśnie myślałam juz o kims takim! moze poczekam jeszcze az sie zbierze wiecej plam bedzie za jednym zamachem. tez pomysł jasan kanapa przy dziecku?! to tylko ja moglam tak zrobic
Oj nie tylko ty. Ja tez mam jasna

jeśli chodzi o sofę Manstad polecam! jest wygodna, narożna, ale mozna zamontować ja zarówno z prawej jak i z lewej strony, ustawna. Twardy materac, ale my lubimy spać na twardym. Ogólnie polecam, kolor do wyboru, można zajrzeć na stronę ikea. Ma tylko jeden minus nie jest wzorzysta tylko jednolita i każda kropkę widać, a wiadomo jak przy dziecku...
reklama