reklama

....****....dzis na obiad było/bedzie...****....????

Ja jestem tez fanka jasminowego i basmati. Moze nawet ten drugi lubie bardziej. I tez moge go jesc bez niczego..tyle, ze ja go najczesciej wrzucam na lyzke oleju z oliwek i lekko podsmazam a potem dopiero zalewam woda i gotuje.... jak dla mnie pycha:-)
Na parze nie probowalam a chyba powinnam, bo mam nawet kuchenke parowa wmontowana w sciane w kuchni wiec w sumie nic trudnego chyba.... :-)

reklama
Wczoraj bylismy w indyjskiej knajpce-uwielbiam ich jedzenie...zamowilam sobie zupe i do tego taki placek/chleb o specyficznym slodkawym smaku-Bhatura... oczywiscie myslalam ze dam rade zjesc wiecej i zamowilam jeszcze plate dla dwoch osob z zakaskami :-D nawet calej zupy nie zjadlam :-D ale pycha byloooooo :) reszte zapakowali mi do domu :)
a ten chlebek wyglada tak :) musze sprobowac sama zrobic :)

Załączniki

• 4104885971_41bcca3ef0.jpg
    4104885971_41bcca3ef0.jpg
    43,6 KB · Wyświetleń: 48
Mamootku wczoraj nie wytrzymalam i na kolacje zrobilam :-D Coprawda mi tak nie wyroslo,ale w smaku bylo identyczne... Mysle jednak ,ze ma znaczenie zeby ciasto odstalo swoje... Bo jednak ostatnia batura juz byla prawie taka jaka miala byc :-) A ja nie moglam sie doczekac kiedy to zjem wiec jakies tylko 7-10 min.odstalo ...
Przepis jest bardzo prosty..
Na ok.7-10 szt.
500g.maki pszennej (typ 405)
2 lyzki oleju.
2 lyzki jogurtu naturalnego
10g drozdzy(ja mialam takie w proszku)
1/2 lyzeczki soli
ok.200ml.cieplej wody...dolewac stopniowo..
ja dodatkowo dalam torebke cukru waniliowego :)

Ciasto wygniesc i odstawic pod przykryciem na ok. 30 min.
podzielic na porcje jak na male bulki...kazda kulke zozwalokowac bardzo cienko... na patelni rozgrzac olej i takie zozwalkowane smazyc z kazdej strony az sie zarumienia :) Dodaje filmik jeszcze z youtube zebys miala wyobrazenie jak to dokladnie ma wygladac :)

Bhatura Live Cooking @ Queens Tandoor Best Indian Cuisine in Bali - YouTube

Mamootku trafilam tez przepis zamiast drozdzy proszek do pieczenia i soda oczyszczona...bede probowala tez takiego sposobu :)
Jak wyprobujesz daj znac jak Ci wyszlo i czy smakuje :)

a na obiad mam dzis zupe klopsowa :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry