reklama

Grudniowe mamusie 2008

Dziewczyny z UK moja kumpela w czwartek jedzie załatwiac paszport, wiec koło weekendu postaram sie dowiedziec jak było i dam wam znac:tak:. Sama modle sie zeby te kolejki okazały sie plotka. My bedziemy jechac pod koniec stycznia:tak:

Ja natomiast napisalam do nich emaila bo tel nie odpowiadal tez dam znac jak sie cos dowiem, a kolejki sa na bank, bo widzialam je na wlasne oczy!!:szok::szok:

reklama
Odliczamy w calosci. Dowiadywalam sie ostatnio.

Za to co do macierzynskiego dluzszego to niestety nie nalezy nam sie. Bylam dzisiaj w ZUSie i babka nawet dzwonila do dzialu ktory sie tym zajmuje zeby sie upewnic i niestety obejmuje wszystkie kobiety ktore urodzily dzieci od 1.01.2009r. Tak tez myslalam bo jak 1.01 ogladalam fakty to pokazywali dzieci ktore sie urodzily w pierszy dzien roku i mowili ze ich mamy dostana 2 tyg dluzej...

A to dziwne, bo u mnie w ZUSie mowili mi wlasnie ze mnie obejmuje te 20 tygodni :confused: i to kilka babek tam sprawdzalo... to ja juz nic nie wiem. Co Zus, to inaczej gadaja :dry: ale mam tez znajomego ktory sie zna troche na takich prawnych rzeczach i on tez mowil ze przysluguje nam, i to kazdej ktora jest na macierzynskim w momencie wejscia w zycie ustawy.

Odliczamy w calosci. Dowiadywalam sie ostatnio.

Za to co do macierzynskiego dluzszego to niestety nie nalezy nam sie. Bylam dzisiaj w ZUSie i babka nawet dzwonila do dzialu ktory sie tym zajmuje zeby sie upewnic i niestety obejmuje wszystkie kobiety ktore urodzily dzieci od 1.01.2009r. Tak tez myslalam bo jak 1.01 ogladalam fakty to pokazywali dzieci ktore sie urodzily w pierszy dzien roku i mowili ze ich mamy dostana 2 tyg dluzej...

Ja tez dzisiaj dzwoniłam do ZUSu i powiedzieli mi że kobitki które są w trakcie macierzyńskiego w dniu wejścia ustawy w zycie maja dwa tygodnie więcej czyli 20!!!!
Jutro zadzwonie do pracy i zobaczę co mi powiedzą:crazy:

Witajcie wszystkie grudniowe mamusie)
Melduję sie po baaardozzzo długiej przerwie. Powiem szczerze łezka mi sie w oku zakręciła jak zobaczyłam Wasze maleństwa, ja to jestem taka sierota i nie umiem wkelić zdjęcia, ale może bedzie w końcu wiecj czasu i sie nauczę :-) Urodziłam Juleńkę 5 grudnia , ważyła 2750 i przyszła na świat w 37 tygodniu. I jest cudowna jak wszytskie dzieci. Mam pytanie : czytałam watek o chuście i muszę przyznac że widziałam te chusty, ale nigdy nie nosilam w nich dzieci ( moje są juz duże , 18 i 13 lat, wtedy nie było jeszcze tego wynaklazku) jednak pomysl mi sie podoba. Ja natomiast mam problem z rękami przy karmieniu, poprostu mi mdleją, czy mozna sobie jakos pomóc ?

Dziewczyny siedzialam teraz caly czas i cofalam sie po watku i uzupelnialam liste, zajelo mi to troche czasu. Dziewczyny ktore czekaja na dopisanie, zajme sie ty jutro bo teraz mi dziecko juz placze.
Kto jescze nie jest dopisany prosze o PW. Dziewczyny ktore zostana bez uzupelnionych danych porodowych bede kasowac bo nie wiem czy jeszce z nami sa, jesli sie pojawia to ewentualnie dopisze jeszcez raz.

A to dziwne, bo u mnie w ZUSie mowili mi wlasnie ze mnie obejmuje te 20 tygodni :confused: i to kilka babek tam sprawdzalo... to ja juz nic nie wiem. Co Zus, to inaczej gadaja :dry: ale mam tez znajomego ktory sie zna troche na takich prawnych rzeczach i on tez mowil ze przysluguje nam, i to kazdej ktora jest na macierzynskim w momencie wejscia w zycie ustawy.

Witam

Wracając do tematu, w kodeksie pracy jest napisane , że dłuższy urlop macierzyński przysługuje pracownicom, które urodziły 1 stycznia 2009r. lub później albo już były tego dnia na urlopie macierzyńskim. Czyli nam też :-):-):-)
Załączam scan strony ze zmianami:tak::tak:

Załączniki

• um.jpg
    um.jpg
    29,5 KB · Wyświetleń: 46
To super z tym macierzyńskim :tak:A przy drugim dziecku ile jest, 22???
Mnie się jeszcze przedłuży o 6 tygodni, bo przez wakacje byłam na L-4, więc przysługuje mi urlop wypoczynkowy. Więc powinno wyjść do wakacji :tak:

reklama
Ja już się pogubiłam z tym macierzyńskim.
Czyli z tego co piszecie jednak nam przysługuje tak?
I przy pierwszym dziecku urlop macierzyński ma 20 tygodni?

U nas temperatura się podniosła:-D, czekam teraz aż młodzian się obudzi i spróbujemy wyjść na pierwszy spacerek:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry