reklama

Grudniowe mamusie 2008

Witajcie mamuski kochane;-)

Podobno 35 - 36 tyg. ciąża donoszona.
Marzycielko moja przyjaciółka urodziła w 37 tyg i ma wpisane-wcześniak,więc nie wiem jak to jest z tym do końca:sorry2: pozatym współczuje Tobie sytuacji finansowej , bo sama nie mam lekko w tym miesiącu- wiem co to znaczy bo wciąż nie dostałam mojej wypłaty za sierpień i ciężko jest nam wyżyc z jednej:-(-ważne , aby zdrówko było:tak:
Agaciu na pewno nie zaszkodzisz maleństwu i będzie wszystko dobrze:tak:
Reniu ja mam termin na 31 grudnia,więć z szykowaniem łóżeczka wstrzymam się jeszcze trochę a ciuszki i torbę do szpitala naszykuję już na koniec listopada;-)tak chyba będzie najlepiej;-)
Agawar jak tam mężunio? uspokoił się? jak nie- to powiedz, że jak tam wpadnę to pożałuje:-)

reklama
a ja wyobrażcie sobie poszłam dzisiaj do innego gienia, bo chciałam potwierdzić płeć dziecka a że poszłam na fundusz to on mi powiedział,że w ramach funduszu nie udzieli mi takiej informacjii:wściekła/y:masakra!!! myślałam,że mnie coś trafi:wściekła/y:
dobrze, że chociaż potwierdził zdrówko dzidzi w ramach funduszu:-)

Kankiya - posrało gościa!!! A nie zapytałaś ile taka informacja kosztuje u szanownego pana?

Co do donoszenia/niedonoszenia - przyznam, że nie mogę tego czytać... ja urodziłąm córkę 8 dni po terminie z objawami wcześniactwa - nigdy nikomu tego nie będę życzyła - 3 dni bez niej to najgorsze dni w moim życiu, a widok twojego maleństwa w aparaturze jest traumatyczny... więc tym razem mogę rodzić nawet w po 10 miesiącach, jak będzie trzeba, ale za nic na świecie znowu wcześniaczka... oczywiście to tylko i wyłącznie moje doświadczenia, czasem dzieci rodzą się 3 tyg wcześniej gotowe do życia poza organizmem mamy i tego wam życzę!

Nie bylo mnie kilka dni i chyba nie nadrobie wszystkiego ale po krotce co nie co przeczytalam:tak:

Marzycielka moj maz stosowal na plecy rozgrzewajace plastry z paracetamolem, przyklejalam mu na noc i podzialaly, wspolczuje ci bolu
Justyna nie tylko ty masz skleroze ja czasami musze sie wrocic z kuchni do pokoju bo nie pamietam po co poszlam:-)
blizniaki super ze wyniki ok, oby tak dalej
Cyprysiowa nie mialam pojecia ze taka koszule mozna kupic, ale wymyslaja co?:-)
renia200 pewnie kazda z nas juz by rozlozyla lozeczko i wszystko przyszykowala. Tez mialam taki pomysl ale maz mnie oswiecil ze zakurzy sie wszystko i czas bedzie sie dluzyl w nieskonczonosc:-p

Kankiya to dopiero doktorek pewnie chcialby zebys przyszla do niego prywatnie-naciagacz:wściekła/y:

A ja bylam dzis na dodatkowej wizycie cisnienie w normie mocz ok. wyniki krwi super i cukier w normie. Same dobre wiadomosci jestem przeszczesliwai mala chyba to czuje bo fika jak nigdy nawet poloznej pokazala na co ja stac:-D

Dziewczyny nie patrzcie na termin wg. usg bo jest mało wiarygodny :-)

Jeśli chodzi o donoszoną ciążę to nie dalej jak wczoraj oglądałam program w tv i mówili że 36 tygodniowa ciążą to już ciąża donoszona...:-)
renia przykro mi ale chyba bedziesz musiała powtarzać glukozę...

Agacia nepwno nic Ci nie bedzie....dzidzi tez nie...:-)

KANKIYA ja myślę że dlatego koleżanka urodziła dziecko jako wcześniaka że urodziło sie przed terminem...myślę że donoszona dlatego bo dziecko jest zdolne przezyc na zewnątrz....ale pomimo tego rodzi sie przed terminem....:-)
A ten gin to jakis palant!!!Jeszcze czegos takiego nie slyszałam......;-)POPIERDÓŁKA!!....ale najważniejsze że dzidzia zdrowa...:-)

Trochę mnie nie było i chyba nie dam rady nadrobic wszystkiego:
Ja łóżeczka nie rozkładam aż sie dzidzia nie pojawi - chociaz jeden przesąd uszanuje ze wzgledu na moją mamę:-)
Chociaż to trochę bez sensu bo przeciez kołyska stoi u nas w sypialni - jeszcze bez pościeli (ze względów praktycznych)

Znalazłam położną:-) ,mam nadzieję, że wszystko sie uda. Teraz juz nam ciężko sobie wyobrazic, że poród miałby odbyć sie poza domkiem. Mam też kontakt (na żywo) z dziewczynami, które tak rodziły.
Teraz zostaje dbać o zdrówko, ćwiczyć miednicę, mięsnie pochwy, masować krocze i...czekać....
Wiecie, że sa ćwiczenia, które pomagają dzidzi przybrac odpowiednią pozycję...

Marzycielko właściwie jak należy masować krocze wg Twojej szkoły rodzenia?
Wg mnie - najlepiej sprawdza sie mąż;-)

Wg mojej znajomej neonatolog - ciąża jest donoszona od 38 TC, ale rozróżnia sie wcześniaki, które urodziły się przed i po 36 Tc i te, które urodziły się po 36tc zwykle są dobrze przygotowane do "samodzielności" i wszystko jest ok:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry