• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Kurcze, człowiek wyjdzie na chwilę na spacer i już musi kilka stron nadrabiać ;-)

Kupiłam te wasze Michałki białe i na szczęście średnio mi sie podobają. I dobrze, bo wystarczy mi już nałogów ;-) Póki co jestem mega wkręcona w lody - kolejne sie mrożą. Tym razem kawowe, cynamonowe i jeszcze raz krówkowe.

Sześciolatki w szkole - czemu nie, o ile szkoła zdąży się dostosować do potrzeb maluchów. A póki co to czasem podstawówka i gimnazjum są razem. A taka banda nastoletnich troglodytów to nie jest odpowiednie towarzystwo dla maluchów.

reklama
Renczysia dobrze, że napisałaś o tym mięsie, bo ja też wstawiłam, więc się zerwałam i było już bardzo mało wody.
U nas dziś konia spisują, żeby dostał paszport. Mamy nowego. Już na koniec sierpnia mój synek jeździł.
Co do pójścia do szkoły w wieku 6 lat ja jestem na nie, bo to rok straconego dzieciństwa.

hej
no ponarzekałam sobie wczoraj, pomarudziłam, ale skończyłam optymistycznie, że dobrze, że choć dzieci zdrowe. No i już nie są:no::crazy: tzn Maciek nie jest. Noc koszmarna, od 4 już prawie nie spaliśmy, bo płakał, nos zapchany, masakra:wściekła/y:
rano mąż był u lekarki, to stwierdziła, że to jakaś wirusówka, dała bactrim, clemastinum
jejuuuu, a tu wyjazd się szykuje:baffled:

u nas jadłospis bardzo podobny w przedszkolu, też dużo tego dają, i to mnie w sumie cieszy, a stawkę dzienną za jedzenie mamy 5zł, to w sumie nie wiele, ale za godziny nadliczbowe to będziemy płacic sporo bo jeszcze do listopada daję małą na 8 godzin, ale później to jak będę jeszcze pracować to i po 9 będzie wychodziło, czyli 4 godz płatne po 2.5 jak nie zwiększą...
wrublik, to nie jest najgorzej:tak: u nas opłata żywieniowa 5,5 za dzień, a każda godzina poza tymi 5 h bezpłatnymi to 3 zł. Rytmika obowiązkowa 12 zł za miesiąc. No i teatrzyk - 5 zł.
teraz jeszcze było ubezpieczenie 29 zł i 75 zł wyprawki (dodatkowo przynieść trzeba chusteczki, ryzę papieru)

No Dodatkowa godzina 2,63 a jezeli nie odbiore dziecka o wyznaczonej godzinie to płace kare 10 krotnosć tej kwoty....Za każdą godzine...
Bodzia - na pewno 10-krotność???:szok:bo u nas każda godzina to jest 3 zł, jeśli spóźnię się np 5 min z odebraniem dziecka, to płacę już za całą pełną godzinę - ale na pewno nie 10-krotnośc, tylko te 3 zł. Może u Ciebie tak mówią, żeby się zabezpieczyć przed spóźnieniami rodziców:confused:

a co do 6 latków w szkole - to ja jestem raczej negatywnie do tego pomysłu nastawiona... niech te nasze dzieciaczki jeszcze pobędą dziećmi:sorry: na szkołę mają jeszcze czas

asjaa- u mnie w umowie zs przedszkolem jest że za wczesne i zbyt późne odebranie dziecka- 25 zł!, a za każdą nadliczbową godzinę 50zł! niezła niania :)

u nas rytmika 250zł za rok - raczej mało kto się zdecyduje ;/

hej niuńki
wszyscy chorują i nas nie omineło... jasiek jeszcze sie jakos trzyma pakuje w niego syrop z cebuli , wapno i na szczescie troche mniej kaszle mam nadzieje ze uda mi sie powtrzymac chorobsko u niego bo mama moja juz sie wyleczyla ale ciezko z nia bylo, ja zaczynam, maz tez a jasiek nawet sie trzyma... duzo zdrówka dla chrujących !!

mielismy jechac nad morze i nie pojedziemy raczej :( kupilismy samochod po sprzedaniu starego i w sumie jakbysmy kupili tanszy o 2 tysiace to bysmy pojechali a tak o nie ma za co tzn jest ale musielibysmy przebidowac jakos kolejny miesiac,,, a tesciowa pewnie nie pozyczy... a za tydzien mialo byc tak fajnie, nasze pierwsze wspolne wakacje i wyjazd... ehh
jasiek moj do zloba idzie od pazdziernika... ja nie wiem czy tam u nas jest placenie za karne godziny, to jest prywatna chatka malolatka i tak place np za pobyt dziecka po 7h w miesiacu codzienie 200 zl a za powyzej 7 godz dziennie caly miesiac 250 wiec nie jest tak źle. choc panstwowy jest tanszy ale damy rade... szkoda tylko tych wakacji

o rany:szok::szok: Bodzia, mamolka - to niezłe te opłaty:no:
aż poszukałam umowy i sprawdziłam, czy u mnie też czegoś takiego nie ma - i na szczęście nie, ufff:sorry: (czyli spóźnienie - to 3 zł)

Maciulka położyłam troszkę wyżej, bo pamiętam, jak kiedyś Milka chorowała, to lekarka nam poradziła, żeby wyżej ją położyć jeśli ma katar, bo to ułatwi oddychanie. Mam nadzieję, że mu ulży:-(:-(

hmm, czy możliwe jest 'cofnięcie' się w umiejętności jazdy samochodem???? miałam wykupione lekcje z innym instruktorem i okazało się, że auto ciągle mi gaśnie!! nie umiem już ruszać:szok::szok:

aha,czy takiemu maluchowi jak Maciuś można podać sok z cebuli (cebula + cukier)??

hejka, no z tymi 6 latkami w szkole też mam mieszane uczucia, w sumie sama też poszłam jako 6latek i maturę już miałam a dopiero za parę dni 18stkę, więc uważam że już miałam skończone średnie jak głupoty dopiero zaczęły mi do głowy przychodzić
asjaa, ja już dziś pisałam że raczej można sok z cebuli podać, byle nie z miodem robion, bo za bardzo uczulający, tylko czy na pewno dzidzia by chciała coś takiego połknąć, słyszałam że jest ble (o dziwo tyle o tym syropie słyszałam dobrego a ni razu nie piłam) piłam za to inne ble lekarstwo, ale to już wersja hardcorowa dla dorosłych - parę (2-3) cytryn kroiło się 1cebulę w kostkę,(1 gł) czosnek drobno siekanyi układało się warstwami w słoiczku z miodem, było takie sobie jak wyjęte z lodówki połknęło się łyżkę i zapiło się szklanką wody :D

reklama
Renczysia dobrze, że napisałaś o tym mięsie, bo ja też wstawiłam, więc się zerwałam i było już bardzo mało wody.
U nas dziś konia spisują, żeby dostał paszport. Mamy nowego. Już na koniec sierpnia mój synek jeździł.
Co do pójścia do szkoły w wieku 6 lat ja jestem na nie, bo to rok straconego dzieciństwa.

Najwazniejsze ze sie nie spalilo :)

Moja mama dzisiaj była i zrobiła Mikosiowi syropek z cebuli,lubi bardzo :-) Bo słodziutki :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry