reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudnióweczki u lekarza

reklama
kurde szkoda ze nie powiedzial mi dokladnego tygodnia co do dnia bo powiedzial w przechodni chorob zakaznych ze jestem w 10 i kazali mi czekac 2tyg bo badania robia w 12 i wtedy mam przyjsc do gina to nie bedzie 12 tylko wiecej 21.06? i dlaczego najwazniejszy?
a ty jakie mialas tetno na tym etapie?
Dokładnie który dzień ciąży powinnaś mieć wpisane w karcie ciąży pod datą wizyty. Ewentualnie możesz to znaleźć na wydruku z usg.

Ja i moja gin liczymy narazie z daty ost @. Policz sobie po prostu tygodnie, tobie będzie się zmieniało co środę. Tzn w środę będziesz miała teraz 11t0d czyli pełny 11t. Wiec można powiedzieć,że do jutra jesteś w 10tc bo masz np 10t5d. A tętno dziecka nie wiem bo mi dr powiedziała, że jest za wcześnie,żeby mierzyć.

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja i moja gin liczymy narazie z daty ost @. Policz sobie po prostu tygodnie, tobie będzie się zmieniało co środę. Tzn w środę będziesz miała teraz 11t0d czyli pełny 11t. Wiec można powiedzieć,że do jutra jesteś w 10tc bo masz np 10t5d. A tętno dziecka nie wiem bo mi dr powiedziała, że jest za wcześnie,żeby mierzyć.

dla mnie to liczenie to czarna magia ale dzieki za podpowiedzi
co lekarz to innaczej no moj mi juz wpisal ale czasami potrafi zdjecie wydrukowac i mi nie dac albo malucha nie pokazac na monitorze tylko serce daje posluchac zebym byla spokojna

rowno 10 mam wpisane a usg nie dal mi ,trudno cierpliwie bedziemy czekac te 2tyg :)
Mi moja tez pisze tak ogólnie np 10tc. Dla nich pewnie te dni nie mają takiego znaczenia jak dla nas, ja odliczam każdy jeden dzień :) a 12tc najważniejszy bo wraz z nim kończy się 1 trymestr ten 'najgorszy'

Moim zdaniem takie liczenie skończonych tygodni jest bez sensu. Mój gin liczy rozpoczęte, czyli jak teraz miałam na genetycznym 12+3 to wpisał w kartę ciąży HBD 13. I powiem Wam, że jak rodziłam to też miałam wpisane w wypisie poród w 41tc mimo iż było to w 40+3. Przecież ten zaczęty tydzień juz trwa wiec jak mówimy "jestem w 11tc" to w 11+6 jesteśmy już w 12 tygodniu.

dla mnie to liczenie to czarna magia ale dzieki za podpowiedzi
co lekarz to innaczej no moj mi juz wpisal ale czasami potrafi zdjecie wydrukowac i mi nie dac albo malucha nie pokazac na monitorze tylko serce daje posluchac zebym byla spokojna
Tu masz super kalkulator. Wystarczy tylko wpisać odpowiednią datę ostatniej @ i długość cykli i wszystkie informacje Ci wyskoczą. Prawdopodobna data począcia, koniec pierwszego trymestru, koniec drugiego trymestru, data porodu i w którym tygodniu dokładnie jesteś. Możesz też obliczyć którego dnia będziesz w określonym tygodniu, albo w którym tygodniu będziesz określonego dnia.
Link do: Kalkulator ciąży i porodu | parenting.pl

Moim zdaniem takie liczenie skończonych tygodni jest bez sensu. Mój gin liczy rozpoczęte, czyli jak teraz miałam na genetycznym 12+3 to wpisał w kartę ciąży HBD 13. I powiem Wam, że jak rodziłam to też miałam wpisane w wypisie poród w 41tc mimo iż było to w 40+3. Przecież ten zaczęty tydzień juz trwa wiec jak mówimy "jestem w 11tc" to w 11+6 jesteśmy już w 12 tygodniu.
Zgadzam się, ale stwierdziłam, że skoro lekarze inaczej liczą, to ja też tak będę, żeby nie było rozbieżności i wątpliwości.

No masz racje ale widać lekarze liczą różnie i tez nie widzę w tym sensu... dlatego moja gin mówi,że to 11tc a ja mowie ze jestem w 12 [emoji1] a tak naprawdę od momentu zaplodnienia minelo dopiero 10 [emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38]

reklama
Joshi ty aparatka jestes no ciejawie ma ten gin z Tobs. Gratki sluczny czlowiek malt
Milenka gratki❤

Niektore badania Sa od skonczonych tugodni. Takze ma to sens. Np genetyczne USG robi sie od 11tc takze nie mozna zrobic go w 10t1d uwazanym za 11tc bo rozpoczęty.

Do góry